6 типів людей, яким краще обходитися без м'яса (і це навіть корисно)

Давно відомо, що червоне м'ясо не надто корисне здоров'ю. Але все ж таки, якщо буде обраний правильний спосіб приготування, їсти його в невеликих кількостях можна. Проте деяким рекомендується взагалі від нього відмовитись — дізнайся, кому саме.

6 типів людей, яким краще обходитися без м'яса (і це навіть корисно)

Проблеми можуть виникнути не тільки через продукт. Вся річ у тому, як його готувати. Смажене і особливо навіть пригоріле, наприклад, може містити канцерогени, які також здатні стати причиною онкології. Також часто м'ясо піддається обробці та містить багато солі (вся ковбасна продукція), що також не є корисним для здоров'я.

Але на деяких людей червоне здатне може мати ще більший вплив. Ось кому, на думку дієтологів, взагалі не варто його їсти.

У цій статті ви дізнаєтеся:

1 З підвищеним холестерином

Якщо в людини вже високий рівень холестерину, вживання червоного м'яса не допоможе знизити його, а ще більше збільшить.

Тому необхідно обмежити вживання червоного м'яса приблизно до одного або двох разів на місяць – і намагатися вибирати найнежирніший шматок – стейк з баранячої вирізки, філе-міньйон або філейну вирізку.

2 З факторами ризику порушень роботи серцево-судинної системи

Якщо у людини є лише фактори ризику розвитку серцевих хвороб, наприклад, високий тиск, підвищений холестерин, діабет, ожиріння, навіть просто відсутність фізичної активності та правильного харчування, їй слід обмежити червоне м'ясо в раціоні.

Такі люди вже більш схильні до розвитку серцевих захворювань і наражаються на більший ризик інших патологій. Краще вибирати нежирні продукти, наприклад, курячі грудки, рибу, бобові.

3 Із захворюваннями серця

В даному випадку варто бути дуже обережним у вживанні червоного м'яса.

Так, у людини з патологіями серцево-судинної системи вже може бути накопичення хворих бляшок в артеріях, і йому слід дотримуватися дієти з дуже низьким вмістом будь-якого типу шкідливих жирів, таких як насичені або трансжири, які можуть спричинити ще більше накопичення бляшок. Якщо вона звузиться ще сильніше, це може призвести до дуже небезпечних подій, таких як інсульт або серцевий напад.

4 Із занедбаним захворюванням нирок

6 типів людей, яким краще обходитися без м'яса (і це навіть корисно)

Високобілкові дієти в тому випадку, коли нирки погано функціонують, можуть завдати більше шкоди, ніж користі. У такому разі рекомендується знизити вживання білка на 0,6-0,8 г на кілограм ваги в залежності від роботи нирок.

5 З синдромом Альфа-gal

Цей синдром провокується укусом кліща та може призвести до алергії на червоне м'ясо. Цікаво, що м'ясо риби та птиці за такого синдрому їсти можна.

Альфа-gal (галактоза-1,3-галактоза) – це молекула цукру. У нас в організмі немає цієї молекули, але є до неї антитіла, що при зустрічі з нею в продуктах викликає негативну реакцію. Вживання м'яса з таким синдромом здатне викликати кропив'янку, нудоту, блювання, печію, діарею, кашель, падіння тиску, сильний біль у животі, набряк рота, очей, горла.

6 З генетичною схильністю до онкології

Деякі дослідження вказують на зв'язок частого вживання червоного м'яса з більшим ризиком розвитку раку товстої кишки.

Тому, якщо у тебе є родичі людям із раком цього типу, слід бути обережнішим з червоним м'ясом.

Захарченко Кристина
zmorshki.in.ua