Butyl glycol acetate – для чого застосовується у косметиці

Butyl glycol acetate – для чого застосовується у косметиці

Бутилацетат (Butyl Acetate) відноситься до розчинників, які розчиняють практично всі навіть ємності, в яких зберігаються, якщо вони не зі скла або металу. Навіщо тоді їх використовувати у косметиці, адже шкіра та її придатки – ніжні субстанції? Спробуємо розібратися.

  • вініл;
  • полімери різного походження;
  • олії будь-якого роду;
  • ефіри целюлози, його потрібно використовувати з косметиці з граничною обережністю.

Напевно, краще було б відмовитися зовсім від такого небезпечного компонента у складі доглядових засобів, але, як завжди, править бал доступна ціна хімікату. Саме тому бутилацетат із задоволенням використовують виробники косметики та парфумерії.

До речі, розрізняють речовину марки А і марки В. Так ось другий варіант типу В використовують виключно в промисловості. А тип знайшов свою нішу в індустрії краси. Суть у тому, що він здатний прибирати з поверхні нігтьових пластин і шкіри будь-які плівки, даючи їм дихати, і плюс – бере участь у процесі екстракції запашних речовин.

Речовина летюча, а це означає, треба дотримуватися запобіжних заходів, включаючи його до складу продуктів, інакше при випаровуванні можуть виникнути неприємності в дихальній системі та ЦНС. Бутилацетат – складний ефір, органіка – бутиловий ефір оцтової кислоти.

Отримують його синтезом з бутанолу та оцтової кислоти. Це текуча і летюча рідина, прозора, не має кольору або забарвлюється в жовті тони, але запах має досить приємний, грушевий, який ні з чим не сплутаєш.

Речовина практично не розчиняється у воді, легко поєднується з іншими органічними сполуками: розчинниками, рослинними оліями, які, по суті, ті ж ефіри. Бутилацетат розчиняє краще за інші смоли та жири. Вогненебезпечно.

Butyl glycol acetate – для чого застосовується у косметиці

Найшкідливіші інгредієнти у вашій косметиці

Взаємодіючи з кислотами, лугами, воднем, спиртами, гідроксиламіном, гідразином, металоорганічними сполуками, утворює токсичні суміші, з аміаком – аміди. Розкладаючись, виділяє бутени – горючі вуглеводні.

Не окислюється, тому використовується у синтезі альдегідів та спиртів. При контакті з воднем утворює спирт. І все це – шкідливі для шкіри, слизових оболонок, придатків шкіри компоненти. Щоправда, їхня концентрація в косметичних продуктах робить їх малотоксичними.

Показання та протипоказання

Оскільки бутилацетат відноситься до другорядних, додаткових, неактивних компонентів у складі косметичних продуктів, немає жодних показань для його застосування. Його включають до складу косметичних лаків для нігтів, оскільки він не просто робить їх міцнішими, але ще й стимулює зростання нігтьової пластинки, надає прозорості складам.

Ти пам'ятаєш про те, як він знімає будь-які плівки з будь-яких поверхонь? Крім того, бутилацетат маскує неприємні запахи. Він є й у засобах для зняття лаку. Ну, в цьому немає зовсім нічого незвичайного, він розчинник – це його пряме призначення. Зустрічається бутилацетат і у доглядових засобах як солюбелізатор.

Але у бутилацетату є і протипоказання: він відноситься до речовин, які сушать шкіру, а отже, апріорі не може використовуватися людьми з чутливою та сухою дермою.

Для жирної шкіри, за ідеєю, навпаки, якби не його здатність дратувати та алергізувати дерму. У цьому випадку ефект, що підсушує, який міг би служити виправданням для застосування бутилацетату, зводиться до нуля.

При мінімальних концентраціях негативні властивості враховують насамперед, хоча, ти напевно, розумієш, що бутилацетат використовується тільки зовнішньо. При потраплянні всередину або слизові є ризик інтоксикації.

Звичайно, продукти з бутилацетатом виключені для вагітних і жінок, що годують. Не застосовують речовину при індивідуальній нестерпності. Якщо тобі сподобалися парфуми з бутилацетатом чи лак для нігтів, непогано б провести аллерготестування.

Для цього при оцінці алергенності лаку, наносять його на один нігтик і дивляться на реакцію навколишніх тканин наступного дня. За відсутності негативу, можеш сміливо користуватися відтінком, що сподобався.

Якщо тестуються духи, алгоритм зберігається, як із тестуванні доглядових засобів: краплю на зап'ястя і оцінка реакції шкіри через півгодини.

Запобіжні заходи

Хоча бутилацетат відноситься до малотоксичних продуктів, потрібно дотримуватися запобіжних заходів при його використанні. Ти можеш заперечити, що речовина входить до складу харчових ароматизаторів, тобто ми її їмо. Це так.

Все залежить від концентрації продукту та його сусідів за композицією. Ми, насправді, їмо бутилацетат у прямому значенні цього слова. Він від природи є у корисних продуктах: персиках, малині, яблуках, особливо у червоних.

Всі продукти, що мають потенційну здатність до ферментації або є її результатом – молоко, сир, горішки смажені, ром теж містять бутилацетат. Отже, вся справа в тій дозі речовини, яка потрапляє в наш організм, тим більше, при його зовнішньому використанні.

Важливо пам'ятати про це і дотримуватися запобіжних заходів при поводженні з продуктами, що містять бутилацетат. У косметичних засобах його частка не може перевищувати 5%. Більш концентрована речовина, випаровуючись, виділяє пари, які дратують слизову оболонку очей та органів дихання.

Перевищення допустимої норми бутилацетату в повітрі провокує головний біль, сплутаність свідомості, а при тривалому застосуванні – енцефалопатію. Крім того, може поступово розвинутися постійне підкошування, кон'юнктивіт, почервоніння шкіри, подташнивание.

При регулярному застосуванні речовини виникає сухість шкіри, падає фізична витривалість. Саме тому всім, хто за діяльністю контактують з булитацетатом на постійній основі, зобов'язані використовувати засоби захисту.

Якщо мова про косметологів, це рукавички та маск-респіратори, захисні окуляри. Крім того, робоче місце має бути добре вентильованим, а склянки з бутилацетатом – герметичні. Необхідно пам'ятати про правила пожежної безпеки.

Де ще використовують бутилацетат

Крім парфумерії та косметики, бутилацетат використовують:

  • для синтезу лакокорасочних плівок;
  • для розведення лаків;
  • як розчинник масел, жирів, синтетичних та натуральних смол, вінілу, клеїв;
  • для знежирення міні-деталей у радіоелектроніці;
  • як дубильна речовина на шкіряному виробництві;
  • для екстракції кофеїну із зерен кави;
  • для синтезу антибіотиків та інших ліків;
  • при виготовленні фольги.

Ось такий непростий ефір перед нами. А як із ним бути, вирішувати тобі. Попереджений значить озброєний.

Ярценко Ольга
zmorshki.in.ua