Ізопропілміристат у косметиці для волосся та його шкода

Ізопропілміристат у косметиці для волосся та його шкода

У сучасній косметиці багато засобів, які, з одного боку, покращують властивості шкіри та волосся, але з іншого, входять до списків шкідливих і навіть небезпечних косметичних компонентів. Як бути із такими речовинами? Виключити зі свого вжитку чи придивитися до їх можливостей?

Наприклад, ізопропілміристат (Isopropyl Myristate, ізопропіловий ефір тетрадеканової кислоти, ізопропіловий ефір миристинової кислоти) – емолент, універсальний для всіх косметичних засобів.

Другий – міристінова кислота, жирна за своїми властивостями, отримана з кокосової олії, мускатного горіха чи тваринних жирів. Наприклад, із вершкового масла. Вона входить до складу олій для ванн та для засмаги, дитячих олій, кремів та лосьйонів.

Дві ці складові разом створюють унікальну композицію – пом'якшувальний засіб, який використовують у доглядових продуктах для щоденної турботи про шкіру та волосся, у кремах, спреях, гелях із SPF-фактором, у декоративній косметиці: помади, тональники, у парфумерії.

Ця густа речовина, що нагадує віск, допомагає підтримувати природний бар'єр дерми, її природну водно-ліпідну мантію, за рахунок чого шкіра набуває доглянутого, зволоженого вигляду. А що таке ця природна мантія шкіри, по суті?

Виявляється, перші шари дерми продукують захисні олії-себум – шкірне сало. Воно і становить основу мантії. Ізопропілміристат за своєю структурою наближений до неї і тому сприймається практично непомітно, але діє дуже ефективно.

Це важливо, особливо для шкіри, схильної до дерматитів та дерматозом і для волосся, стан яких безпосередньо залежить від здоров'я дерми волосистої частини шкіри голови, а значить і волосяних цибулин.

Є ще один плюс у ізопропілміристату: він має здатність полегшувати вільне проникнення корисних речовин у шкіру та локони, покращуючи їхній зовнішній вигляд. Ні відчуття жирності у своїй, ні запаху немає.

Зовні ізопропілміристат – це безбарвна масляниста рідина, розчинна в касторовій, бавовняній олії, в ацетоні, мінеральних оліях, але не у воді. Цей складний жирний ефір може бути отриманий з відновлюваних олій, легко розкладається мікроорганізмами і не містить ГМО.

Використовується в ароматизаторах та інших доглядових засобах. Сертифікований HALAL та KOSHER. Він схвалений ECOCERT Greenlife. Термін придатності продуктів на його основі – півроку при зберіганні у сухому місці.

У цій статті ви дізнаєтеся:

Шкода

На жаль, не все так безхмарно у світі ізопропілміристату. Він може бути занадто важким для жирної і комбінованої дерми, для шкіри, обтяженою висипом вугрів, куперозом або розацеа і для тонкого, ослабленого, ламкого волосся.

Ізопропілміристат у косметиці для волосся та його шкода

Емоленти. Вплив на властивості та сенсорні характеристики крему

Суть у тому, що речовина збільшує проникнення не тільки корисних для дерми та пасм, але й шкідливих речовин, здатних засмічити шкіру, закупорити пори, гирла фолікулів, тобто має комедогенність. Саме тому він часом (не завжди) потрапляє у чорні косметичні списки.

Це означає лише одне, продукт слід використовувати строго за призначенням, не переоцінюючи його властивості. Зрозуміло, що як будь-яка нерафінована олія чи продукт на її основі із збереженими домішками, ізопропілміристат впливає на чутливість шкіри.

Але цей вплив незначний і за статистикою зустрічається лише у 2% випадків. Тим не менш, якщо у тебе чутлива, проблемна дерма або ти володарка її жирного, комбінованого типу, а твоє волосся слабке, краще відмовитися від контакту з ізопропілмірістатом.

Якщо все ж таки його унікальна здатність до пом'якшення дерми та волосся тобі до душі, зверни увагу, що в різних косметичних засобах концентрація активної речовини варіює від 0,0001 до 20%. Користуйся мінімумом і не переживай за наслідки.

Є ще нюанс: складний ефір здатний досить легко розкладатися на вихідні складові: кислоту та спирт. Кислота ж, у свою чергу, здатна змінювати рН доглядових складів, особливо шампунів та кондиціонерів. Це важливо для волосся.

Кому показано

Виграє від використання засобів із ізопропіловим ефіром тетрадеканової кислоти найбільше шкіра та волосся, які потребують зволоження та пом'якшення одночасно – це суха та нормальна дерма, тонке волосся з лупою на волосистій частині шкіри голови.

Але залежно від концентрації, речовина підійде будь-якому типу дерми та пасм. Винятком є – індивідуальна непереносимість чи алергія. Рекомендують косметику з ізопропілміристатом:

  • як засіб, що очищає шкіру і волосся, у тому числі і дітям;
  • для збереження та надання більшої виразності ароматам духів;
  • у догляді за тілом: душ, ванна, порожнина рота;
  • після засмаги і як захист від сонця, в тому числі і для волосся;
  • у декоративній косметиці;
  • у пінах для гоління;
  • у чоловічих лосьйонах та гелях.

Крім того, ізопропілміристат – це полярний емолент, який використовують і в ліках для забезпечення їх гарного поглинання. Він також незамінний як пестицид проти педикульозу через здатність розчиняти віск, що покриває скелет головних вошей, вбиваючи їх зневодненням.

Так само ізопропілміристат використовується в засобах для знищення бліх і кліщів для домашніх тварин. Крім того, він видаляє бактерії з ротової порожнини, працює в процесі зняття макіяжу з моделей. У 90% виробників інгредієнтів для косметики є ця речовина.

Переваги

Отже, в чому основні плюси Isopropyl Myristate:

  • ізопропіловий ефір тетрадеканової кислоти – відмінний вологоутримуючий засіб: він сам по собі, працюючи як пом'якшувальний засіб, одночасно допомагає підтримувати цілісність та міцність природної бар'єрної мантії дерми.

Нічого дивно немає й у тому, що продукти із ізопропілміристатом сприяють створенню захисного покриття на поверхні шкіри. Це і допомагає попередити втрату вологи та мінімізувати вплив на епідерміс алергенів та бактерій;

  • ізопропіловий ефір міристинової кислоти має унікальну здатність проводити в глибокі шари шкіри інші речовини. Він посилює їхнє всмоктування, поглинання дермою.

Ця особливість по максимуму використовується в лікарських препаратах, але й косметиці догляду теж. Єдине «але» – це необхідність враховувати комедогенність ізопропілміристату, вірніше, його концентрацію у складі кремів-гелів.

У високій концентрації речовина може закупорювати протоки сальних залоз, забивати пори, тобто дратувати чутливу дерму;

  • нарешті, текстура ізопропілміристату здатна легко покращити текстуру продуктів. Він загусає під його впливом, що посилює відчуття доглядового засобу на шкірі при нанесенні.

У прописах рецептів ізопропілміристат перешкоджає появі занадто жирних або важких інгредієнтів на олійній основі, створюючи збалансовану, рівну емульсію.

Ось така суперечлива у деяких моментах, але, безумовно, корисна речовина допомагає тобі бути гарною щодня.

Ярценко Ольга
zmorshki.in.ua