Дієта при вітряній віспі: що можна і не можна їсти?

Диета при ветрянке: что можно и нельзя есть?

Дієта – важливий компонент комплексного лікування вітряної віспи. За допомогою правильних продуктів і способів кулінарної обробки ви можете знизити роздратування слизових і шкіри. Здорове харчування полегшить перебіг хвороби, прискорить процес одужання. Тому важливо знати, що можна і що не можна їсти при вітряній віспі. Дієта при вітряній віспі відповідає столу №13 по Певзнеру.

Заборонені продукти

Дієта при вітряній віспі покликана зміцнити імунітет і знизити інтоксикацію. Під заборону потрапляють продукти, які збільшують навантаження на харчову систему, дратівливо діють на органи ШКТ.

Під час хвороби виключаються:

  • міцні наваристі м’ясні бульйони, які посилюють секрецію шлунка.
  • цитруси і кислі фрукти (вишня, ківі), оскільки вони дратують слизову оболонку порожнини рота.
  • копченості, смажені продукти, оцтові маринади, гострі приправи, редька, цибуля, редис, часник підсилюють подразнення запаленої шкіри.

При вітряній віспі можна їсти продукти, що містять велику кількість вуглеводів.

Під час вітрянки організм відчуває інтоксикацію. Жирне м’ясо та смажена риба здатні підвищувати концентрацію токсинів в організмі, збільшувати навантаження на органи травлення. Вони виключаються з меню.

Під заборону потрапляє солодке:

  • газована вода,
  • морозиво,
  • цукерки,
  • шоколад.

Продукти містять надмірну кількість вуглеводів і провокують запальні процеси. Вуглеводна їжа сприяє процвітанню грибків і патогенної мікрофлори кишечника.

Під час вітрянки не рекомендовано вживати:

  • незбиране молоко (провокує метеоризм),
  • жирну сметану,
  • вершки,
  • сир,
  • міцний чай,
  • алкоголь,
  • чорний кави,
  • какао,
  • томатний сік.

Також заборонені пряні і бобові овочі, консерви з них. Не можна їсти капусту (свіжу, квашену), огірки (свіжі, солоні). З круп заборонені ячмінна, кукурудзяна, перлова, пшоняна.

Дозволені продукти

При вітряній віспі варто вживати м’яку їжу, свіжовичавлені овочеві соки, розбавлені водою, порожні каші. Кількість вуглеводів і жирів в їжі знижується, ставка робиться на білкові продукти. Їжа повинна містити багато вітамінів і мінералів.

У число дозволених продуктів при вітряній віспі входять:

  • кабачки,
  • морква,
  • буряк,
  • гарбуз,
  • цвітна капуста у вигляді суфле або пюре.

З фруктів можна:

  • абрикоси,
  • авокадо,
  • кавун,
  • банан,
  • диня,
  • сливи,
  • яблука.

З ягід можна вживати:

  • брусницю,
  • полуницю,
  • журавлину.

Ягоди і фрукти повинні бути стиглими, солодкі або кисло-солодкими.

Корисно готувати супи на основі знежирених неміцних м’ясних або рибних бульйонів або слизові відвари з круп. Можна робити овочеві відвари з рисовою крупою або вермішеллю, супи з дозволених овочів.

З круп рекомендується є:

  • рис,
  • манку,
  • гречку,
  • геркулес.

Їх можна протирати або подавати у вигляді суфле. Каші мають бути добре розвареними, напіврідкими. Також буде корисна вермішель.

Диета при ветрянке: что можно и нельзя есть?Каші можна заправляти вершковим маслом або нежирної сметаною.

При вітряній віспі варто включати в меню нежирні сорти м’яса і риби. У м’ясі не повинно бути жиру, фасцій, шкіри, сухожиль. Ці продукти подаються у відвареному вигляді. М’ясо і риба рубаються на дрібні шматочки або збиваються в суфле або пюре.

Яйця при вітряній віспі допустимі, якщо варити їх всмятку або готувати на пару у вигляді омлетів. Замість незбираного молока використовуйте кисломолочні продукти. Це може бути кефір, сир, нежирна сметана. Молоко і вершки не використовуються в чистому вигляді. Але їх можна додати до страви.

З солодощів заборона не поширюється на мед, варення, мармелад, джем. Можна є:

  • муси,
  • меренги,
  • желе,
  • крем,
  • молочний кисіль в розумних кількостях.

Хліб під час вітряної віспи вибирайте з пшеничного борошна вищого і першого сорту. Краще, якщо це будуть сухарі, нездобне сухе печиво або бісквіт.

Жири потрапляють під обмеження. У день можна вживати не більше 10 г рафінованої олії. Невелика кількість вершкового допустимо додавати в страви.

З дозволених напоїв при вітряній віспі можна вживати:

  • неміцний чай,
  • кава з молоком
  • розбавлені соки овочів, фруктів, ягід.
  • відвари шипшини,
  • ягідні морси,
  • компоти,
  • киселі.

Дієта у дітей

У гострій фазі вітрянки діти в основному відмовляються від їжі. Але в цей період можна запропонувати малюкові страви з обволікаючим дією – відвари і супи-пюре.

Немовлятам у період захворювання не можна їсти іншу їжу, крім материнського молока. Дітям на штучному вигодовуванні потрібно зменшити добовий об’єм їжі і збільшити прийом рідини.

Для дітей старше двох років при вітряній віспі слід скорегувати меню.

  • Корисно готувати рагу з кольорової капусти, буряка, моркви.
  • Білковий компонент повинен бути різноманітним – давайте дитині сир, відварене м’ясо, нежирну рибу, кисломолочні продукти.
  • Корисно відпоювати дитини несолодким чаєм, свіжовичавленими овочевими соками, негазованої мінеральної водою або звичайною кип’яченою водою.
  • Якщо висип поширилася на слизову ротової порожнини, то слід будувати раціон на основі протертою гречаної, рисової або вівсяної каші, м’ясного суфле.

Дієта у дорослих

Дорослі переносять вітрянку важче, ніж діти. Їх раціон повинен виключати продукти з високим алергенним потенціалом, а також все те, що не входить в список дозволених страв.

Їжа для дорослого повинна бути тушкованою, відвареної або приготованої на пару. При вітряній віспі корисно їсти овочеві рагу з кабачків, капусти, баклажанів з великою кількістю зелені. З цвітної капусти та брокколі можна робити суп-пюре.

З білкової їжі віддавайте перевагу нежирної курячої грудки, їжте пісне м’ясо і рибу. Можна приправляти сметаною зниженої жирності, їсти сир, кефір, ряжанку, готувати каші з дозволених круп. З фруктів вживайте печені яблука або груші, це викликає найменше подразнення слизової рота. Також можна їсти банани, абрикоси, авокадо. Кислі фрукти під забороною.

У період гострої фази вітрянки корисно пити багато рідини. Використовуйте відвар шипшини, чай зі смородиною або м’ятою, киселі, свіжовичавлені соки.

Знаючи, що можна і не можна їсти при вітряній віспі, можна знизити ознаки загальної інтоксикації, які супроводжують це захворювання. Меню лікувального стола №13 знижує навантаження на шлунково-кишковий тракт, сприяє виведенню токсинів. М’яка не дратівлива їжа у відповідності з цим меню полегшить стан під час гострої фази та в період одужання.

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями: