Це вам не камамбер: що буде, якщо з'їсти плісняву

Таке може статися з кожним. Поспіхом від голоду хтось хоч раз міг полізти в холодильник і випадково з'їв хліб із пліснявою, наприклад, тільки потім це помітивши. Чи варто влаштовувати промивання кишківника чи нічого страшного в цьому немає?

Це вам не камамбер: що буде, якщо з'їсти плісняву

Так, можливо, це не найприємніша річ, і ми намагаємося її уникати, але таке трапляється. А чи страшно це зрештою, чи можна не звертати уваги?

Розповідаємо, що буде якщо з'їсти продукт із пліснявою (звичайно, ми зараз не про сири, які продаються з нею спеціально).

Чому на продуктах з'являється цвіль

Вона розвивається на продуктах харчування за сприятливих для неї умов. Це може бути пліснява, яка знаходиться в повітрі і може поширюватися з навколишнього середовища в їжу, або просто псування їжі через термін або погане зберігання.

Росте вона на різноманітних продуктах, включаючи фрукти, овочі, хліб, м'ясні напівфабрикати, джеми, желе, соуси, приправи; також молочні продукти, такі як йогурт, сир. Цвіль – це мікроскопічний грибок. Те, що ми бачимо, що росте на їжі, — це суперечки.

Ці суперечки переносяться повітрям, циркулюючи у навколишньому середовищі, шукаючи відповідне місце посадки. Як тільки суперечки знаходять відповідного харчового «господаря», вони починають рости. Характерні ознаки цвілі: білі, зелені, фіолетові плями, м'якіша текстура продукту та неприємний запах.

Цвіль може бути як шкідливою, так і безпечною. Але визначити на око, яке перед тобою, неможливо. Тому її не можна просто зіскребти, з'ївши продукт після цього. Деякі грибки можуть бути дуже токсичними для людей. Вони можуть спричиняти алергічні реакції, проблеми з диханням. А деякі цвілеві грибки можуть виділяти токсини, включаючи, наприклад, афлатоксини, які можуть бути особливо отруйними. Це надзвичайно небезпечно для здоров'я, аж до смерті.

Що буде, якщо випадково з'їсти плісняву

Це вам не камамбер: що буде, якщо з'їсти плісняву

Все може скластися по-різному. Багато продуктів природно містять спори цвілі, або наша їжа, тарілки стають місцем зупинки тих суперечок, які витають у повітрі. Наприклад, на полуниці або малині, які занадто довго зберігаються при кімнатній температурі, часто можуть з'явитися деякі ознаки псування. Суперечки швидше за все потрапили туди із середовища збирання врожаю, тож у цьому випадку навряд чи небезпечні.

Однак це не означає, що ти маєш з радістю накидатися на запліснявілий хліб чи сири. Цвіль у правильному середовищі може рости і викликати просто псування продукту, але це може спровокувати розвиток захворювання. У деяких ситуаціях після такого «перекушування» ти можеш відчувати нудоту чи блювоту. Це природний спосіб організму позбутися шкідливих речовин. У той же час цілком можливо з'їсти щось запліснявілі, при цьому бути в повному порядку.

Це вам не камамбер: що буде, якщо з'їсти плісняву

Хоча видалення плісняви здається простим рішенням, інші шкідливі речовини можуть залишитися. Чим більше вологи в харчовому продукті, тим більше в ньому не тільки грибкових спор, а й бактерій. Вони можуть спричинити серйозні захворювання.

Навіть якщо грибок виріс на одному з продуктів, а на сусідніх – ні (наприклад, на одній ягідці у контейнері), варто відмовитись від усіх. У фруктах або ягодах багато вологи, така пліснява може містити небезпечні бактерії, які швидко заражають здорову на вигляд їжу.

Деякі продукти обов'язково потрібно викинути, якщо вони заплісніли, у тому числі:

  • М'які овочі, фрукти.
  • М'ясні страви.
  • Йогурти.
  • Джеми, желе.
  • Арахісове масло.

До цвілих продуктів, які можна не утилізувати повністю, відносяться продукти з меншим вмістом вологи: тверді сири або тверді овочі, такі як капуста, болгарський перець, морква. Але в даному випадку слід зрізати принаймні 1-2 см навколо плям плісняви, щоб спробувати видалити якнайбільше суперечку.

Безпека іншої їжі залежить від конкретної ситуації. Наприклад, банан із пліснявою на зовнішній стороні шкірки може бути небезпечний, якщо вона не встигла потрапити всередину. Але якщо банани погано пахнуть або на плодоніжці є грибкові поразки (які звідти можуть легше проникнути в плід), краще їх викинути.

У будь-якому випадку, якщо сумніваєшся — зрізати чи викинути — краще викинь, щоб потім не панікувати і не задаватися питанням, що робити, якщо з'їла хліб із пліснявою.

Коли точно потрібно до лікаря

Це вам не камамбер: що буде, якщо з'їсти плісняву

Якщо тобі випадково попався зіпсований шматочок, або дитина з'їла хліб із пліснявою, може нічого не статися — максимум невеликий харчовий розлад. У більшості випадків потрібно з'їсти тонну грибків і мати дуже слабку імунну систему, щоб захворіти.

Але, якщо ти знаєш, що з'їла щось цвіле і тебе це турбує, а нудота, блювота довго не минають, рекомендується звернутися до лікаря. Він може прописати ліки, які допомагають очистити організм. Можна прийняти активоване вугілля, воно виводить токсини.

Захарченко Кристина
zmorshki.in.ua