Бутилокситолуол або butylated hydroxytoluene в косметиці

Бутилокситолуол або butylated hydroxytoluene в косметиці

Якщо виникла проблема з неправильно підібраними доглядовими засобами, чекай на неприємності зі шкірою. Це логічно? Звичайно. А щоб уникнути такого розвитку ситуації, слід уважно вивчати написи на етикетці. Що таке ВНТ, наприклад, ти знаєш?

Адже це часта абревіатура, що зустрічається у складі сучасної косметики, тому знати про неї потрібно все. Розберемося разом, що це таке?

ВНТ або бутілокситолуол у косметиці

Бутилокситолуол або butylated hydroxytoluene в косметиці

Фото автора Ron Lach: Pexels

Уважно вчитуючись у написи на етикетці доглядових засобів, ти насамперед бачиш цілий список малозрозумілих термінів та позначень. Як зрозуміти, що таке добре, а що таке погано в даному випадку, якщо поряд немає тата, до якого звернувся з подібним питанням його малюк-син?

Що стосується корисних складових, а що просто небезпечно для шкіри людини? Наприклад, ВНТ – це що означає і з чим його їдять, як то кажуть. Чи потрібна тут обережність, чи можна обійтися без цього компонента або, не побоюючись, сміливо користуватися косметичним засобом, що сподобався тобі, з ВНТ у складі? Суцільні питання.

Розшифровка абревіатури від англійської butylated hydroxytoluene звучить як бутилгидрокситолуол. Це синтезована речовина – аналог токоферолу чи вітаміну молодості під назвою вітаміну Е. Хоча відомо, деякі водорості вміють природним шляхом синтезувати BHT.

Він візуально виглядає як невеликі кристали, які не розчиняються у воді та будь-якій іншій рідині, крім спирту. ВНТ у прописах на косметичних баночках має кілька назв, наприклад дибунол, инол або E321.

Ця речовина має дві основні якості:

  • це антиоксидант, який запобігає окисленню жиру;
  • це консервант, який збільшує термін придатності догляду.

Саме вони гарантують широку популярність ВНТ у сучасній косметиці. Але ж ти пам'ятаєш, що насамперед доглядові засоби повинні бути безпечними для здоров'я? Тому сьогодні навіть органіка чи будь-яка натуральна косметика, які не можуть обійтися без консервантів, шукають їхнього безпечного варіанту.

Інакше контакт з киснем спровокує окислення продукту, і доглядовий засіб вважатиметься непридатним для використання. ВНТ має можливість зберігати стабільність навіть під дією високих температур, тому так часто стає предметом вибору при створенні шампунів, протиопікових засобів, кремів, пудр, помад, дезодорантів і навіть дитячих протизапальних масел.

Користь і шкода butylated hydroxytoluene

За даними WebMD, ВНТ використовується як добавка при виготовленні продуктів харчування та ліків. Що може гарантувати безпеку речовини для здоров'я? І хоча синтетичний вітамін Е або ВНТ не в змозі повністю замінити токоферол, він має більшість його корисних властивостей.

Бутилокситолуол або butylated hydroxytoluene в косметиці

Антиоксиданти у косметиці

Але й сам токоферол не завжди корисний для людини, що вже говорити про його синтетичний аналог. В чому справа? Бутилгідрокситолуол або BHT – потужний антиоксидант та консервант, як ми вже знаємо. Здається, що все гаразд.

Але чому в деяких країнах ВНТ заборонено до використання від слова зовсім? А в інших – дозволено виключно у мінімальних концентраціях. Якщо проштудувати літературу з цієї речовини, однозначного «НІ» не зустрінеш.

Але річ у тому, що сам собою дибунол – канцероген. Так, він потенційно провокує рак. Ось тобі бабуся та Юр'єв день. Звичайно він негативно впливає на організм, особливо на репродуктивні функції.

Однозначно вживати продукти з ним у складі не варто. А як бути із зовнішнім застосування ВНТ? Насамперед, треба подумати про індивідуальну непереносимість. Провести алерготест: крапля засобу на зап'ясті та оцінка реакції шкіри через півгодини.

Насправді все стане очевидним, якщо з'явиться почервоніння, свербіж або пастозність. Але якщо все обійшлося, і ти ризикуєш використовувати косметичний продукт, пам'ятай про те, що ВНТ має здатність кумулюватися в дермі.

Тому, по можливості, виключи зі свого арсеналу косметичних продуктів помади та блиски з E321, тим більше, не допускай контакту дитячої шкіри з цим компонентом. Загалом це не все. ВНТ дратує шкіру та слизові оболонки, сенсибілізує їх, провокує дерматит і свербіння, викликає симптоми інтоксикації.

Але є й користь продукту. Він також антиоксидант. У мінімальній концентрації ВНТ є своєрідним щитом для клітин шкіри, захищаючи їх від впливу вільних радикалів. Іншими словами, продукт уповільнює старіння шкіри, підвищує стійкість волосся до вигоряння або фарбування.

Звичайно, це не реставратор у повному розумінні слова, але продукт, здатний мінімізувати ймовірність пошкодження волосся при частому використанні фена, фарбуванні. Ще одним плюсом бутилгідрокситолуолу можна вважати його стійкість до високих температур.

На відміну від токоферолу він не руйнується, стабільний при нагріванні. Крім того дибунол:

  • детоксикує клітини;
  • реставрує структуру локонів;
  • потенціює дію натуральних компонентів косметики.

Чи небезпечний бутилокситолуол

Підсумовуючи, можна підкреслити, що бутилгідрокситолуол не належить до абсолютно шкідливих косметичних компонентів при дотриманні його допустимої концентрації, за винятком випадків індивідуальної непереносимості.

Сьогодні гранично допустимі норми ВНТ корелюється віком користувача, загальним станом здоров'я. Перед використанням засобів з продуктом потрібна не тільки алергопроба, а й консультація з лікарем, оскільки однозначних цифр за допустимою концентрацією синтетичного вітаміну Е в косметичних засобах немає.

Ярценко Ольга
zmorshki.in.ua