Як підняти гемоглобін у крові: 9 продуктів, які варто включити до свого раціону

Розповідаємо, як підвищити гемоглобін у жінок та чоловіків за допомогою харчування та у яких випадках обов'язково потрібно звернутися до лікаря та підключити лікарські препарати.

Як підняти гемоглобін у крові: 9 продуктів, які варто включити до свого раціону

У чому причини зниження гемоглобіну

Одна з найчастіших – анемія. Причому, якщо ми говоримо про залізодефіцитну анемію (ЖДА), тобто зниження гемоглобіну внаслідок внутрішнього нестачі заліза для його синтезу, то найчастішою її причиною є перевищення щомісячних втрат заліза над його надходженням з їжею. Жінки репродуктивного віку найчастіше страждають саме на залізодефіцитну анемію через щомісячні втрати цього елемента під час менструації. У групі ризику виникнення ЖДА – жінки з рясними/тривалими менструаціями, з міжменструальними кровотечами (які є приводом для оперативного звернення до гінеколога); жінки, які вигодовують грудьми, вагітні, особи з рясними гемороїдальними кровотечами, донори крові.

З настороженістю слід поставитися до виявленого залізодефіциту у чоловіків, а також у жінок у менопаузі. Також слід пам'ятати, що причиною анемії може стати не лише нестача заліза.

Щоб достовірно розібратися у реальних причинах зниження гемоглобіну, потрібне дообстеження, обсяг якого визначає лікар. У будь-якому випадку, якщо у жінок у загальному аналізі крові гемоглобін менше 120 г/л а у чоловіка менше 130 г/л, є зниження колірного показника, зменшення кількості еритроцитів або присутність їх змінених форм — потрібно проконсультуватися з лікарем.

Симптоми зниження

Низький рівень гемоглобіну можна визначити за ознаками:

  • постійна слабкість
  • блідість шкіри
  • випадання волосся
  • погіршення пам'яті
  • тремтячі кінцівки
  • посилення частоти серцевих скорочень

При перших симптомах важливо одразу звернутися до лікаря на діагностику та лікування. Продукти, що піднімають гемоглобін, можуть допомогти, але якщо не запускати проблему до складної стадії.

Які продукти підвищують гемоглобін

Як підняти гемоглобін у крові: 9 продуктів, які варто включити до свого раціону

Продукти підвищення гемоглобіну — це переважно їжа із вмістом заліза. З їжею за добу ми отримуємо близько 10-20 міліграм заліза, з яких всмоктується лише десята частина. У топі найбагатших залізом продуктів були і залишаються тваринні субпродукти (печінка, серце), червоне м'ясо, далі йдуть морепродукти та рослинні продукти: морська капуста, квасоля, сочевиця.

Продукти, що підвищують гемоглобін: список

1. Багаті залізом

Вони, звичайно, мають бути у пріоритеті — їх необхідно частіше їсти насамперед. Дефіцит цього елемента-одна з найчастіших причин низького рівня гемоглобіну. Рекомендовані норми вживання заліза становлять: для чоловіків (від 19 до 50 років) – 8 міліграмів, а для жінок (від 19 до 50 років) – 18 міліграмів.

Важливо вживати продукти, багаті на них, такі як листові овочі, печінку, тофу, шпинат, яйця, цілісні злаки, бобові, м'ясо, риба, сухофрукти.

2. Багаті на вітамін С

Залізо не може бути повністю засвоєно організмом, тому йому необхідне середовище, що допомагає. І тут у гру вступає вітамін С. Їж більше апельсинів, лимонів, болгарського перцю, помідорів, грейпфрутів, ягід, оскільки вони дуже багаті на вітамін С.

3. З фолієвою кислотою

Фолієва кислота потрібна для утворення червоних кров'яних тілець. Її дефіцит може спричинити низький рівень гемоглобіну. Найчастіше вживай зелені листові овочі, пророщену зелень, сушені боби, арахіс, банани, броколі, печінку.

4. Буряк

Її вживання – смачний і доступний спосіб того, як підняти гемоглобін у крові у чоловіків та жінок. У ній багато не тільки заліза, але також фолієвої кислоти, а також калію та корисних харчових волокон (клітковини). Можна регулярно пити сік із буряків, щоб забезпечити собі здоровий аналіз крові.

5. Гранат

Як підняти гемоглобін у крові: 9 продуктів, які варто включити до свого раціону

У його складі багато кальцію та заліза, а також білка, вуглеводів та клітковини. Так що один із секретів, як підняти гемоглобін у жінок швидко – пий гранатовий сік щодня, щоб підтримувати його нормальний рівень.

6. Фінік

Цей сухофрукт корисний не лише тим, хто намагається відмовитись від тістечок. Фініки є джерелом заліза. Однак більшість лікарів рекомендують уникати вживання фініків діабетикам через високий рівень цукру.

7. Бобові

Бобові (чечевиця, арахіс, горох та квасоля та інші) також здатні сильно покращити стан при анемії. Високий рівень заліза та фолієвої кислоти в їхньому складі допомагає збільшити вироблення червоних кров'яних тілець.

8. Гарбузове насіння

Вони містять близько восьми міліграмів заліза, а також багато кальцію, магнію та марганцю. Ними можна просто перекушувати. Або посип ними салати, додай у смузі; загалом, використовуй скрізь, де захочеш.

9. Кавун

Це — один із найкращих плодів, які допомагають підвищити рівень гемоглобіну, завдяки вмісту в ньому заліза та вітаміну С, що покращує та прискорює засвоєння.

Які продукти варто виключити

Їжа, яка містить поліфеноли, дубильні речовини, фітати та щавлеву кислоту (серед таких продуктів чай, кава, какао, соєві продукти та висівки), погіршує засвоєння заліза. Найкраще обмежити ці продукти, особливо якщо ти постійно страждаєш від анемії.

Щоб стежити за рівнем гемоглобіну, важливо регулярно здавати аналіз крові кожні три місяці.

Коли тільки їжі мало і як швидко підняти гемоглобін

Як підняти гемоглобін у крові: 9 продуктів, які варто включити до свого раціону

Для того, щоб забезпечити лікувальний ефект, тобто підняти геморівень заліза, людині доведеться їсти на регулярній основі неадекватно велику кількість цих продуктів. При клінічно вираженому залізодефіциті збагатити раціон продуктами з високим вмістом заліза можна рекомендувати лише на додаток до прийому лікарських залізовмісних препаратів.

А ось для профілактики залізодефіциту та в принципі для підтримки здорового способу життя справді можна порекомендувати різноманітне харчування.

Лікарські препарати включають різні сполуки двовалентного і тривалентного заліза, за ефективністю вони всі зіставні і підбираються за необхідними дозами (залежно від ступеня дефіциту) і за принципом індивідуальної переносимості: ідеально, коли від препарату не погіршується стілець, не болить живіт, немає нудоти . Тривалість лікувального прийому препаратів – не менше одного місяця, як правило, 2-3.

Якщо у тебе хронічна анемія і все ще не вдалося разом із лікарем усунути її причину, необхідно:

  • повноцінно харчуватися,
  • щорічно здавати аналізи (загальний аналіз крові та біохімічний — показники обміну заліза)
  • приймати підтримуючі курси заліза.
Захарченко Кристина
zmorshki.in.ua