Відкриття дієтологів: від холодної картоплі худнеш швидше

Відкриття дієтологів: від холодної картоплі худнеш швидше

Літні канікули вже тут, а разом із ними і пляжний сезон. Експерти розповіли, яких правил необхідно дотримуватись, щоб максимально швидко привести себе у форму. 

Влітку ми всі хочемо стати найкращою версією себе — різні дієти, відвідування спортивної зали, ранкові пробіжки, всілякі косметичні процедури — все це задля того, щоб демонструвати ідеальне тіло у відпустці.

Якщо ж ви відносите себе до тих, хто мріє схуднути, то у нас є приємна новина: вам не доведеться мучити себе незліченними дієтами та суворими правилами. Вистачить лише кількох маленьких «рятівних» лайфхаків, щоб скинути ненависні зайві кілограми. На вас навіть чекає приємний бонус — деякі з цих прийомів ледь помітні на тарілці, але все ж таки допомагають із втратою ваги.

«Якщо ви хочете схуднути, вам потрібний дефіцит калорій. Ви повинні споживати більше калорій, ніж споживаєте», — озвучує «золоте» правило схуднення тренер зі зниження ваги та дієтолог Івонн Сайєр. 

Отже, перший лайфхак говорить так: гарна сковорода – менше олії!

Олія швидко стає мішенню для економії калорій. Не дивно, тому що його енергетична густина висока: одна столова ложка містить понад 100 кілокалорій. Щоб заощадити, потрібно придбати сковороду з непоганим покриттям. Тоді вам знадобиться менше олії при її випаленні.

Проте фахівці з харчування не радять повністю уникати використання олії під час приготування їжі. Достатня кількість жиру дуже важлива для функціонування нашого організму, особливо для жіночого здоров’я. Деякі вітаміни можуть бути засвоєні організмом лише тоді, коли його одночасно годувати жиром. Тому обсмажувати овочі у воді задля економії калорій безглуздо. До речі, заправка для салату без олії теж не найкраща ідея. 

Ще один прийом – їсти їжу охолола. Рис, картопля чи макаронні вироби також пропонують певний потенціал економії. Якщо ви приготуєте ці продукти, дайте їм охолонути, а потім знову розігрійте або з’їжте їх холодними наступного дня, у них буде трохи менше калорій. 

Це з тим, що з охолодженні в макаронах, картоплі й утворюється інша форма крохмалю — стійка. Це тип клітковини, яка погано перетравлюється. Відповідно, тіло одержує з нього менше енергії. Підраховано, що резистентний крохмаль може заощадити близько 10% калорій.  

Останній спосіб ефективного схуднення пов’язаний безпосередньо з урахуванням кількості з’їдених продуктів. Якщо ви хочете заощадити калорії, вам доведеться простежити за тим, які продукти ви їсте і в якій кількості. Для цього доведеться оцінити картину загалом, тобто дивитися на всю тарілку. 

«В ідеалі, вона наполовину наповнена овочами, а на чверть — гарніри та продукти, багаті на білок, плюс трохи високоякісної олії», — радить нутриціолог Доріс Фріче.

Захарченко Кристина
zmorshki.in.ua