Динатрія лаурет сульфосукцинат у шампуні та косметиці

Динатрія лаурет сульфосукцинат у шампуні та косметиці

Disodium laureth sulfosuccinate або динатрію лаурет сульфосукцинат – це ПАР, який використовується в косметиці, миючих засобах та засобах промислового очищення. Нас, звичайно, цікавлять засоби догляду за волоссям та шкірою. Які вони і що в них робить ця речовина?

А воно включає ряд гідрофобних і гідрофільних сполук різновекторної спрямованості. За рахунок цього набуває універсальних властивостей поверхнево активних речовин і використовується в промисловому косметичному виробництві для створення миючих композицій різного призначення. Та й у господарстві такий ПАР корисний, як ні що інше: посуд миє, а руки – береже.

Динатрій лаурет сульфосукцинат, як правило, знаходиться в розчині разом із домішками, побічними продуктами. Усі сульфосукцинати – це солі, які почали одержувати із середини минулого століття. Вони цікаві, оскільки зарекомендували себе як чудові емульгатори, насамперед.

Крім того, ці речовини підвищують розчинність сполук та використовуються у засобах особистої гігієни. Причини їх широкого використання є суто комерційними: сульфосукцинати універсальні і мають низьку вартість.

З чого складається

Disodium laureth sulfosuccinate складається з ланцюжка в 12 вуглеців, який називається лаурил, і ядра, пов'язаного з ним другим ланцюжком – поліетиленгліколю. Ефірний зв'язок гідролізується в кислому середовищі і набуває здатності чистити від забруднень будь-яку поверхню. Причому речовина розчиняє навіть той бруд, який воді не піддається.

Інакше кажучи, динатрій лаурет сульфосукцинат – це аніонний ПАР. Оскільки він – це ще й сіль янтарної кислоти, у ньому немає сульфатів, тому речовина широко використовується у безсульфатних шампунях.

Це менш агресивна речовина порівняно з його найближчим родичем – лаурил сульфатом натрію – найпоширенішим ПАР у косметичних доглядових засобах. Він використовується в дитячих шампунях та засобах особистої гігієни.

Оскільки динатрій лаурет сульфосукцинат – продукт переробки рослинних ліпідів, він біорозкладається та не шкодить екології. Але шкіру сенсибілізує, хоча його концентрація у б'юті-засобах мала: від 2% у фарбі для волосся до 10% у шампунях.

Користь

Disodium laureth sulfosuccinate здатний:

  • діяти як очищаючий агент, тому його можна зустріти у складі більше 90% шампунів та у 100% миючих засобів, знежирюючи волосся та шкіру;
  • зменшувати поверхневий натяг через максимально високу поверхневу активність;
  • утворювати емульсії, тобто дозволяє змішувати олію та воду, незалежно від того, рафінована вона чи ні;

Динатрія лаурет сульфосукцинат у шампуні та косметиці

ПАВи в шампунях

  • не проникати у клітини дерми через великий розмір молекул;
  • добре розчинятися у воді та зменшувати її жорсткість;
  • утворювати відмінну піну і легко змиватися;
  • не викликати мутації та не бути канцерогеном.

У сульфокцинаті є домішка діоксану як побічного продукту. Про це знають усі, хто має справу з виробництвом речовини та контролюють концентрацію шкідливої домішки всіма можливими способами при випуску миючих засобів.

Взагалі такі сурфактанти – одні з найбільш м'яких за своїм впливом на шкіру і практично не дратують її. Доведено, що у концентрації до 10% речовина не викликає жодних негативних реакцій дерми. Вони виключають утворення комедонів та не провокують контактний дерматит.

Шкідливі властивості

Як усі ПАВи, динатрія лаурет сульфосукцинат змиває будь-які забруднення, але заразом – корисні ліпіди, руйнуючи природну мантію дерми. У результаті порушується кислотно-лужна рівновага та ліпідний баланс дерми, вона стає сухою.

Також погано ПАР прибирає стайлінгові засоби з волосся та силікони. До перорального прийому лаурет сульфосукцинату двонатрієвого заборонено через токсичність. Крім того, речовина дратує кон'юнктиву очей, як і шкіру.

Але в концентрації до 10% ПАР не підвищує чутливість дерми. Починаючи з 16%, ПАР стає комедогенним, з 25% – викликає гіперкератоз, з 40% – вважається сильно дратівливим агентом.

Протипоказання

Препарати, в яких є динатрій лаурет сульфосукцинат, використовуються тільки зовнішньо. Протипоказань для його застосування не виявлено.

Де необхідний

Disodium laureth sulfosuccinate – базова складова багатьох косметичних засобів миючого характеру. Йдеться про шампуні, рідке мило, піну для ванн, гелі, лосьйони, вологі серветки, спрей-фарби для волосся.

Застосовується речовина в дитячій миючій косметиці, для прання та миття посуду. Рекомендована доза – до 10% у шампунях, до 8% – у пінах для ванн, до 5% – у косметиці.

Де зустрічається

Виявляється, продуктів із Disodium laureth sulfosuccinate досить багато. Ось найпомітніші:

  • Sopal SF-45 із 5% активної речовини використовується для виробництва рідкого мила, шампуню, засобів особистої гігієни;
  • з 29% розчину динатрій лаурет сульфосукцинату використовують для композиції пін для ванн;
  • Sulfosuccinate від Making cosmetics з 33% активної речовини, використовується як піноутворювач та очищувальний агент;
  • SETACIN 103 SPECIAL із 40% активного компонента застосовують у шампунях;
  • SCT-722 – застосовується там, де не можна використовувати розчинники, тому на його базі виробляють продукти для дитячої косметики та засоби для чутливої шкіри;
  • Extract 8013 від Zschimmer & Schwarz – комбінація двонатрієвого лаурету сульфосукцинату та магнію лаурил сульфату. Використовується в засобах інтимної гігієни, в дитячій косметиці, оскільки зовсім не дратує очі малюків при миття;
  • LUMOROL K 5240 – поєднання кількох ПАРів, гліцеридів кокосової олії, легко розчинних у воді, піноутворювачів, які застосовують для створення доглядової ксометики для локонів, шкіри обличчя та тіла;
  • Algae Facial Cleanser від Anthony – відмінний засіб для очищення шкіри обличчя вранці з зволоженням та вирівнюванням рельєфу дерми;
  • Xeracalm AD Lipid-Replenishing Cleansing Oil від Avene – жирна очищувальна олія, що заспокоює свербіж та пом'якшує суху шкіру при атопічному дерматиті та екземі. Ніжна мильна масляниста піна з олією вечірньої примули, яка зволожує та відновлює природну мантію дерми. Використовують діти;
  • Plantract Cleansing Gel від MEDATURE – гель для вечірнього демакіяжу, що не порушує природного захисту шкіри з води та ліпідів. У складі гелю: зволожувач Пантенол, екстракт листя зеленого чаю;
  • Volcanic Mask від I'm From – маска для глибокого очищення обличчя із 8,6% вулканічного попелу. Відмінно абсорбує жир та бруд, містить бентоніт та гліцерин, забезпечуючи охолодний ефект;
  • Soothing Facial Toner від Simple – тонік для зняття залишків косметики, очищує, заспокоює та освіжає дерму. Містить гідролат гамамелісу та алантоїн;
  • The Ritual Of Karma Shower Scrub від RITUALS – скраб для тіла, що відрізняється особливою делікатністю. Фішка в тому, що при контакті з водою він трансформується на крем для душу. Ефективність полягає в наявності у складі екстракту листя зеленого чаю.

Disodium laureth sulfosuccinate – детергент, емульгатор, гідротроп. Це сурфактант у складі косметичних засобів, що покращує м'якість б'юті-продуктів, піноутворення та чистячі властивості доглядових засобів.

Речовина застосовується як емульгатор, піноутворювач, змочує агента. Схвалений як ПАР в антисептиках та інших лікарських засобах.

Ярценко Ольга
zmorshki.in.ua