Що таке бутиленгліколь – для чого його застосовують у косметиці і чи не шкідливо

Що таке бутиленгліколь - для чого його застосовують у косметиці і чи не шкідливо

Бутиленгліколь (Butylene glycol, бутандіол, дигідроксибутан, метилтримітеленгліколь) – відноситься до групи багатоатомних спиртів, властивості яких добре вивчені. Вони чудово розчиняються у воді, спиртах, кислотах, кетонах. Але при цьому абсолютно інертні в мінеральних та рослинних оліях. Це надгігроскопічна речовина.

Ось саме за останню якість бутиленгліколь знайшов своє застосування в декоративній і доглядовій косметиці, як додатковий інгредієнт, що широко використовується, що зберігає форму косметичного засобу і гарантує тривалість його зберігання.

Що це таке і чому важливо розібратися

Що таке бутиленгліколь - для чого його застосовують у косметиці і чи не шкідливо

Фото автора cottonbro: Pexels

Оскільки споживачем косметичної продукції, здебільшого, є жінки, вони не морочаться детальним вивченням складу улюблених та ефективних засобів. Головне – діє! Тому корисні та шкідливі властивості бутандіолу залишаються в тіні. А ми їх візьмемо та виведемо на чисту воду! Ти повинна знати, що метилтримітеленгліколь може бути небезпечним.

Багатоатомний спирт є звичайною рідиною без кольору і запаху. Одержують речовину у промислових масштабах за допомогою каталітичної гідрогенізації альдегідспирту (альдоля). Каталізатором виступає нікель.

Це складна хімічна реакція, тому лікарі косметологи завжди наполягають на тому, щоб позитивні та негативні сторони речовин, що виходять в результаті подібних реакцій, були надбанням гласності. Адже часто буває, що такими інгредієнтами переповнені кошти, які вживаються не лише дорослими щодня, а й дітьми!

Наприклад, крем для шкіри, захист від ультрафіолетових променів, рідке мило – це все косметичні продукти, в яких можна зустріти бутиленгліколь. То шкода чи користь приносить цей компонент у бьюті-засобах?

Корисні якості

Найчастіше виробники люблять додавати до складу доглядових засобів або декоративної косметики синтетичні складові для того, щоб здешевити вартість своєї продукції. При цьому, звичайно, не нехтують безпекою б'юті-продуктів. Butylene glycol в косметиці використовують як консервант і зволожувач.

Ця речовина робить шкіру м'якою, волосся шовковистим. Тому його можна зустріти у складі практично всіх зволожуючих кремів, брендових шампунів, бальзамів, туші та інших засобів декоративної косметики.

Головними достоїнствами бутиленгліколю вважають:

  • здатність живити шкіру вологою, утримуючи її довгий час усередині дерми;
  • надавати консистенції б'юті-продукту однорідність, гомогенність, що робить будь-який доглядовий засіб приємним для нанесення на шкіру;
  • гіпоалергенність продукту, що дозволяє рекомендувати косметику з бутиленгліколем у складі навіть чутливої та сенсибілізованої (алергічної) шкіри;
  • його якості консерванту, що продовжують термін придатності доглядових засобів та декоративної косметики;
  • допомога іншим речовинам легко розчинятися у воді.

Іншими словами, Butylene glycol покращує якість косметичних продуктів, наділяючи гелі та креми необхідною в'язкістю, посилюючи їх зволожуючі властивості, надаючи приємного аромату та блокуючи розмноження плісняви, бактерій та грибків у б'юті-композиціях.

Що таке бутиленгліколь - для чого його застосовують у косметиці і чи не шкідливо

Найшкідливіші інгредієнти у нашій косметиці

Небезпека

Оскільки в сучасній косметології навіть речовини природного походження іноді стають предметом обговорення, оскільки раптом звідки не візьмись виникають чутки про їхню неблагонадійність для стану здоров'я людини, що вже говорити про синтетичні компоненти. Ось і бутиленгліколь через своє синтетичне походження у свій час став раптом вважатися небезпечним.

Причина в тому, що багато його родичів-гліколів: метилгліколь, пентилгліколь, бутилгліколь – насправді отруйні. І хоча Парацельс стверджував, що все навколо нас – отрута, важлива лише доза, сьогодні у це віриться від частини. Тому продукти, здатні завдати людині шкоди, просто відкидаються на корені. Наприкінці минулого століття у списку неблагонадійних опинився і бутиленгліголь. Його взяли та заборонили до використання у косметиці.

Щоправда, вже на початку нашого століття вчені спростували всі домисли про небезпеку цієї речовини. Токсичність Butylene glycol була підтверджена тільки для великих його обсягів, причому речовина в чистому вигляді повинна потрапити у верхні дихальні шляхи або систему травлення. У цьому випадку бутиленгліколь змінює геном людини, структуру тканин, їхній функціональний потенціал, що призводить до патологічних проблем.

Оскільки косметика – це зона застосування зовнішніх засобів, які системною дією не мають (мінімальна концентрація, дозування) і в кровотік не проникають, всі вони безпечні для внутрішніх органів і тканин. Ось і бутиленгліколь реабілітований у цьому контексті та допущений до використання у косметичній та парфумерній продукції. Видихаємо з полегшенням: не страшно!

Сертифікат безпеки отримано Butylene glycol від Асоціації з парфумерно-косметичних товарів та запашних речовин і визнано ВООЗ. Звичайно, виробникам органічної косметики навряд чи варто звертати на нього увагу, якщо йдеться про повну натуральність засобів, що випускаються (синтетичне походження речовини ніхто не скасовував). Майбутні мами та діти з ще незміцнілою імунною системою – повинні бути також захищені від контакту з бутиленгліколем. Але решті – WELCOME!

Де є бутиленгліколь

Так, практично у всіх лінійках б'юті-продуктів відомих косметичних брендів. Лореаль і Мейбеллін, Макс Фактор включають його до складу тональних основ і кремів, Гарньєр – у всі доглядові продукти і фарбу для волосся, Клінік – додає креми, мазі і лосьйони по догляду за шкірою обличчя, рук. Камей – у мило, а Колгейт – у гігієнічні зубні пасти та ополіскувачі для ротової порожнини.

Візьми до рук будь-яку помаду, і ти побачиш на етикетці бутиленгліколь у складі. Те саме стосується туші, засобів захисту від ультрафіолету, догляду за волоссям і навіть трансдермального пластиру.

Нічого дивного: спецкомісія ЄС, яка спостерігає за складом багатьох косметичних продуктів у режимі щоденного моніторингу, склала список із 1300 небезпечних добавок. Butylene glycol там немає.

Правила використання

Давай, все-таки не забуватимемо, що бутиленгліколь – чиста хімія. Так, і спосіб його отримання при граничних температурах в процесі гідрогенізації – ризик для утворення токсичних побічних речовин. Тому, якщо в тебе алергія, незважаючи на декларовану гіпоалергенність речовини, проведи перед першим застосуванням продуктів із бутиленгліколем алерготест.

Крапля засобу на зап'ястя і через півгодини – оцінка реакції шкіри. Тільки відсутність будь-якої реакції дерми – перепустка у світле майбутнє. Сверблячка чи почервоніння – привід зміни продукту.

Крім того, якщо ти використовуєш косметику з Butylene glycol, потрібно:

  • контролювати, щоб його вміст не перевищував 10% від загальної маси;
  • уникати тривалого контакту речовини зі шкірою, якщо ж таке трапляється, концентрація бутиленгліколю не повинна бути більше 5%;
  • зберігати косметику з Butylene glycol у сухому та темному місці.

Альтернатива

Колись бутиленгліколем з радістю замінили токсичніший пропіленгліколь. Але сьогодні і реабілітований вченими синтетичний за своєю суттю бутиленгліколь викликає недовіру у споживачів, які думають. Тому виробники пішли на компроміс, навчившись виділяти продукт із олії кокосових горіхів та соку винограду.

Це натуральний продукт, його мало, але він таки є і послужив альтернативою звичному бутиленгліколю. Ну, звичайно, альтернативою можуть бути і косметичні засоби, виготовлені за старовинними рецептами руками. У продажу вони є. Уважно дивися на етикетку.

Взагалі відмовитися від Butylene glycol у косметиці виробники не зможуть, тож вибір, як завжди, за тобою.

Ярценко Ольга
zmorshki.in.ua