Солі ЕДТА в косметиці: для чого потрібні динатрій та дисодіум – у чому їхня різниця

Солі ЕДТА в косметиці: для чого потрібні динатрій та дисодіум – у чому їхня різниця

Ти не могла не помітити у складі косметичних засобів на етикетці загадкову абревіатуру ЕДТА (EDTA). А чи знаєш, що це? Це натрієва сіль етилендіамінтетраоцтової кислоти, що добре розчиняється у воді, яку вона заразом і пом'якшує. Саме для цього ЕДТА застосовується у промисловості.

У косметику потрапила через свої хелюючі властивості – вміння нейтралізувати солі важких металів. ЕДТА в розчині ніби обіймає іони ртуті, свинцю, перешкоджаючи їх руйнівній взаємодії з клітинами. Плюс до всього, речовина здивувала своєю здатністю контролювати рН та посилювати дію інших складових доглядових засобів.

Особливості

Солі ЕДТА в косметиці: для чого потрібні динатрій та дисодіум – у чому їхня різниця

Фото автора Anete Lusina: Pexels

У медицині використовують динатрій ЕДТА (натрієву сіль ЕДТА), у косметиці частіше застосовують тетранатрій або дисодіум ЕДТА – різновиди основної солі хеліруючої речовини. Тобто, в кожній сфері застосування використовується конкретна технологія з урахуванням необхідної концентрації агента, що хелірує. До речі, Disodium edta у косметиці може мати й іншу назву – E 385.

Використовується ЕДТА у доглядових засобах як консервант і стабілізатор, збільшуючи термін придатності доглядових засобів. А також підвищує піноутворення в миючих, гігієнічних засобах, б'юті-продуктах, роблячи їх більш привабливими.

Головна відмінність між динатрій та тетранатрій ЕДТА – кількість іонів натрію в кристалічній решітці речовин. Крім цього, варіант із двома іонами металу у формулі створює кисле середовище (рН), а з чотирма – лужне. Динатрій ЕДТА зустрічається у шампунях, фарбах для волосся, лосьйонах, гелях для душу. Він пом'якшує жорстку воду, що унеможливлює пересушування шкіри, а іони натрію не осідають на волоссі або дермі. Крім перерахованих вище переваг, ЕДТА підвищує здатність до очищення у доглядових засобів.

Де можна зустріти

Disodium edta знаходиться майже у всіх косметичних продуктах найвідоміших світових брендів, засобів для особистої гігієни. Це може бути шампунь, гель, мило, бальзам-ополіскувач, лосьйон, фарба для волосся, живильний або зволожуючий крем, вологі серветки, сонцезахисний та тональний крем.

Чим небезпечна речовина

Незважаючи на те, що солі ЕДТА вважаються канцерогенами, мутогенами – вони не є небезпечними самі по собі. Точніше, немає прямих доказів їх негативного на людини. Наприклад, динатрій ЕДТА визнаний безпечним вже досить давно на підставі багатьох наукових досліджень американської національної торгової асоціації «Рада з продуктів особистої гігієни». Рівень небезпеки визнається мінімальним, але із застереженнями:

  • мінімальна доза речовини, яка вважається токсичною, має перевищувати 750 мг на кілограм ваги на добу;
  • клінічно немає підтвердження поглинання ЕДТА шкірою, незважаючи на те, що витончення речовиною клітинної стінки робить його потенційно небезпечним. Крім того, будь-яка сіль ЕДТА при контакті з аерозолями набуває токсичності;
  • 95% EDTA та похідних виводиться з організму, і лише 5% залишаються у ньому. При цьому солі ЕДТА кумулюються і у великих дозах починають виявляти всі негативні властивості, пригнічуючи роботу клітин.

Фахівці наголошують, що небезпека ЕДТА може бути прихованою і виявлятися тільки при контакті з іншими інгредієнтами догляду, дія яких ця речовина активізує. Якщо інші компоненти доглядових засобів спочатку алергенні або токсичні, то контакт з ЕДТА суттєво посилить їхню подразнювальну дію на шкіру.

Солі ЕДТА в косметиці: для чого потрібні динатрій та дисодіум – у чому їхня різниця

Чорний список інгредієнтів косметики

У тетранатрій ЕДТА рівень небезпеки вищий: він коливається від низького до середнього залежно від застосування. Ця сіль апріорі може бути руйнівною для шкіри, дратувати її.

Тетранатрій ЕДТА також небезпечний і для навколишнього середовища, оскільки відноситься до екотоксинів. Речовина розкладається у навколишньому середовищі від 15 годин до сотень років. Це змінює рН водойм і загрожує людині тією самою канцерогенністю та мутогенністю.

На жаль, якщо ЄС, Японія, Штати шукають альтернативу ЕДТА в косметиці, а в Канаді відмовилися від цієї речовини взагалі, у Росії є організація під назвою «Листок життя», яка сертифікує доглядові засоби з нею. Тому нам, ймовірно, ще довго доведеться зустрічатися з ЕДТА у косметичних продуктах.

Правила використання косметики з ЕДТА

Щоб забезпечити доглядовому засобу відсутність неприємного запаху, знебарвлення, необхідно дотримуватись того дозування, яке зазначено в інструкції: від 0,01% до 0,2%. Уникнути утворення солей важких металів дозволить доза від 0,5 до 1%, усунути жорсткість у милі – про 1,2% до 4%, збільшити термін збереження косметичних засобів – 0,1%.

При цьому у доглядових засобах речовину додають до води та розмішують до повного розчинення. Якщо зберігати косметику з disodium edta в сухому прохолодному місці, свою ефективність продукт буде демонструвати близько тих років (це його термін придатності).

Альтернатива

Багато користувачів б'юті-продуктів відчувають занепокоєння з приводу того, що сьогодні важко бути повністю впевненими у відсутності шкідливих речовин навіть у косметиці, яка позиціонує себе як чиста органіка. Іншими словами, наносячи на шкіру обличчя та тіла косметичний засіб, ми апріорі ризикуємо зустрітися не тільки з комедогенністю, а й канцерогенністю речовини, що використовується.

Звичайно, в ідеалі, треба прагнути споживання тільки екологічно чистих продуктів харчування, доглядових засобів, побутових помічників. Але як зрозуміти, що перед тобою абсолютно «чисті» товари? Тільки уважного читання етикетки буває недостатньо. Виробники можуть лукавити, видаючи бажане за дійсне. Косметика – комерційний продукт, тому вигода завжди бігтиме попереду паровоза здорового способу життя.

Маркетологи, рекламники придумують все нові й нові хитрощі, маркетингові ходи, покликані переконати всіх навколо в тому, що вони продають натуральну продукцію. На допомогу беруть складні наукові формулювання, колір, дизайн, упаковку, стиль, слоган, що запам'ятовується. Але, на жаль, насправді багато з б'юті-товарів, хоча й містять рослинні екстракти, але основна частина їх інгредієнтів грішить синтетичним способом свого створення.

Однак людині властиво прагнути досконалості, тобто до 100% натурального продукту. А що можна протиставити, наприклад, такій широко поширеній речовині, як ЕДТА? Виявляється, це може бути фітинова кислота, яку одержують із рисового лушпиння.

Її здатність до піноутворення, продовження терміну придатності доглядових засобів анітрохи не менше, а натуральність не потребує доказів. Можуть замінити речовину із сумнівними властивостями та рослинні тензиди, які мінімізують поверхневий натяг та збільшують миючий та дезінфікуючий ефект б'юті-препрату.

Проте disodium edta та інші солі ЕДТА досі можна зустріти у складі будь-якої косметики: від економ – до преміум класу. Використання б'юті-засобів без цієї речовини можливе лише у випадку, якщо це справжнісінька органічна косметика (орієнтуйся на вартість продукту і репутацію виробника) або доглядові засоби, створені своїми руками, коли всі інгредієнти відомі і їх натуральність не викликає сумнівів.

Термін придатності таких б'юті-продуктів, звичайно, суттєво менший від заявлених маркетологами трьох років через відсутність консервантів. Але це варте того, щоб гарантувати своїй шкірі здоров'я, молодість, довголіття. Ну, а когось може цілком влаштувати і той факт, що ЕДТА відповідно до низки медичних досліджень визнана безпечною речовиною за дотримання дозувань та інструкцій. Нікуди не подітися від того, що солі цієї кислоти покращують якість б'юті-засобів.

Ярценко Ольга
zmorshki.in.ua