Суші та роли: чи є між ними різниця

Паназійська кухня за останні роки стає все більше і більше розповсюдженою. Страва з рису, водоростей та морепродуктів завоювала популярність серед гурманів з усіх куточків світу. Від перекусу в офісі до романтичного побачення, від сімейної вечері до вихідних за цікавим серіалом – улюблений сет гармонійно впишеться будь-куди. Попри популярність суші та ролів, багато людей не розуміють, в чому ж між ними різниця. Про те, як не загубитись у світі паназійської кухні, ми й поговоримо зараз.

Суші та роли

Що таке суші

Так називають традиційну японську страву з морепродуктів та рису. У суші досить довга історія, яка бере початок з перших сторіч нашої ери. В ті часи мешканці сучасної Японії використовували спосіб ферментації риби за допомогою солі та рису. Таке маринування суттєво збільшувало термін придатності морепродуктів та додавало їм цікавого присмаку.

Відтоді рецепт приготування суші змінювався, виникали нові різновиди. Серед найпопулярніших варіантів можна відзначити:

  • сашимі – спеціально підготовлені морепродукти, які подаються з різними спеціями;
  • нігірі – невеличкі грудочки рису, прикрашені зверху рибою та васабі;
  • роли – рулетики з листкових водоростей, рису та морепродуктів;
  • гункан – зліплені вручну роли з великою кількістю ікри чи подрібненої риби;
  • конусоподібні темакідзусі та ін.

Якщо хочете замовити доставку суші в Запоріжжі, ресторан Sushi Master стане найкращим рішенням для вас. Один дзвінок, і улюблений сет з’явиться на вашому столі!

Які бувають роли

Таким чином, роли – це один із різновидів суші. Втім, саме вони користуються найбільшою популярністю в Європі та США. У ролів також є досить багато варіацій:

  • Макі. Класичні японські рулетики, загорнуті водоростями доверху. Окрім рису, в начинку також кладуть м’який сир, авокадо, огірок, рибу, креветки, крабовий мікс, ікру та ін. Великі макі з 3-4 інгредієнтами всередині називають футомаки.
  • Урамакі. Цей різновид ролів родом із США. Клієнтам місцевих японських ресторанів не дуже подобався незвичний смак водоростей, тому майстри-сушисти заховали норі всередину, загорнувши рулетики назовні рисом. До цієї категорії відносять Філадельфію, дракони, Каліфорнію та ін.
  • Темпура. Так називають роли в клярі, обсмажені у фритюрі. Найчастіше для темпура використовують Каліфорнію, хоча можливі й інші варіанти.
  • Запечені роли. Ще один різновид суші з термічною обробкою. Готовий рулет розрізають на окремі шматочки, поливають соусами та відправляють на кілька хвилин у духовку.

Таким чином, суші – це величезне сімейство різноманітних страв. Вони можуть відрізнятися формою, способом приготування, особливостями подачі та іншими критеріями. Однак об’єднує їх ні з чим незрівнянний смак, що і робить суші та роли такими популярними.

Наталия Ніколайчук
zmorshki.in.ua