Застосування Magnesium Sulfate у шампунях та косметиці для волосся та його шкоду

Застосування Magnesium Sulfate у шампунях та косметиці для волосся та його шкоду

Про сульфат магнію знає і старий і молодий: перший – через проблеми з артеріальним тиском, який магнезія, а це більш звична назва для лікарського препарату, відмінно коригує, другий – через необхідність вирішувати хімічні рівняння в школі.

Але про сульфат магнію, як про препарат в арсеналі найбільш ефективних доглядових засобів, чули, напевно, небагато. Давай, приберемо цю прогалину у знаннях?

Загальні відомості

Застосування Magnesium Sulfate у шампунях та косметиці для волосся та його шкоду

Фото автора KoolShooters: Pexels

Сульфат магнію відомий як гептагідрат сульфату натрію, англійська сіль або магнезія, і як сіль Епсома. Він купує судоми, знімаючи спастичне стан м'язів, стабілізує настрій, знімає стрес, почуття занепокоєння, депресію.

А знаєш чому? У ньому багато магнію – елемента, який, на думку багатьох вчених, стимулює синтез гормонів радості. Іншими словами, магній робить людину щасливішою. Але так само він надходить і зі шкірою! Англійська сіль у різних фармакологічних варіантах здатна тонізувати та зволожувати дерму, виводити токсини їх клітин, коригувати роботу сальних залоз.

За хімічним складом – це саме той самий сульфат магнію, про який і йдеться. Він розпадається у воді на іони магнію та сульфатну групу. Коли сіль Епсома контактує з дермою, відбувається трансдермальне проникнення магнію в кров, при цьому шлунково-кишковий тракт не напружується, а робота магнію в кровотоку йде повним ходом.

Але лише цим популярність магнію у косметиці не обмежується. Залежно від форми, магній здатний виявити безліч корисних властивостей, що робить його незамінним б'юті-продуктом.

На етикетці безлічі коштів ти побачиш його під назвами: Magnesium Myristate, Magnesium Stearate, Magnesium Sulfate, Magnesium Carbonate, Magnesium Hydroxide, Aluminum Magnesium Salt Silicic Acid; Magnesium laureth sulfate; Magnesium Aspartate, Magnesium laureth-8 sulfate; Magnesium Aluminum Silicate, Aluminum Magnesium Silicon Oxide, BEUB /MM3, Magnesium Oxide, L-ascorbic acid 2-phosphate sesquimagnesium salt hydrate, Magnesium Silicate, Amorphous Magnesium Silicate, Magnesium Gluconate.

Джерелами магнію для косметичних продуктів є природні мінерали або морська вода. Стандартний промисловий алгоритм отримання елемента – це електроліз суміші природних безводних хлоридів магнію, натрію і калію.

Крім того, в промисловості магній можна отримати зі штучно синтезованих сполук, що нагадують природні мінерали: магнезити, доломіт, сульфіти.

Як він працює

Корисні властивості мікроелемента корелюється характером його сполук: солі, карбонати, оксиди. Іншими словами, активність магнію в косметиці обумовлена тим додатковим елементом, з яким магній в даний момент пов'язаний.

Застосування Magnesium Sulfate у шампунях та косметиці для волосся та його шкоду

Застосування сульфату магнію для омолодження шкіри

Найпоширеніші види сполук можна зустріти і в косметиці, і в засобах особистої гігієни. У косметиці сульфат магнію – один з найважливіших компонентів, що очищають. Він має м'яку дію і низький індекс подразнення шкіри.

Магній лаурилсульфат – невід'ємна складова ПАРів, це знамените пінне аніонне з'єднання. По природі – це сульфат ефіру жирного спирту (2EO), нейтралізований оксидом магнію.

Він чудово біосуміщається і тому використовується як основа для виробництва шампунів, піни для ванн, очищаючих засобів для шкіри, у тому числі – дитячої, а також для засобів інтимної гігієни.

Використовується в доглядових продуктах і суміш магнієвої солі жирного спирту з сульфатом магнію. Таке поєднання гарантує делікатну очищувальну дію. А тепер, подумай, ось про що: адже магній є у кожній клітині організму людини. А що це означає?

Він захисник шкіри від вільних радикалів – це раз, бере участь у пігментації шкіри – це два, контролює водно-сольовий та енергетичний обміни – це три. Щоб магній справлявся з таким навантаженням, його потрібно вживати не менше ніж 300 мг на день!

Але і зовнішньо магній не втрачає своїх позитивних властивостей. Він:

  • демонструє м'який пілінг-ефект, відлущуючи частинками солі рогові лусочки;
  • глибоко очищає дерму, оскільки розширює пори і видаляє їх сальні пробки, перешкоджаючи запаленню. Мікроелемент бореться з комедонами та міліумами;
  • має протизапальну та антисептичну дію, знезаражуючи шкіру, бореться з акне;
  • активує кровотік, живить та наповнює киснем дерму, покращуючи її відтінок;
  • зволожує шкіру, оскільки відіграє роль натурального зволожуючого фактора (NMF).

Жінки, які вперше спробували магнезію для обличчя, говорять про те, що шкіра набуває пружності, шовковистості, м'якості. Зникають запалення, почервоніння, пастозність.

Магній та пастозність обличчя

Вплив магнію на шкіру значно ще й тому, що він допомагає прибрати набряклість на обличчі. Іони магнію беруть активну участь у водно-сольовому обміні, зберігаючи вологу в самій клітині. При цьому вони виводять надлишок міжклітинної рідини із тканин.

Тому, якщо мікроелемента в організмі недостатньо, з'являється пастозність, у тому числі – під очима. А загалом така магнієва затримка рідини в організмі може вплинути і на вагу людини.

Показання та протипоказання

Оскільки показання до застосування залежать від форми магнію, в якій він присутній в організмі, спектр його застосування дуже широкий: від зволоження і очищення до купірування запалення і набряків.

З протипоказаннями – «проблема»: магній дружить з людиною, він біосумісний з клітинами, не має токсичності, некомедогенний, неканцерогенний. Залишається лише індивідуальна непереносимість, що зустрічається дуже рідко.

Домашні рецепти

Сульфат магнію корисний для шкіри, ти переконалася в теорії. Тепер застосуємо знання на практиці:

  • англійська сіль, наприклад, використовується для активації обміну речовин у дермі.

Вона контролює метаболізм, активує синтез 300 основних ферментів, відповідає за засвоєння білків та ліпідів. Це означає, що сульфат магнію протистоїть целюліту, підтримує нормальний тонус дерми. Допоможуть відновити втрачену еластичність ванни з магнезією.

Застосування Magnesium Sulfate у шампунях та косметиці для волосся та його шкоду

Giphy

Потрібно розчинити трохи солі у теплій воді, полежати у ванні хвилин 15 і після витирання наситити шкіру лосьйоном. Такі ванни рекомендують при активних заняттях спортом, оскільки магній усуне зайву рідину, заспокоїть перевантажені м'язи. Поєднання ванн та фізичного навантаження допоможуть швидко набути точені форми, підтягнуте тіло;

  • сульфат магнію зволожує і живить шкіру волосистої частини голови, надає об'єм пасмам, якщо в звичний кондиціонер додати пару чайних ложок магнезії, а потім втерти легкими масажними рухами отриману суміш у шкіру і залишити на 20 хвилин.

Така маска мінімізує випадання локонів, надасть їм блиску, відновить еластичність;

  • розширені пори та перші ознаки в'янення шкіри допоможе прибрати скраб із суміші звичного доглядового засобу, магнезії – все по чайній ложці – та кількох крапель олії зародків пшениці.

Такий склад допоможе повернути дермі сяйво, прибере зморшки, зробить гладкою;

  • очистити шкіру обличчя допоможе маска зі столової ложки солі Епсома та чайної – гелю алое віра у поєднанні з декількома краплями улюбленого ефіру.

Суміш просто втирають у пори та змивають теплою водою через чверть години;

  • з магнезії готують скраб для рук, ніг, спини: змішують по половині склянки англійської верстви та натуральної рослинної олії.

Сумішю проводять глибоке чищення тіла, а потім змивають теплою водою;

  • англійську сіль використовують для полоскання порожнини рота, щоб видалити неприємний запах: дві столові ложки магнезії на склянку теплої води;
  • Для зменшення жирності дерми слід регулярно робити маски з чайної ложки магнезії та такої ж кількості лимонного соку.

Суміш наносять чисте та вологе обличчя на чверть години. Якщо шкіра комбінована, обробляють лише Т-зону.

Розчином англійської солі можна вмиватися щоранку, обполіскуючи потім шкіру теплою водою, щоб не було білого нальоту. Але часто використовувати скраби з магнезією не можна, вони стоншують дерму, роблять її вразливою для зовнішнього впливу.

Ярценко Ольга
zmorshki.in.ua