Що таке триетаноламін – у чому його небезпека у косметиці для обличчя

Що таке триетаноламін – у чому його небезпека у косметиці для обличчя

Ти колись чула про псевдонатуральні б'юті-продукти? Триетаноламін (Triethanolamine) – одна з таких речовин. Зовсім не страшна синтетична сполука водню, азоту та NH3 – компонентів, які є всередині кожного з нас. Потрібен триетаноламін для балансу pH б'юті-продуктів. А ось його найближчий родич – діетаноламін (DEA) – це звичайний ПАР. Не плутай! Хоча й сам триетаноламін схильний до створення емульсій. Головне – всі вони безпечні, якщо їхня гранично допустима концентрація не перевищує 2,5%!

Що це таке

Що таке триетаноламін – у чому його небезпека у косметиці для обличчя

Фото автора Anete Lusina: Pexels

Триетаноламін (ТЕА) – буфер, що нейтралізує. Це стабілізатор, який використовують у декоративній та доглядовій косметиці, щоб покращити якість косметичних засобів, їх термін придатності.

Triethanolamine – низькомолекулярний аміноспирт, який утворюється внаслідок окисної реакції сполуки водню, азоту та NH3.

Це прозора, в'язка, світло-жовта рідина із слабким ароматом аміаку. Без проблем розчиняється і в спирті, і у воді, і в олії, і в ацетоні, але стійка до ефірів та вуглеводнів, гігроскопічна.

Її ще називають вторинним емульгатором, оскільки в декоративній косметиці вона виступає традиційним ПАР, консервантом, стабілізатором, але в доглядових засобах може виконувати абсолютно інші функції. ТЕА тут нейтралізує карбомерні гелі, а так само використовується в якості регулятора кислотності, суфрактанта, очищує і піниться засоби, заодно і стабілізує піну. З його допомогою розчиняється себум та вторинні забруднення.

Зворотною стороною медалі цієї речовини є чутки про її токсичність та канцерогенність. І хоча це тільки чутки, але вони змушують виробників додавати Triethanolamine в незмивні доглядові засоби у мінімальній концентрації – не більше 5% від загального складу. З цієї причини тириэтаноламин дозволено лише зовнішнього застосування.

Адже FDA, CIR, ЄС, NTP – шановні контролюючі організації з міцною репутацією, так, і не тільки вони, в один голос підтверджують, що ТЕА – не токсичний, і тим більше – не канцерогенний, якщо застосований у гранично допустимій концентрації 2 5%.

Ні, ні, тут немає жодної плутанини: ГДК (гранично допустима концентрація) самої речовини саме – 2,5%. Ось у такій концентрації його і додають у будь-який доглядовий засіб, який швидко не видаляється зі шкіри або волосся, в обсязі, що не перевищує 5% від загальної кількості б'юті-продукту. Іншими словами, якщо об'єм крему чи гелю – 100 мл, у них допустимо лише 5% ТЕА чи 5 мл, не більше. Розібралися?

Показання та протипоказання

Триетаноламін – допоміжний компонент будь-якого косметичного засобу, тому показань немає за визначенням. А ось протипоказання є. Основне – індивідуальна нестерпність. Всі наступні пов'язані зі здатністю ТЕА утворювати при контакті з нітруючими агентами канцерогенні сполуки під назвою нітрозаміни. Така здатність диктує два непорушні правила при введенні до складу косметики триетаноламіну: короткостроковість контакту зі шкірою та змивність з волосся.

А що це таке – нітрозаміни? Справжнісінькі канцерогени. Вся паніка навколо триетаноламіну пов'язана з ними. Але вони містяться ще, Бог знає, де: у пиві, рибі, безлічі харчових продуктів. Нітрозаміни утворюються і в системі травлення людини під час нормальних обмінних процесів. Як так? Та все просто: ще Парацельс говорив про те, що все довкола – отрута, річ лише в концентрації!

Що таке триетаноламін – у чому його небезпека у косметиці для обличчя

Триетаноламін у косметиці

Тепер, здається, все стає на свої місця. Небезпека використання речовини корелюється його концентрацією. Якщо вона перевищує гранично допустимі значення, то викликає алергію, подразнення на шкірі, порушує баланс мікрофлори на поверхні дерми, провокує сухість, лущення, лупу, тріщини, приєднання вторинної інфекції.

Це сприяє передчасним зморшкам, в'яненню дерми, появі висипу вугрів. Але найнебезпечніше полягає в тому, що можлива трансформація нормальних клітин шкіри в атипові (рак).

Косметологи не рекомендують використовувати доглядові засоби з ТЕА дітям до трьох років і вагітним жінкам, які годують мам, а також пацієнтам, у яких:

  • діагностовано алергію;
  • тип шкіри – чутливий;
  • є ознаки дерматиту.

Чому просто не відмовилися від ТЕА

Відповідь на поверхні: будь-якому гігієнічному, доглядовому засобу, б'юті-продуктам декоративної косметики необхідно надати певну консистенцію і одночасно нейтралізувати синтетичний полімер Carbomer, який, наприклад, у пінках для вмивання виступає в якості мильної основи, у доглядових засобах – емульгатором, надає яскравості відтінків та гарантує рідку консистенцію. З цією роллю, крім триетаноламіну, краще не впорається жодна хімічна речовина.

Додай сюди здатність ТЕА консервувати продукти, тобто продовжувати термін їхньої придатності. А про те, що триетаноламін – хороший очисник, що діє м'яко та ефективно, ти не забула? Хто ще замінить його універсальність у догляді за волоссям та шкірою будь-якого типу, у засобах з пом'якшення кутикули? Ось тому і немає заборони на його використання, а є найсуворіший контроль за дотриманням співвідношення Triethanolamine до загального складу косметичних засобів.

Плюс до всього: теоретично у поєднанні з N-нітрозуючими субстанціями триетаноламін може трансформуватися в нітрозаміни. Але! Цього не може бути, тому що не може бути ніколи – сучасні технологи не намішують усе, що їм заманеться, просто так, як Бог покладе на душу. Всі концентрації ретельно вивірені, алгоритм реакцій прорахований, тому бьюті-засоби з триетаноламін абсолютно безпечні.

Де зустрічається речовина

Триетаноламін зустрічається у засобах, які представляють органічну косметику та у синтетичних бьюті-продуктах. Його можна знайти і у засобах особистої гігієни. Наприклад, ТЕА в декоративній косметиці входить до складу тональних основ та кремів, рум'ян, туші, тіней, підводок. Його можна зустріти у складі, фарб для волосся, шампунях та гелях для душу, твердому милі. Триетаноламін використовують у засобах, що зволожують та живлять дерму, у кремах з ультрафіолетовим захистом, пінах-гелях для гоління, у складі ароматних композицій.

Концентрація речовини, як правило, варіює у межах від 0,1 до 1%. Хоча, підкреслимо, що вона залежить від коливань pH та мети використання того чи іншого б'юті-продукту. Якщо засіб призначений для тривалого контакту зі шкірою, концентрація триетаноламіну не повинна перевищувати 5%. Ми це вже детально розбирали.

Правила використання

Щоб Triethanolamine не став утворювати з'єднання з іншими складовими доглядового або гігієнічного засобу, його зберігають при температурі в діапазоні від +5 до +25 градусів, виключивши попадання прямих променів сонця, герметично закритим. Дуже важливо дотримуватись термінів придатності б'юті-продуктів (вони вказані на флаконі або баночці), а сам засіб не наносити на шкіру більш ніж на 8 годин.

Альтернатива

Коли ми говорили, що Triethanolamine із задоволенням використовують виробники косметики, ми не згадали про те, що є ще одна причина – його дешевизна. Альтернативою може бути лише дорога органіка, яка не кожному по кишені. Тому дуже часто посилаються на думку вчених та лікарів-практиків: дерматологів та трихологів – про його безпеку і навіть корисність у розумних дозуваннях і продовжують випускати б'юті-продукти з ТЕА у складі.

А де ж Triethanolamine немає? Наприклад:

  • у туші від Annemarie Borlind;
  • у гелях та тонерах від Леврани;
  • у гелях та кремах з ліфтинг-ефектом від OZ (Organic Zone);
  • в бальзамах для губ Mi&Ko.

Візьми до уваги, але не бійся доглядових засобів з ТЕА. Згадай про мудрість Парацельса.

Ярценко Ольга
zmorshki.in.ua