Скільки алкоголю можна випивати без шкоди здоров'ю (з'ясували вчені)

Дивно, але чітких єдиних меж норм алкоголю ніколи не було. У різних країнах норми суттєво різняться, іноді у 2 рази.

Скільки алкоголю можна випивати без шкоди здоров'ю (з'ясували вчені)

В результаті глобального дослідження було виявлено, що 740 тис. нових випадків онкології (або 4% від усіх видів раку у світі), діагностованих у 2020 році, безпосередньо пов'язані із вживанням спиртного. У зв'язку з цим низка експертів вважають, що у разі алкоголю безпечної кількості не існує. Навіть його помірне споживання підвищує ризик розвитку кількох видів злоякісних пухлин.

Відбувається це у різний спосіб. Зокрема, алкоголь призводить до пошкодження ДНК та порушує регуляцію гормонів, що згодом сприяє виникненню атипових клітин. Найчастіше лікарі діагностували рак порожнини рота, глотки, гортані, стравоходу, товстої та прямої кишки, печінки та грудей.

Скільки алкоголю можна випивати без шкоди здоров'ю (з'ясували вчені)

Дослідники з 7 країн порівняли дані щодо споживання алкоголю на людину в різних країнах світу у 2010 році та з кількістю онкологічних захворювань, виявлених у 2020 році. Безперечно, найбільше випадків раку пов'язані з надмірним вживанням спиртного. Однак також з'ясувалося, що кожен сьомий новий випадок припадає на людей, які вживають алкоголь у помірних та навіть малих обсягах.

На основі комп'ютерних моделей, які оцінювали рівні вживання алкоголю та відносні ризики розвитку раку, дослідники спростовують міф про «безпечне вживання алкоголю». «Навіть 1 келих вина на день підвищує ризик розвитку раку молочної залози на 6%», — наголошує один із авторів цієї роботи Юрген Рем (Jurgen Rehm).

Експерти рекомендують лікарям підвищувати обізнаність про цю онконебезпечність, а також закликають політиків переглянути своє ставлення до алкогольної продукції, наприклад, підвищити акцизи або мінімальні відпускні ціни.

Захарченко Кристина
zmorshki.in.ua