Обліпиха, журавлина, барбарис та інші найкорисніші осінні ягоди

Спектр дії іншої осінньої ягідки ширший, ніж у всіх ліків у домашній аптечці, і у кожної – своя неповторна історія.

Обліпиха, журавлина, барбарис та інші найкорисніші осінні ягоди

Шипшина

Його плоди – справжній природний полівітамін: тут корисний для гладкої шкіри та гострого зору каротин (провітамін А), а також цілий комплекс вітамінів, що зміцнюють здоров'я – В2, Р і К. Але головне багатство шипшини – вітамін С (аскорбінова кислота), який підвищує імунітет і додає бадьорості. Крім того, плоди шипшини прискорюють загоєння ран та запобігають розвитку ракових клітин. Дослідження показують, що шипшина може бути корисною при артриті, оскільки допомагає полегшити біль у суглобах. А ще відмічено: регулярний прийом настою плодів шипшини знижує систолічний тиск (верхній показник) та рівень «поганого» холестерину у людей з ожирінням, що знижує ризик серцево-судинних захворювань.

Обліпиха

Обліпиха, журавлина, барбарис та інші найкорисніші осінні ягоди

Вважається, що сучасна людина не може забезпечити себе необхідними вітамінами та мінералами з їжі, оскільки їх вміст у овочах, фруктах та ягодах знижується рік у рік. Обліпиха – приємний виняток із цього правила. Недарма ж учені присвоїли їй звання мультивітаміну: ця ягода — щось на кшталт мультимільйонера у світі рослинних вітамінів. Лікарі жартома називають її «вітаміноносцем», а в народі обліпиху прозвали «золотистим лікарем» – за те, що приховує колосальну кількість цінних речовин під тонкою помаранчевою шкіркою! Серед них – вітаміни А, В1, В2, В6, С, Е, К, Р, РР. Потрібні мінерали? Будь ласка – залізо, марганець, бір, магній, молібден, кремній, кальцій. Бажаєте підвищити імунітет? Позбутися запорів? Знижено кислотність шлункового соку? Усьому допоможе обліпиха!

Не забувай про масло обліпихи. Воно зміцнює ламкі нігті, пом'якшує шкіру, що загрубіла, на ліктях і п'ятах, чудово загоює утворюються на них в процесі ходьби тріщини і потертості.

Брусниця

Ягоди та листя брусниці, що містять до 9% арбутину – антисептика сечовивідних шляхів, застосовуються в медицині як дезінфікуючий та сечогінний засіб при циститі та пієлонефриті. Крім іншого ягоди брусниці рятують нас від авітамінозу і головного болю напруги, знижують тиск при гіпертонії і рівень цукру в крові при діабеті II типу, підвищують кислотність шлункового соку при гіпоацидному гастриті, а також мають послаблюючу, жовчогінну і глистогінну дію.

Журавлина

Чи є схильність до підвищеного тиску? З'їдай щодня жменя червоних ягід, розділивши їх на 3 прийоми, випивай по склянці журавлинного морсу або пести себе журавлинним мусом – він приводить в норму не тільки тиск, але й температуру. Між іншим, такі «ліки» дуже до речі виявиться і в сезон ГРВІ. За вмістом протизастудного вітаміну С журавлина не поступиться полуниці, лимону та апельсинам з грейпфрутами. А кровоспинного вітаміну K у ній більше, ніж у капусті та суниці.

Калина

Обліпиха, журавлина, барбарис та інші найкорисніші осінні ягоди

Ця ягода – справжня комора вітамінів. Щоб запастися ними про запас, добре б восени протягом 1-2 тижнів щоранку з'їдати по 50 г (приблизно жменю) червоних ягід – можна додавати їх у вівсянку або сир. Калина також незамінна при ГРВІ. Якщо застуди не вдалося уникнути, на початку захворювання пийте настій із калини. Ягоди злегка розімні, додай теплої води та меду за смаком. Все – лікувальний коктейль готовий!

Останнім часом почуваєшся втомленим та розбитим? Щоб мобілізувати резерви організму та підвищити енергетичний потенціал, налягай на десерти з калиною. Найкращого натурального енерготоніка не знайти!

Чорноплідна горобина

Чорноплодка (вона ж аронія) — одна з найстійкіших ягід: її збирають останньою, коли вже листя в садах облітає, і починаються заморозки ночами. Адже з приходом холодів ця ягода стає лише смачнішою! Завдяки високому вмісту вітаміну К цілюща чорноплодка зупиняє кровотечі та лікує рани. Неймовірно, але факт: в 1 г її ягід міститься стільки зміцнює стінки капілярів вітаміну Р (рутина), скільки нам необхідно, щоб покрити добову потребу в ньому. При дефіциті рутину на шкірі та слизових оболонках, на білках очей, наприклад, виникають точкові (петехіальні) крововиливи, легко утворюються синці, місячні стають затяжними та рясними.

Є в чорноплідці і вітамін Е, що має омолоджуючу дію, а також цілий комплекс мінералів (фтор, йод, марганець, молібден, мідь, залізо), корисних для серця. Чорноплід полегшує його роботу різними шляхами: по-перше, знижуючи підвищений тиск крові, по-друге, зменшуючи її в'язкість завдяки приведенню в норму рівня холестерину.

Барбарис

З барбарису виділяють цілющий алкалоїд берберин: він заспокоює, знижує артеріальний тиск, нормалізує прискорений пульс, допомагає регулювати рівень цукру в крові при діабеті II типу, має протизапальну та жовчогінну дію.

Стиглі плоди барбарису багаті на вітаміни і мають приємний освіжаючий смак: вони чудово втамовують спрагу в спеку або при високій температурі, а в медицині застосовуються як легкий сечогінний, жовчогінний, кровоспинний і загальнозміцнюючий засіб.

У вересні-жовтні їж барбарис у свіжому вигляді, а в решту пори року заварюй сушені ягоди як вітамінний напій та ліки для серця та печінки. До речі, настій з листя цієї рослини має ті ж корисні властивості, що і його плоди.

Захарченко Кристина
zmorshki.in.ua