Кастинг на грядці: 5 суперкорисних весняних трав, які варто включити до раціону

Навесні витрати вітамінів зростають, а прихід зменшується. Щоб поповнити їх запаси, налягай на першу зелень.

Кастинг на грядці: 5 суперкорисних весняних трав, які варто включити до раціону

Вона ж дикий часник. Насамперед, багата на вітамін С — головний вітамін бадьорості, а також містить рекордну кількість фітонцидів. Має бактерицидні властивості, стимулюють роботу серця, покращують обмін речовин, зміцнює імунітет.

На замітку. З черемшею можна приготувати незвичайний весняний салат. Знадобиться по 100 г листя черемші та руколи, ½ качана салату айсберг, 1 авокадо, 200 г очищених креветок, сік половини лимона, 4 стіл. ложки оливкової олії, 1 чайн. ложку рідкого меду, сіль та чорний мелений перець за смаком. Листя руколи та черемші вимити, порвати. Салат айсберг порізати соломкою. М'якуш авокадо порізати скибочками і полити 1 стіл. ложкою лимонного соку. Креветки відварити, відкинути на сито, охолодити. Зелень, авокадо та креветки компоненти змішати, посолити, поперчити. Окремо приготувати соус: добре змішати мед змішати з 1 стіл. ложкою лимона та оливковою олією. Салат полити соусом, перемішати.

У цій статті ви дізнаєтеся:

2 Кропива

Чим багата кропива? Та багатьом! Вона містить антиоксиданти (каротиноїди та вітамін С), є гарним джерелом мінералів (заліза, калію та магнію), у ній багато клітковини. Крім того, це бур'ян має протизапальну та антибактеріальну дію, сприяє підвищенню рівня гемоглобіну в крові, заряджає організм бадьорістю та енергією (не рекомендується при схильності до тромбозів та підвищеної згортання крові).

На замітку. З листя кропиви можна приготувати крем-суп. Знадобиться 400 г кропиви, 100 г кропу, 500 мл бульйону, 3 картоплини, 300 мл вершків, ½ стебла порею, 2 стіл. ложки оливкової олії, сіль та чорний мелений перець за смаком. Цибулю-порей нарізати тонкими кружальцями, обсмажити на олії. Картоплю очистити, відварити до напівготовності і разом із цибулею додайте в бульйон. Варити 7-10 хв. Кропиву та кріп вимити, нарізати, перекласти в каструлю з бульйоном. Варити 5 хвилин|мінути| після закипання. Влити вершки та довести до кипіння. Зняти з вогню, подрібнити блендером. Посолити та поперчити.

3 Коріандр

Кастинг на грядці: 5 суперкорисних весняних трав, які варто включити до раціону

Головна цінність коріандру (він же — кінза) — свіже листя. Їхні харчові переваги визначаються не лише смаковими якостями та ароматом, а й високим вмістом вітамінів С, В1, В2, каротином, рутином. Додай їх у салати, соуси, супи, м'ясні та рибні страви. А коли наприкінці серпня — на початку вересня дозріють його плоди, збери їх, вимий, дай воді стекти, обваляй у цукровій пудрі і підсуши в духовці. Такі ласощі можна їсти замість цукерок або прикрашати торти та випічку: буде і смачно, і корисно, а головне — оригінально! Таке драже не тільки бадьорить, а й усуває неприємний запах із рота.

На замітку. Дрібно нарізати кінзу, петрушку, кріп, пір'їнки зеленої цибулі та змішати з розім'ятим вилкою тунцем, сайрою, сардинами чи лососем. Відварити її в мундирі, розріж навпіл, зробити невелике заглиблення в кожній половинці, посолити-поперчити і потім покласти всередину начинку із зеленню. А можна змішати зелень з бринзою і начинити нею помідори: ріж у томатів верх і вийми ложкою середину.

5 Лопух

Здається, немає нічого марного лопуха великого (така його офіційна назва), а тим часом він не такий простий! У листі лопуха багато вітаміну С і попередників вітаміну А — каротиноїдів, а коріння реп'яха на 34% складаються з полісахариду інуліну, флавоноїдів та дубильних речовин. І у вершках, і в корінцях багато ефірної олії, а в насінні її взагалі неймовірна кількість – до 20%.

Молоде листя і стебла рослини першого року життя (реп'яха) варять і смажать як овочі і використовують для приготування супів. Листя у нього і справді смачні, ось тільки вся справа дещо псує опушення — у відвареному вигляді вони виходять дещо шорсткими: зривай їх якомога молодшими і сильніше подрібнюй!

Якщо висушене коріння реп'яха (лопуха великого) попередньо підсмажити, а потім подрібнити, вийде кава не гірша, ніж з цикорію!

Ще приємніше на смак молоді черешки. Вони м'ясистіші і соковитіші, але жорстку шкірку нижньої частини черешка краще зняти. Черешками можна заправляти суп, а відварні використовувати як гарнір.

На замітку. Спробуй приготувати весняний суп. Зварити до готовності нарізану кубиками картопля (200 г) та рис (40 г). Додай у суп дрібно нарізане молоде листя лопуха (300 г) і спасеровану цибулю (80 г), вари 10–15 хвилин, посоли-поперчи за смаком і відразу ж подай на стіл, щоб вітаміни не зруйнувалися. Посип зеленню кропу та петрушки. Можна заправити сметаною!

5 Кульбаба

Прикрасьте свій стіл кульбабами лікарськими, але не у вигляді букетів, а як делікатесні страви. Молоді листочки цієї лікарської рослини та дієтичного продукту – справжнє джерело вітамінів і мінералів. Вони сприяє нормалізації тиску, покращує травлення та обмін речовин, стан при подагрі та ревматизмі. Каротину – провітаміну А в них більше, ніж у моркві. Багато у кульбабі вітамінів групи В, які загострюють увагу, благотворно впливають на кровотворення та нервову систему (заспокоюють та сприяють глибокому сну). Є в цій рослині і вітамін С, який зміцнює імунітет і заряджає нас бадьорістю.

На замітку. Молоде листя і коріння кульбаб збирають перед цвітінням. З листя можна приготувати вітамінний салат. Візьми 100 г молодого листя кульбаби, 50 г зеленої цибулі, по 25 г кропу, петрушки, кінзи та іншої зелені, 50 г шпинату, зварене круто яйце. Вимочи листя кульбаби півгодини у холодній підсоленій воді, щоб не гірчили, поріж. Дрібно порубай решту зелені та яйце. Змішай і заправ на смак рослинною олією, сметаною або натуральним йогуртом.

Захарченко Кристина
zmorshki.in.ua