Theobroma Cacao Seed Butter – застосування в косметиці та властивості

Theobroma Cacao Seed Butter – застосування в косметиці та властивості

Тобі, звичайно, знайомий аромат і смак масла какао в продуктах харчування, випічці. Воно здатне підняти настрій, зняти стрес, змусити посміхатися. Але виявляється, і в косметиці Theobroma Cacao Seed Butter приносить велику користь. Про неї ми й розповімо у статті.

Загальні відомості

Theobroma Cacao Seed Butter – застосування в косметиці та властивості

Фото автора Greta Hoffman: Pexels

Олія какао – дорогоцінний дар природи, використовуваний сучасними косметологами. Дерева какао з ароматними плодами відомі світу завдяки стародавнім ацтекам, які й познайомили Європу із шоколадним напоєм. Назвав дерево какао Theobroma натураліст Карл Лінней, що перекладається як «їжа богів».

Батьківщина рослини – тропіки американського континенту. Але сьогодні вона зростає і в інших країнах тропічного пояса. Дерева какао досягають 15 м у висоту і на них прямо з-під кори розпускаються суцвіття, що перетворюються з часом на плоди з соковитою солодкуватою м'якоттю, вкриті шкаралупою.

У них – насіння, яке на 50% складається з олії. Дерево плодоносить двічі на рік, покриваючись жовто-червоними подами, що нагадують диню. У кожному – близько 50 насінин, гіркувато-терпких на смак, без запаху. Плоди ферментують і в процесі бродіння під дією цукру відбувається розкладання м'якоті з виділенням спирту етилового і вуглекислого газу.

При цьому боби какао втрачають гіркоту, темніють і набувають знаменитого шоколадного аромату. Потім боби сушать, подрібнюють і методом гарячого пресування вичавлюють масло какао, яке швидко твердне. Його пропускають через фільтри з підігрівом та заливають у форми.

У парфумерії олія какао практично не використовується через свій шоколадний аромат. Але якщо Theobroma Cacao Seed Butter вирішують застосувати в рецептах, його дезодорують. При цьому немає запаху, а корисні властивості зберігаються. Після багаторазового фільтрування колір продукту стає білим.

Олію какао отримують і способом холодного віджимання. Нерафіноване, воно має привабливий аромат і смак, за консистенцією нагадує звичайне вершкове масло з відтінком від блідо-жовтого до коричневого.

У рафінованому варіанті продукт взагалі немає запаху, зберігаючи основні корисні властивості. Тому відсутність аромату не говорить про підробку або неякісний продукт: масло просто очистили від домішок.

Цінують масло какао в косметології за здатність зволожувати шкіру, тонізувати та пом'якшувати її, загоювати, омолоджувати та харчувати корисними речовинами. Олію використовують і у боротьбі з целюлітом, для зняття спазмів, загального зміцнення організму.

Theobroma Cacao Seed Butter – застосування в косметиці та властивості

Дивовижний засіб омолодження – масло какао

склад

Основа масла какао – найцінніші насичені та ненасичені кислоти: пальмітинова, стеаринова, олеїнова, лінолева, арахінова. Крім того, у ньому є: вітаміни А та Е, кофеїн, таніни, поліфеноли.

Властивості

Продукт має унікальну стабільність і концентрованість, тому вважається базовим при створенні безлічі косметичних композицій. Його додавання в мінімальній кількості інші масла рятує доглядові засоби на масляній основі від прогоркання.

Особливістю продукту є те, що воно зберігає тверду структуру при зберіганні, але легко плавиться в руках, вбираючись у шкіру, не залишаючи жирних слідів. Якщо подивитися на корисні властивості олії какао ширше, то виходить, що в косметології використовують цей продукт за його здатність:

  • омолоджувати шкіру, тонізувати її, розгладжуючи зморшки, особливо в періорбітальній зоні, відновлювати мембрани клітин, надавати пружності та гладкості;
  • зволожувати дерму, підтримуючи її гідроліпідний баланс, запобігаючи сухості, появі тріщин;
  • купірувати запалення за рахунок блокування поліфенолів, перешкоджаючи загостренню хронічних дерматозів;
  • пом'якшувати шкіру, оскільки продукт легко і глибоко вбирається в дерму, утримуючи в ній вологу. Тому воно зустрічається у складі гігієнічних губних помад та протицелюлітних засобів;
  • регенерувати тканини: стрії, шрами, сліди від опіків та акне;
  • захищати епідерміс від токсинів та екологічних патогенів довкілля: ультрафіолет, фонова радіація, обвітрювання та обмороження;
  • відбілювати ластовиння та пігментні плями;
  • зміцнювати волосяні цибулини, закривати рогові лусочки стрижнів, надаючи їм здорового вигляду і блиску.

У народній медицині Theobroma Cacao Seed Butter застосовують для усунення свербежу, зневодненості дерми при варикозі. Ароматерапія з цим продуктом активує синтез «гормону щастя», покращує настрій, знімає напругу, допомагає набути почуття повного благополуччя.

Косметику з маслом какао зберігають у герметичних ємностях із темного скла, на холоді.

Застосування

Олію какао в косметології включають до складу:

  • масажних сумішей;
  • косметики антиейдж;
  • масок для сухої та проблемної дерми, волосся;
  • кремів для чутливої шкіри, особливо періорбітальної зони, для рук і нігтів, шкіри п'ят і ліктів, сонцезахисних;
  • бальзамів після засмаги;
  • шампунів;
  • гігієнічних помад.

Використання продукту популярне для:

  • догляду за волоссям: маски з продуктом зміцнюють волосяні фолікули, вирівнюючи структуру стрижнів, прискорюють ріст, уповільнюють випадання, мінімізують кількість лупи, працюють у поєднанні з іншими природними маслами;
  • шкіри обличчя: масло гарантує зволоження та живлення глибоких шарів, мінімізує невеликі шкірні складочки, блокує формування нових, ніжно піклується про периорбітальну ділянку, попереджаючи стягування дерми, зволожуючи її, роблячи еластичною, пружною. Продукт у скрабах допомагає усунути пігментацію, невеликі недосконалості, вугри, чорні крапки;
  • тіла, якому масло какао – відмінний зволожувач та захисник від ультрафіолету. Продукт видаляє целюліт у складі комплексної терапії. Досить пару разів на тиждень здійснювати процедуру, щоб позбавитися «апельсинової кірки». Theobroma Cacao Seed Butter усуває свербіж, почервоніння, пастозність, печіння, стимулює регенерацію пошкоджень шкіри після опіків, при цьому шкіра не зневоднюється, зберігаючи здоров'я;

Theobroma Cacao Seed Butter – застосування в косметиці та властивості

Фото взято з відкритих джерел

  • у процедурі ароматерапії проводять масаж з маслом какао, щоб розслабити організм, зняти стрес, збалансувати нервову систему, впоратися з безсонням, прибрати негативні емоції. Тіло отримує харчування, кисень, зволоження, шкіра стає м'якою, пружною та підтягнутою.

Вживання масла какао внутрішньо дозволено лише у кондитерському виробництві.

Протипоказання

Косметичний продукт із насіння дерева какао використовують і в натуральному вигляді. Але! Зверніть увагу, що це не протипоказано тільки сухій дермі. Для жирного та комбінованого типу дерми, навіть для нормальної шкіри – чиста олія небажана: вона провокує прищі, сальність, комедони.

Розумніше додавати трохи олії у крем, який ти щодня використовуєш для догляду за шкірою. Не забувай, що масло какао – зволожувач. Це саме собою ніколи не буває зайвим для будь-якого типу дерми.

Плюс до всього, додаткова волога активує синтез гіалуронової кислоти та ендоколагену з еластином, тобто омолоджує шкіру.

Що стосується протипоказань, не можна пройти повз індивідуальну непереносимість компонента або підвищену чутливість до нього. Перед першим застосуванням найкраще зробити алерготест.

Крапля засобу на зап'ясті з оцінкою реакції дерми після 12 годин з урахуванням заміленого типу алергічних реакцій тут якраз. Відсутність почервоніння та сверблячки – зелене світло для використання олії.

Крім того, масло какао не рекомендують при:

  • вагітності та в період лактації;
  • порушення сну;
  • віком до трьох років;
  • цукровий діабет;
  • зайвих кілограмах;
  • порушення обміну речовин;
  • неврологічні розлади;
  • схильності до акне, так як тривале використання доглядового засобу здатне спровокувати вугровий висип: олія комедогенна за природою.

Обов'язково звертай увагу на той тип олії, яку збираєшся користуватись. Косметична олія заборонена для прийому внутрішньо через баттери (суміші базових масел). Вони в силу своєї різновекторності та ступеня токсичності призначені лише для топічного (місцевого) застосування.

Ярценко Ольга
zmorshki.in.ua