Салати з доставки: чи так вони небезпечні

Іноді так хочеться купити готову їжу, щоб вдома не витрачати час. Але часом вона видається підозрілою. Чи правда салати з супермаркетів та доставки безпечні? Як здійснюється готування, транспортування, зберігання? Впізнали в експертів.

Салати з доставки: чи так вони небезпечні

Готові страви завжди шкідливі?

Досі вважається, що салати, куплені чи замовлені із супермаркетів, шкідливі для здоров'я. Це пов'язують із можливими добавками нітратів та утворенням шкідливих бактерій. У наукових дослідженнях ці гіпотези не знаходять підтвердження.

Умови безпеки магазинних салатів

Великі торгові мережі контролюють якість продуктів та дотримуються вимог безпеки від Санепідемстанції. Це влаштовано так: салати готують згідно з технологічною картою продукту. Їх можуть створювати як усередині супермаркету, так і доставляти вже готовими. Всі заготовки нарізаються і зберігаються окремо, потім одержують своє маркування. Термін зберігання заготовок становить від 12 до 36 годин.

Оформляючи готовий товар, приймач із супермаркету в обов'язковому порядку вимірює температуру у вантажному відділі – і протягом 15 хвилин весь товар має переміститися на холод. Салати щодня привозять до супермаркетів у двох видах: порційні по 200-300 грам для роздрібного продажу та великі порції за кілограм для продажу на вітринах. Термін придатності останніх – 12 годин після розкриття упаковки. Далі салат утилізується.

А як бути зі стравами із доставки?

Салати з доставки: чи так вони небезпечні

Коли споживач робить замовлення в експрес-доставці, на кожному відрізку шляху до тарілки сервіс контролює встановлений температурний режим 2-4 градуси, як у холодильнику. Наприклад, якщо для онлайн-замовлення салат вже зібраний, а кур'єра немає більше 15 хвилин, продукт відносять назад в охолоджену зону, щоб товар не лежав у теплі. Весь період доставки кур'єри використовують термосумки для забезпечення належних умов зберігання.

Логістичний ланцюг доставки салатів на будь-якому етапі захищає продукти від можливого псування. Продумано все до дрібниць: яка температура чекає на салат у машині, скільки часу продукт може залишатися поза холодильником, а скільки — на вітрині. Не менше уваги приділяється і створенню самих продуктів та вибору найсвіжіших інгредієнтів. Тим самим порційні салати на вагу навіть виграють у домашніх, які можуть стояти кілька днів після застілля в холодильнику.

Отже, прості правила, щоб не натрапити на неякісну їжу:

  • вибирай перевірені мережі магазинів чи компанію доставки, з гарною репутацією та великою кількістю покупців (так товар не залежується);
  • якщо є можливість, подивися кухню (часто вони бувають відкритими) або хоча б вітрину, прилавок – перевір як мінімум візуально на чистоту;
  • перевіряй маркування страви;
  • подивися, як їжа була доставлена.
Захарченко Кристина
zmorshki.in.ua