7 продуктів, що знижують ризик утворення тромбів

Тромби не тільки блокують приплив крові до ділянки, на якій виникають, але можуть нашкодити серцю або легким, що потенційно здатне призвести навіть до смерті. Харчування — один із факторів як їхнього утворення, так і зниження. Що ж таке, щоб вони навіть не виникали?

7 продуктів, що знижують ризик утворення тромбів

1 Ківі

Дослідження показало, що у людей, які з'їдали 2-3 плоди ківі щодня, була нижча активація тромбоцитів, ніж у людей, які не їли. Також було виявлено, що ківі знижує рівень холестерину.

Якщо ж тобі не подобається ківі, їж інші фрукти та ягоди, що містять саліцилати, які перешкоджають згортанню крові: апельсини, полуницю, чорницю, журавлину, виноград, родзинки та чорнослив.

2 Часник

Його використовували як лікарський препарат ще з давніх часів. Справа в тому, що він має яскраво виражені властивості розрідження крові.

Втім, допоможе не лише він. Є ще трави та спеції з високим вмістом саліцилатів (чебрець, каррі, куркума, кайенський перець, паприка, м'ята, імбир). Бери на замітку — заразом і смак будь-яких страв можна зробити цікавіше за допомогою цих спецій.

3 Оливкова олія

7 продуктів, що знижують ризик утворення тромбів

Оливкова набагато корисніша за інші рослинні олії для загального стану серцево-судинної системи, включаючи ризик утворення тромбів. Американський журнал клінічного харчування дійшов висновку, що саме феноли в оливковій олії першого віджиму можуть знизити рівень деяких речовин у крові, які сприяють утворенню тромбів.

4 Горіхи та цілісні злаки

Як горіхи, так і цілісні зерна багаті на вітамін Е, який природним чином розріджує кров. Дослідження показують, що споживання більшої кількості вітаміну Е може не лише знизити ризик розвитку першого тромбу, а й запобігти подальшому утворенню тромбів у людей, які вже з ними стикалися.

Серед найкорисніших продуктів: волоські горіхи, мигдаль, фундук, овес, пшениця та сочевиця.

5 Риба

Продукти, багаті на омега-3 жирні кислоти, розріджують кров і запобігають утворенню тромбів, а також виникнення інсультів. Дослідження показали, що додавання додаткових 1,8 г омега-3 жирних кислот у щоденний раціон може значно покращити кровотік та зменшити товщину артерій.

Найбільш відомим джерелом омега-3 є риба, серед найкорисніших видів: лосось, оселедець, скумбрія, форель та анчоуси.

6 Червоне вино

Келих вина, який ти можеш дозволити собі у п'ятницю ввечері, може допомогти запобігти утворенню тромбів. Червоне вино особливо корисне, тому що воно містить високий рівень флавоноїдів, які запобігають утворенню тромбів, контролюючи вироблення тромбоцитів.

7 Вода

Одним із серйозних факторів, що сприяють утворенню тромбів, є зневоднення. Коли в крові недостатньо води, вона густішає. Це значно збільшує ризик утворення тромбу. Хоча експерти нещодавно поставили під сумнів стандартну рекомендацію випивати від шести до восьми склянок води на день, все ж таки переконайся, що ти п'єш достатньо, щоб бути спокійною.

Найпростіший спосіб перевірити, чи отримує твій організм достатньо води – подивитися на колір своєї сечі. Він має бути світло-жовтим або майже прозорим. Якщо він помаранчевого чи коричневого кольору, у тебе явно нестача рідини.

Геть трансжири

7 продуктів, що знижують ризик утворення тромбів

Ми назвали продукти, які слід додавати до свого раціону, щоб знизити ризик утворення тромбів. А ось скоротити при цьому дуже важливу одну категорію — насичені та трансжири.

Насичені жири посилюють запалення, і це ускладнює вільний кровообіг. Тому важливо відмовитись від повножирних молочних продуктів, жирних шматків м'яса, фастфуду. Готові упаковані продукти також приховують безліч жиру, тому обов'язково читай етикетки в магазині.

Ну а найголовнішим ризиком розвитку тромбів є… малорухливий спосіб життя, тому намагайся достатньо рухатися щодня, навіть якщо в тебе не вистачає часу на спортзал, почни найчастіше гуляти, бігати — способів підвищити активність досить багато.

Захарченко Кристина
zmorshki.in.ua