Застосування Betula Alba Leaf Extract у косметиці

Застосування Betula Alba Leaf Extract у косметиці

Ти, звичайно, любиш символ Росії – берізку. Це ніжне, тендітне деревце з чудовими сережками, що брязкають на вітрі. Вона вродлива, це так. Але й корисна, причому як фітотерапевтичний засіб, насамперед.

Її листя, сік, кора, нирки з давніх-давен використовують дерматокосметологи. У косметиці застосуємо екстракт рослини – Betula Alba Extract. Але це все теж береза: Birch extract, White Birch Bark Extract, Melabel Arctic Birch Bark Extract, Spring Essence Birch Bud Extract, Standard Birch, Birch Sap.

Звідки беруть екстракт берези

Застосування Betula Alba Leaf Extract у косметиці

Фото автора Anna Tarazevich: Pexels

Екстракт, який застосовують при виробництві косметики, одержують із листя, кори, нирок або пилку берези білої (Betula alba) та берези повислої (Betula pendula). Корисні склади одержують способом перегонки. У результаті маємо постає порошок чи рідина і навіть гидрогель.

Усі їх поєднує одна властивість – стійкість до окиснення. Її можна сміливо використовувати як активний інгредієнт, не побоюючись за зміну властивостей продукту від контакту з повітрям. Саме за це так улюблена береза косметологами. Корисні якості рослини використовують і у домашніх рецептах.

З листя та кори готують відвари, чаї, настойки. Березовий чай – детоксикант, яких мало. Він допомагає очистити шкіру та волосся, діючи зсередини.

Відвар з листя – купірує запалення, шкірні висипки, з ним часто роблять лікувальні ванни, обполіскують локони. Це прибирає лупу і одночасно запобігає алопеції. Шампуні з березовим дьогтем популярні у власників тонкого і ламкого волосся.

Як діє

Береза – справжні ліки, без дурнів. Своєю білою шкірою наші батьки повинні умиванням березовим соком. Він же лікував мікози дерми. А про березовий дьогт у дерматології ходять легенди. Його досі з успіхом використовують при псоріазі, педикульозі, екземі та лишаях, коли всі інші засоби просто безсилі.

А березові віники? Ти чула про їхню користь? Ну, звичайно, мова про російську парну і здатність прогнати будь-яку хворобу пором і березовим віником! Але куди менш відомо інша властивість берези, чисто косметична, якщо так можна сказати.

Береза – джерело біоактивних речовин для створення косметичних композицій. Вона ефективна у догляді за шкірою та волоссям, корисна й у парфумерії. Основа такої користі – бетулін. Це речовина, яку використовують як самостійний компонент для покращення стану шкіри та волосся, або у складі багатьох косметичних продуктів.

Крім бетуліну у складі рослини є фітосполуки, які визначають косметичну ефективність берези – лупеол та бетулінова кислота. Саме завдяки їм екстракт берези демонструє свої загоювальні та очищувальні властивості.

Застосування Betula Alba Leaf Extract у косметиці

Олена Брашавецька про Бетулін

Екстракт берези тонізує і одночасно заспокоює шкіру, у тому числі волосисту частину голови, купує запалення, виступає як в'яжучий засіб. Він приводить до тями волосяні цибулини, активує ріст стрижнів, себорегулює.

У витяжці берези міститься велика кількість вітамінів: В1, В2, А, С і Е. Але це чудові антиоксиданти. Вони детоксикують клітини, виводять вільні радикали, балансують окисні процеси та попереджають старіння тканин.

Береза – зволожувач, антисептик, освітлювач. Це все безцінно для локонів, особливо блондинистих. Екстракт рослини бореться з випаданням волосся, допомагає лікувати лупу, виступаючи сокомпонетом із протизапальними якостями.

Показання та протипоказання

Косметика, до складу якої входить екстракт берези, універсальна для всіх типів шкіри та волосся. Береза діє не просто як природний ароматизатор та антимікробний засіб, вона ще й освітлює дерму та пасма.

Рослина ефективніша за ромашку, особливо у поєднанні з відбілюючими компонентами типу азелаїну або койєвої кислоти. Рекомендують березу всім, у кого є проблеми з висипаннями на шкірі або випадає волосся. Найчастіше рослина демонструє свою ефективність при:

  • запаленні на шкірі будь-якого генезу, у тому числі – на волосистій частині голови;
  • сухості дерми та локонів – для зволоження та відновлення структури стрижнів;
  • висипання, почервоніння;
  • уповільнення зростання пасм – як активатор зростання;
  • випадання волосся – екстракт рослини упорядковує цибулину;
  • лупи – береза виявляє свої антимікотичні властивості.

Якщо говорити про протипоказання, то екстракт берези насамперед не всіма переноситься без проблем. Він не використовується при індивідуальній надчутливості. Щоб виключити цей період, необхідна алергопроба перед першим використанням препарату.

На зап'ясті наносять краплю продукту та оцінюють реакцію дерми через півгодини. Відсутність негативних проявів – перепустка до застосування речовини без побоювання. Будь-який негативний симптом – привід змінити доглядовий засіб.

Цікаво, що береза протипоказана також пацієнтам з індивідуальною непереносимістю до Аспірину. Це відбувається через споріднений препарат біохімічного складу рослини. Ось звідки протизапальна дія!

Є ще один нюанс: береза використовується в медицині та косметології дуже давно, але жодного масштабного дослідження щодо її ефективності не проводилося. Тому екстракт рослини не рекомендований вагітним жінкам і мамам, що годують, а так само дітям.

Оскільки береза має в'яжучі властивості, вона автоматично стає табу до застосування для людей з чутливою дермою або дуже сухою шкірою, оскільки несе з собою ризик розвитку подразнення.

Застосування Betula Alba Leaf Extract у косметиці

Екстракти берези – основа очищаючих гелів і тоніків, зволожуючих та сонцезахисних засобів, сироваток для догляду за волоссям, що стимулюють зростання локонів, борються з лупою та попереджають випадання пасм.

Можна зустріти цей компонент у складі масел для ванн, шампунів, кондиціонерів, скрабів, дезодорантів, кремів для гоління. Рідше екстракт берези вводять до складу декоративної косметики як ароматизатор і антибактеріальний засіб.

Через такі властивості інгредієнт використовують і в парфумерії для створення нових ароматів. Екстракт листя берези у складі продуктів для догляду за шкірою або волоссям присутній у досить високих концентраціях: до 10%.

До речі, у б'юті-індустрії досі використовують березовий сік як джерело мінералів, мікроелементів та цукрів. Ці якості затребувані у продуктах для догляду за шкірою та волоссям, у композиціях косметичних засобів для чоловіків.

Ярценко Ольга
zmorshki.in.ua