Пробіотик та антиалерген: чим ще корисний кефір для організму

Розберемося, у чому користь користь кефіру для організму і коли його краще пити – вранці чи на ніч.

Пробіотик та антиалерген: чим ще корисний кефір для організму

Ми знаємо багато про те, чим корисний цей кисломолочний напій ще з дитинства — але далеко не все. Він містить бактерії, які регулюють роботу кишечника, печінки, серця, судин, відповідають за міцність кісток, красу волосся. Неважливо, чи п'єш ти його в чистому вигляді, чи їж із освіжаючим окрошкою або вживаєш з куркумою для розслаблення. Він однаково корисний як жінок, так чоловіків. Хоча протипоказання в нього також є. Розкажемо докладно, в чому користь і шкода кефіру, а також про те, чи є користь кефіру на вечір для організму або краще пити його вранці, і яку жирність вибрати.

12 основних корисних речовин

  1. Вітаміни групи B
  2. Вітаміни А, С, К, D
  3. Амінокислоти
  4. Кальцій
  5. Фосфор
  6. Магній
  7. Цинк
  8. Залізо
  9. Мідь
  10. Марганець
  11. Калій
  12. Білок

12 корисних властивостей

1. Боротьба зі шкідливими бактеріями

Зокрема, з хелікобактером пілорі. Вона вражає шлунок та дванадцятипалу кишку і може викликати виразку, гастрит, навіть рак. Як показали дослідження, регулярне вживання кефіру бореться із цією бактерією ефективніше, ніж лікарські препарати. Також напій стримує розвиток кишкової палички та сальмонели.

2. Боротьба з алергією та астмою

Напій має протиалергічні властивості, оскільки стримує вироблення антитіл у відповідь на можливі подразники і запобігає запальним процесам.

3. Поліпшення травлення

Кисломолочний продукт налагоджує обмін речовин та перистальтику кишечника, до того ж є джерелом багатьох корисних мікроорганізмів, особливо пробіотиків. Він бореться із запорами (навіть хронічними), діареєю, показаний при прийомі курсу антибіотиків, а також після нього для відновлення нормальної мікрофлори організму та травлення. Лікарі рекомендують його при хворобі Крона, синдром роздратованого кишечника, виразковому коліті.

Однак, напій не рекомендується при підвищеній кислотності шлунка. Також важливо запам'ятати його цікаву властивість: свіжий має проносний ефект, а «старий» – навпаки, що закріплює.

4. Лікування та профілактика остеопорозу

Дослідження показали, що вживання кефіру збільшує щільність кісток, підвищує рівень кальцію в організмі, що сприяє зниженню остеопорозу (особливо це є актуальним для літніх жінок). За вирішення цієї проблеми також відповідають вітамін K2, який покращує обмін кальцію, та фосфор, що зміцнює кісткову тканину.

Достатня кількість кальцію в організмі також позитивно впливає на стан зубів, нігтів та волосся.

5. Зміцнення імунітету

Напій активізує великі лейкоцити в крові (макрофаги), які позитивно впливають на імунну систему, підвищують опірність до інфекцій, сприяючи виробленню антитіл у тонкому та товстому кишечнику.

6. Засвоєння лактози

Пробіотик та антиалерген: чим ще корисний кефір для організму

Кефір можуть пити навіть ті, у кого непереносимість лактози, і кому протипоказане молоко (воно може спричинити нудоту, блювання, діарею, біль у животі, здуття). У ньому (а ще в йогурті) лактоза в процесі ферментації перетворюється на молочну кислоту, яка легко засвоюється — симптоми непереносимості майже не виявляються або відсутні зовсім, що дає змогу отримувати від продукту тільки користь.

7. Лікування діабету II типу

Напій знижує рівень цукру в крові та корисний при терапії цукрового діабету.

8. Боротьба з раком

Пробіотики підвищують захисні сили організму, знижують вироблення канцерогенів, що сприяє боротьбі з онкологічними захворюваннями: рак кишечника та грудей.

9. Профілактика хвороб серцево-судинної системи

Нормальна мікрофлора кишечника позитивно діє стан всіх органів, зокрема судин і серця. Тому кефір, налагоджуючи її завдяки пробіотикам, сприяє покращенню роботи серцево-судинної системи. Вітамін К2 регулює очищення судин, а полісахариди знижують тиск і поганий холестерин.

10. Схуднення та очищення

Внаслідок обміну речовин в організмі накопичуються побічні продукти, які негативно впливають на самопочуття та вагу. Вживання кисломолочного напою сприяє очищенню, позбавленню токсинів, а також більш легкому схуднення. Він низькокалорійний і містить низький відсоток жиру.

Але не варто в гонитві за стрункістю купувати знежирений чи маложирний продукт. Він піддається обробці, втрачаючи всю користь.

11. Полегшення похмілля

Кефіром можна скористатися на ранок після бурхливих вечірок. Він очищає організм від продуктів розпаду алкоголю, відновлює мікрофлору кишечника, позитивно впливає печінку.

В надії швидше прийти в норму не пий більше 600 мл. При стані похмілля у твоєму організмі підвищено кислотність, а напій може посилити цей дисбаланс. Якщо ти відчуваєш нудоту, випий лужну мінеральну воду або склянку водяного розчину соди.

12. Підвищення ерекції

Напій має велику користь для чоловіків. За допомогою його регулярного вживання можна посилити ерекцію, підвищити лібідо, навіть покращити якість сперми. Цьому сприяють живі бактерії у складі. Підвищується виробіток тестостерону (для цього варто пити щодня 0,5 л напою).

Пробіотик та антиалерген: чим ще корисний кефір для організму

Існує ще один кисломолочний напій, який не менш корисний для здоров'я — ряжанка. Між ними є подібність і розбіжності.

Відмінності між напоями:

Колір: кефір – білий, ряженка – бежево-кремова.

Смак: кефір – кислуватий, ряжанка – солодко-вершкова.

Калорійність: у ряжанки трохи вище (84 ккал проти 45 ккал кефіру). Жирність теж більше.

Виготовлення: для кефіру необхідні молоко та кефірна закваска (грибок). Також у його складі є невелика кількість спирту. Для створення ряжанки потрібні топлене молоко та молочнокислі бактерії.

Вплив на кишечник: кефір містить кислоту, яка може дратувати стінки шлунка, тому його не можна пити при виразці або підвищеній шлунковій кислотності. Зате він чудово допоможе при слабкому травленні, це добрий засіб для боротьби із запорами. Ряжанка м'якша за кислотністю і не має негативного впливу на шлунок.

Для схуднення: обидва напої впораються із цим завданням. Вони малокалорійні, дають тривале відчуття насичення. Кефір має сечогінну дію.

Що корисніше – молоко чи кефір

Звичайно, обидва напої дуже корисні. До того ж у них приблизно однаковий склад. Тільки в молоці немає грибків та бактерій. За рахунок цього кефір краще засвоюється, і на нього не буває алергії, а от молоко часто не засвоюється повністю, багато хто зовсім страждає від непереносимості лактози – таким людям варто вибирати якраз кисломолочку.

Для дорослих кисломолочний напій вважається більш корисним, але дітям все ж таки краще молоко, тому що в кефірі є спирт, нехай і в невеликій кількості.

Корисні рецепти

Вживати цей напій можна разом із корисними добавками. Ось кілька рецептів для здоров'я та краси:

1. Зі льном

Чим такі гарні льон з кефіром: користь полягає в очищенні кишечника, адже обидва продукти впливають на його роботу. Льон містить клітковину, яка не перетравлюється повністю, а при проходженні через кишечник збирає всі токсичні речовини, при цьому кисломолочний напій допомагає насичувати кишечник корисними бактеріями.

Як приготувати: додайте 1 ч. ложку насіння льону в склянку кефіру (можна подрібнити насіння на порошок). Пий замість одного із прийомів пиши чи перекушування.

Як приймати: можна зробити собі курсовий прийом. Тоді перший і другий тижні необхідно додавати по 1 ч. ложці, на третьому – 2 ч. ложки, на четвертому – знову одну. Результат – позбавлення тяжкості в шлунку і навіть схуднення.

2. З корицею

Такий напій часто використовують для схуднення, адже кориця прискорює обмін речовин, налагоджує травлення.

Як приготувати: до 200 мл кефіру додати 1 ч. ложку меленої кориці, збити віночком.

Як приймати: рекомендується пити замість вечері або як вечірнє або денне перекушування.

3. З куркумою

З цієї спеції напій також корисно включати до раціону на дієті, адже куркума відмінно прискорює обмін речовин, а також притуплює почуття голоду.

Як приготувати: змішати 200 мл кефіру та 6 г куркуми.

Як приймати: Рекомендується починати з такого коктейлю день, щоб запустити роботу кишечника, а також використовувати замість вечері або як перекус. Головне — не зловживати — не рекомендується їсти понад 12 г куркуми на добу.

Захарченко Кристина
zmorshki.in.ua