Бегеніловий або бегеновий спирт у косметиці – склад та властивості

Бегеніловий або бегеновий спирт у косметиці – склад та властивості

Бегеніловий (бехеніловий) спирт або докозанол – це пом'якшувальний актив, загусник для косметичних засобів, що потовщує їх. Речовина відноситься до жирних спиртів, воскоподібна. Його головна мета у косметиці – надавати продуктам на водній основі не текучу консистенцію.

Крім того, доконазол стабілізує піну в миючих доглядових засобах, виступає як соемульгатор і емолент. Шкірі у своїй надає м'якість і попереджає втрату вологи. До речі, відмічені і противірусні властивості речовини, що використовують у лікуванні герпесу. Додамо до цього нетоксичність продукту. Тобі не захотілося дізнатися про нього більше?

Що таке бегеніловий спирт

Бегеніловий або бегеновий спирт у косметиці – склад та властивості

Фото автора Anna Tis: Pexels

1-докозанол – це гідрофільний віск у гранулах біло-жовтого кольору, розчинний у маслі. Речовина вводиться у доглядові засоби в масляну фазу, плавиться за температури понад 60 градусів за Цельсієм.

Виготовляється з рослинної сировини, демонструє протизапальні та антивірусні властивості. Це дуже м'який тактильно приємний стабілізатор. Поєднується з цетилстеариловим спиртом.

склад

У продукті є речовини, які гарантують йому названі властивості. Це:

  • Picocare SE-GF – це емульгатор лецитину (масло в маслі) у поєднанні із співемульгаторами. Він забезпечує суперемульгуючі якості та стабільність, ідеальний для введення в доглядові емульсії та маски;
  • ProLipid™ 161 – це високоефективний кондиціонер, який застосовується у засобах особистої гігієни. Інгредієнт рослинний, забезпечує відмінне розчісування волосся: і сухе, і вологе. Суть дії – реставрація пошкодженої структури локонів. При введенні в косметичний продукт гарантує стабільність та покращує рецептуру засобу;
  • MONTANOV™ 202 – емульгатори типу «масло у воді», які використовують для «зелених» композицій, натуральні, створюють густі лосьйони, що лягають основою під крем, забезпечуючи матову та легку текстуру. Утворюють дуже білі емульсії і мають довго діючий зволожуючий ефект. Компоненти схвалені COSMOS і Natrue, що не містять пальмоїл;
  • Heliosoft™ – інгредієнт зі 100% натуральністю із соняшника та ріпаку, схвалений COSMOS. Це м'який пластинчастий емульгатор типу масло у воді, здатний з'єднувати в єдине ціле до 40% масляної фази, тому сумісний з усіма видами масел, пігментів, УФ-фільтрів. Його використовують і як співемульгатор, він посилює тактильні відчуття на шкірі, що дає розробникам широке поле для створення дуже рідких або густих текстур.

Було доведено, що Heliosoft™ швидко реставрує захисну функцію шкіри, що втратила цілісність, зберігає її зволоженою понад 7 годин, покращує біодоступність та сприяє проникненню активних інгредієнтів у глибокі шари для підвищення ефективності;

Бегеніловий або бегеновий спирт у косметиці – склад та властивості

Спирти у косметиці

  • SABOWAX B 10 – це продукт на основі бегенілового спирту POE 10. Він є застосуванням як неіоногенного емульгатора типу «масло у воді». Речовина підходить для кремів, мазей та лосьйонів.

Властивості та функції

Як правило, бегениловий спирт, у доглядових засобах виконує функцію емульгатора, розріджувача, пом'якшувача. Іншими словами, спирт попереджає розшарування олії та води у косметичних продуктах.

Використовують речовину в помадах, тональних кремах, дезодорантах, оскільки спирт демонструє протизапальні та антивірусні якості. Мало того, що доконазол має здатність усунути запалення, він інгібує можливість контакту клітин шкіри з вірусом, попереджаючи реплікацію мікроба та розвиток герпесу.

Бегеніловий спирт – плівкоутворюючий вологоутримувач. Він формує на поверхні епідермісу захисну плівку сам по собі та допомагає відновити природну мантію дерми. Behenyl Alcohol у косметичних продуктах впливає на товщину та в'язкість рідини, надає гладкості шкіри, виключає відчуття жирності при нанесенні на поверхню епідермісу.

Речовину використовують для загоєння ерозій та виразок, що залишаються після герпесу.

Побічні ефекти

Хоча Behenyl Alcohol не токсичний, він може спровокувати подразнення на шкірі. Тому перед першим використанням продукту з ним обов'язково аллерготестування: крапля засобу на зап'ясті та оцінка реакції дерми через півгодини.

Відсутність негативної симптоматики – перепустка до використання продуктів із бегениловым спиртом. Що ж до небезпеки речовини, він не впливає навіть на репродуктивну функцію в експериментах на тваринах.

Де зустрічається Behenyl Alcohol у косметиці

Практично в багатьох косметичних (доглядових) продуктах, якщо не сказати у всіх, завдяки своїй натуральності. Це може бути кондиціонер для волосся, засоби для макіяжу, догляду за дермою, декоративна косметика, миючі продукти. Наприклад, при:

  • Загущення догляду за локонами речовина формує захисну плівку, але його концентрація не може перевищувати 3%. Те саме стосується масок для пасм;
  • у губних помадах, стиках, блисках, дезодорантах, твердих духах та шампунях преміум класу – 5%;
  • в засобах, що очищають, для особи – 5%, для тіла – до 25%;
  • як загусник для кондиціонерів він працює при 3% концентрації;
  • як зволожувач для обличчя та тіла – 5%.

Таким чином, ти познайомилася з нетоксичним додатковим інгредієнтом з властивостями емульгатора, що демонструє противірусні та протизапальні властивості та знаходить широке застосування у косметиці.

Оскільки це все-таки додатковий компонент, жодних показань до його застосування не існує. Це фоновий продукт, приємний для шкіри.

Ярценко Ольга
zmorshki.in.ua