Це вам не молоко: 8 головних міфів про безлактозні продукти

Непереносимість лактози – особливість, з якою стикається близько 30% росіян. Вона стає причиною дискомфорту після їжі і змушує серйозніше ставитись до питання харчування. Однак навколо безлактозної продукції витає безліч міфів, в які ми досі віримо.

Це вам не молоко: 8 головних міфів про безлактозні продукти

Якщо ти зіткнулася з цією проблемою, не поспішай назавжди відмовлятися від молока, сиру, вершкового масла, просто вибирай із позначкою «без лактози», а ми розповімо про головні міфи, які давно витають навколо них.

Міф 1. Безлактозним може бути лише молоко

На полицях магазинів можна знайти вражаючу різноманітність безлактозної продукції: вершки, сир, вершкове масло, йогурти, різні види свіжих сирів. Усі вони виготовляються із пастеризованого молока. У процесі приготування цукор повністю розщеплюється. Це робить продукти безпечними для тих, хто страждає на непереносимість лактози. Таку моцареллу, кремчиз або маскарпоне можна використовувати для приготування сендвічів, закусок, салатів, гарячих страв та десертів. А безлактозна вершкове масло — додавати в кашу на сніданок чи бутерброди.

Міф 2. Алергія на лактозу з'являється від народження

За словами лікарів-дієтологів, лактазна недостатність не може виникати у людини від народження. У дітей частіше зустрічається алергія на білок коров'ячого молока. Щоб не виключати з раціону дитини корисні молочні продукти, зверни увагу на безлактозне вершкове масло та моцарелу. Починати їхнє вживання можна з 3-х років.

Міф 3. Безлактозні продукти – це несмачно

За смаком та зовнішнім виглядом безлактозні молочні продукти нічим не відрізняються від звичайних. Молоко, вершкове масло та свіжі сири без вмісту лактози можна їсти у чистому вигляді, використовувати для приготування страв та напоїв. Не варто переживати, що «безлактозний» раціон буде мізерним. На полицях магазинів можна знайти гідну альтернативу улюбленим продуктам — від масла до сиру маскарпоне.

Міф 4. У безлактозних продуктах менше вітамінів

Це вам не молоко: 8 головних міфів про безлактозні продукти

Безлактозні продукти від традиційних тим, що у перших міститься лактаза. Цей фермент відповідає за засвоювання лактози, але ніяк не впливає на живильний склад молока. У ньому зберігаються всі важливі організму мікроелементи. Безлактозні молочні продукти – багате джерело вітамінів А, B1, B12, D, E.

Міф 5. У безлактозних продуктах більше цукру

Безлактозне молоко може здаватися трохи солодшим, ніж звичайне. Це відбувається через те, що лактоза розпадається на два простих цукру – глюкозу та галактозу. Незважаючи на легку зміну смаку вміст цукру в продукті залишається незмінним.

Міф 6. Безлактозні продукти – штучні

Молоко без вмісту лактози є повністю натуральним продуктом. Його склад практично ідентичний складу звичного нам пастеризованого молока. Різниця лише у відсутності лактози, що є причиною дискомфорту в організмі. Безлактозні свіжі сири та вершкове масло виробляють шляхом ферментування та фільтрації молока. У їхньому складі не зустріти шкідливих хімічних добавок — лише закваску та сіль.

Міф 7. Безлактозне молоко – те саме, що і рослинне

Безлактозне та рослинне молоко зовсім відрізняються за складом. Перше є продуктом тваринного походження, а друге — вичавлення зі злаків, насіння та горіхів з додаванням води. У магазинах можна зустріти кокосове, мигдальне чи вівсяне молоко.

Міф 8. Лактазна недостатність та алергія на молочні продукти – це одне і те ж

Непереносимість лактози часто плутають з алергією на білок коров'ячого молока. Але між цими поняттями є різниця. Білок, що міститься у тваринному молоці, негативно впливає на імунітет алергіка. У такому разі на допомогу приходять лише рослинні аналоги. Безлактозна лінійка — порятунок для тих, хто страждає на непереносимість лактози і через це відчуває дискомфорт після їжі. При виборі потрібних продуктів орієнтуйся на особливості свого організму.

Непереносимість лактози – не привід відмовлятися від улюбленої їжі. Безлактозна молочна продукція служить повноцінною заміною звичайного молока і не поступається йому в користі та смакових якостях.

Захарченко Кристина
zmorshki.in.ua