Застосування октилдодеканолу в косметиці – домашній рецепт

Застосування октилдодеканолу в косметиці – домашній рецепт

Октілдодеканол (octyldodecanol) – жирний спирт, продукт нафтопереробки, який широко застосовується в косметиці як зволожувач, одночасно пом'якшує шкіру, що забезпечує хороші мастильні властивості доглядових засобів, не залишає жирних слідів і добре вбирається.

Хімічні властивості

Застосування октилдодеканолу в косметиці – домашній рецепт

Фото автора Maksim Goncharenok: Pexels

Речовину використовують як компонент, який запобігає поділу складових косметичного продукту, що іноді не поєднуються. Наприклад: вода та олія. Крім того, октилдодеканол – чудово нівелює піноутворення, яке можливе при струшуванні косметичних засобів.

А ще він здатний тримати аромат тривалий час, оскільки добре вбирає запахи. Речовина використовується при виробництві бальзамів для губ, лосьйонів для шкіри, миючих засобів та декоративної косметики.

Працює октилдодекалон у силіконових доповненнях з широким діапазоном рН. Використовується виключно зовнішньо та у невеликих концентраціях.

Октілдодеканол зовні є прозорою рідиною без кольору і запаху. Нерозчинний у воді, лише у спиртах. Жирні спирти умовно називають нешкідливими. Вони відрізняються досить агресивним впливом на дерму за недотримання концентрації.

Користь та шкода

Косметика з октилдодеканолом не сушить шкіру, а уповільнює втрату внутрішньодермальної вологи, оскільки утворює на поверхні епідермісу спеціальну плівку. Але тривале використання таких речовин викликає звикання та зволожуючий ефект трансформується на комедогенність.

Як будь-який жирний спирт, речовина має здатність кондиціонувати шкіру та волосся. Воно надає косметичним продуктам м'якість, бархатистість та властивість ніжного ковзання по поверхні дерми.

Варто відзначити властивості емульгаторів всіх жирних спиртів та здатність надавати необхідну консистенцію препаратам. Що стосується октилдодеканолу, то він ще гіпоалергенний, що дає можливість використовувати його (за умови дотримання концентрації у складі догляду) навіть у дитячій та декоративній косметиці.

Щодо негативних якостей, крім індивідуальної непереносимості, їх немає. Можливість алергії диктує попередній алерготест перед першим використанням продуктів із октилдодеканолом.

Де зустрічається

Якщо сказати зовсім просто – скрізь, у будь-якій косметиці можна зустріти октилдодеканол. Незалежно від бренду, це може бути:

Застосування октилдодеканолу в косметиці – домашній рецепт

Спирт у косметиці

  • доглядові та гігієнічні засоби для губ;
  • очищаючі спиртові розчини;
  • тонізуючі шкіру косметичні продукти;
  • миючі засоби для шкіри та волосся;
  • дитяча косметика.

Важливо, щоб у списку інгредієнтів на етикетці октилдодеканолу відводилися останні рядки. Інакше краще ігнорувати косметичний продукт, пам'ятаючи, що речовина є продуктом нафтопереробки.

Домашні рецепти

Октілдодеканол використовують у домашніх складах як загусник. Це найважливіший момент. Є безліч лояльних дерме емульгаторів, які мають безліч переваг, не здатні створювати щільні креми, а лише емульсії.

Щоб створити потрібну композицію, доводиться використовувати співемульгатори. Ось у цій ролі і виступає октилдодеканол. Правда, він може застосовуватися і самостійно, але все залежить від концентрації речовини, що дає потрібний результат.

Жирний спирт додається в жирну фазу крему і плавиться разом з маслами та емульгаторами. Процес досить трудомісткий. Наведемо приклад – ВВ бальзам, що складається з кількох фаз:

  • Фаза А: концентрат пігментів Tan Hue підбирають за типом шкіри і набувають готового. Потім потрібні Z COTE (7,5%), високочистий ультра-мікронізований оксид цинку, покритий силіконом; бензиловий спирт (10%); УФ-фільтр, який складається з природних мінералів: оксиду цинку та діоксиду титану та закриває практично весь спектр UVB та UVA випромінювання (5%); емульгатор (0,8%);
  • Фаза В: емолент з високою розтікальністю (16%); дубль легкого емоленту (до 100%); таймкод для тимчасового контролю (1%); стеариловий гліцеритинат з антимікробною активністю (1%); токоферол (0,1%);
  • Фаза: стеарат магнію (1%); октилдодеканол (2%); текстурний порошок (6,8%); підсилювач ультрафіолетового фільтра (3%); матовий білий пігмент, наповнювач (6%);
  • Фаза С: октилдодеканол (18,8%); GP-1 (3%);
  • Фаза D: натуральний зволожувач (1%); за бажанням будь-які СО2 екстракти та віддушки (0,2%).

Сам процес приготування покроковий:

  • емульгатори змішують із бензиловим спиртом. У склад, що вийшов додають пігменти і перемішують;
  • Потім цинк вводять і знову ретельно перемішують.

В результаті повинна вийти гомогенна рідина без жодної грудочки або будь-якого вкраплення. Допомагай собі шпателем із силікону або, при великому обсязі тонального засобу, зручніше використовуватиме блендер. Як правило, пігменти йде до 0,5%;

За щільність у тональниках відповідають наповнювачі, вони ж забезпечують переможний фініш. Якщо наповнювачів буде надлишку, то результат буде ще приємнішим, практично пудрова консистенція, а покриття більш щільне.

Твій ВР бальзам зможе похвалитися високим ступенем покриття та легко маскувати недоліки на шкірі. Якщо наповнювачів бракуватиме, то фініш, як правило, відрізняється маслянистістю та слабким покриттям. Не заощаджуй!

У цьому рецепті наповнювачі розраховані на середнє покриття, такий ВВ бальзам здатний тільки на те, щоб приховати незначні недосконалості і залишає трохи маслянистий слід, який, втім, зникає самостійно, без будь-яких зусиль протягом чверті години;

  • наступний крок – відправлення фази в духовку або мікрохвильову піч з температурним режимом плавлення 100°С;
  • потім слід поставити на водяну баню фазу і довести її температуру до 70-75°С, щоб твій Таймкод і стеарил гліцерретинат розчинилися остаточно.

Якщо тобі цікаво, такі порошки як Таймкод, Вольюформ, стеарил гліцерретинат, Ліпасайд можуть грати роль наповнювачів для тональних засобів і контролювати щільність покриття;

Застосування октилдодеканолу в косметиці – домашній рецепт

Giphy

  • Як тільки фаза стане прозорою, що підтвердить повне розчинення порошків, треба ввести в неї фазу і швиденько все перемішати. Потім поїзд відправляється на водяну баню;
  • коли Фаза С (октилдодеканол та GP) досягне повної прозорості, її потрібно буде відправити також на водяну баню. Звичайно, попередньо, вийнявши з духовки чи мікрохвильової печі. А потім, фазу З вилити у фазу і дуже швидко перемішати, не знімаючи з водяної лазні;
  • у фазу С/покапельно ввести фазу D, миттєво розмішати. Суть у тому, щоб температура не опустилася нижче за 75°С.
  • нарешті, виливаємо отриману суміш у заздалегідь приготовлені ємності, накриваємо кришками і даємо охолонути при кімнатній температурі. Місткість повинна бути стійка до високих температур.

“Solid Fragrance Clear Gel”

Ще один приємний косметичний засіб на базі октилдодеканолу неможливо не порадити. Цей прозорий твердий гель з УФ-фільтром має приємний зовнішній вигляд і чарівний аромат. Його отримують з використанням низькомолекулярного желатинізації агента GP-1 і EB-21 з амінокислот, які здатні всі разом утворювати спеціальну мережу в відібраних маслах.

Отриманий прозорий продукт – твердий стик – вбирає аромат за рахунок октилдодеканолу та розлучається з ним лише при безпосередньому контакті зі шкірою. Емоленти, що змочують неорганічні фільтри використовуються для покращення зволожуючих властивостей та стабільності складу.

Зверніть увагу, що аромат у засобі ледь уловимо, що надає йому особливого шарму. Але при контакті зі шкірою він відкривається повністю, граючи усіма своїми фарбами. І все це завдяки тому, що октилдодеканол дає можливість поєднати в одному продукті і синтетичні та природні аромати – ефірні олії.

Прозорий, без єдиного вкраплення, продукт, що протистоїть ультрафіолету, витримує перепади температур, дуже зручний у застосуванні. Наприклад, на пляжі. Дає зволоження, забезпечує легке та приємне ковзання по шкірі та не залишає жирних слідів. Спробуй, якщо побачиш у продажу.

Ярценко Ольга
zmorshki.in.ua