У літню спеку хочеться пити щось виключно прохолодне та освіжаюче. І смачне, звісно. А що, якщо поєднати смак та користь для здоров'я? І не просто тонусу загалом, а, наприклад, для здоров'я кісток. Лови наші рецепти.
Але головне — всі ці напої справді смачні.
У цій статті ви дізнаєтеся:
1 Холодний чай з персиком та базиліком
Солодкий літній напій – при цьому в ньому немає жодного цукру.
складові
- 2 персики, нарізаних часточками
- 5-6 склянок води
- 10 г чорного чаю
- 1 чашка свіжого листя базиліка
- 1 склянка свіжого лимонного соку
- 1/2 склянки меду
- цедра 1 лимона
Приготування
- Обсмажити персики на сковороді або грилі до м'якості, приблизно по 2-3 хвилини з кожного боку.
- Доведи до кипіння 2 склянки води. Зніми з вогню та додай чай та базилік. Накрий кришкою та наполягай протягом 10 хвилин. Процідити чай у глечик.
- Поклади смажені персики та лимонний сік у блендер і збий до отримання однорідної маси. За бажання можна процідити суміш, щоб видалити м'якоть.
- У глечик з чаєм додай воду, що залишилася, персиково-лимонну суміш, мед, лимонну цедру. Постав у холодильник і охолоди до повного остигання.
- Якщо надто солодко, додай ще одну чашку холодної води або більше кубиків льоду.
2 Персиковий чай Улун
Всього 4 інгредієнти – і корисний напій готовий.
складові
- 1,5 склянки води
- 2 чашки нарізаних персиків, свіжих чи заморожених
- ⅓ чашки нектару агави, кленового сиропу або іншого підсолоджувача за смаком
- 3 столові ложки розсипного чайного листя
- 6 чашок гарячої води
Приготування
- У невеликій каструлі змішай персики, 1,5 склянки води та підсолоджувач. Розігрів на середньому вогні, помішуючи та подрібнюючи персики дерев'яною ложкою або товкачем. Продовжуй робити це близько 5-10 хвилин або поки фрукти не стануть м'якими. Потім зніміть з вогню, накрийте і дай настоятися близько 20 хвилин.
- Додай чай у 6 чашок гарячої води та дай йому настоятися близько 5 хвилин. Потім процідити і поставити в холодильник для остигання.
- Коли персикова суміш охолоне, проціди фрукти в миску і натисни на них тильною стороною ложки, щоб вичавити більшу частину соку. Перелий сік у глечик із чаєм.
- Перемішай і дай повністю охолонути.
- Перед подачею додай у склянку кубики льоду та зали чаєм.
3 Чай з лимоном, імбиром та жасмином
Кожен із цих інгредієнтів дуже корисний для здоров'я, а загалом виходить дуже бадьорий напій для найспекотніших днів.
складові
- 4 склянки води
- 3 столові ложки нарізаного свіжого імбиру
- 1 ст. ложка зеленого жасминового чаю
- 1-2 ч. ложки лимонної цедри
- 1 ст. ложка кленового сиропу
- 1 столова ложка лимонного соку
Приготування
- Додай воду та нарізаний імбир у каструлю середнього розміру та доведи до кипіння на сильному вогні. Як тільки закипить, накрий кришкою, зменши вогонь до середнього і дай покипіти 7-12 хвилин (7 хвилин для м'якшого імбирного смаку або 12 хвилин для міцнішого напою).
- Поки імбир заварюється, поклади жасминовий чай у велику скляну банку або термостійкий глечик разом із лимонною цедрою.
- Коли імбирний чай завариться, залий їм жасминовий чай та лимонну цедру. Наполягай 2-3 хвилини, потім процідити.
- Додай кленовий сироп, лимонний сік та перемішай. Можна охолоджувати та подавати.
4. Чай Матча з полуничним молоком
Шукаєш незвичайний вершковий рецепт? Тоді це тобі може дуже сподобатися. А ще він дуже гарний – лайки у соцмережах забезпечені.
складові
Для полуничного молока:
- 1/2 склянки молока
- 2-3 ст. ложки полуничного джему
- 1/2 ч. ложки ванільного екстракту
Для чаю матчу:
- 2 ч. ложки порошку матчу
- 2 ст. ложки гарячої води
- 1/2 ч. ложки меду
Приготування
- Змішай всі інгредієнти для полуничного молока в блендері і зби до кремоподібного стану.
- В окремій ємності змішай порошок матчу та гарячу воду до утворення пасти. Додай 1/2 склянки холодної води та мед, перемішай.
- Поклади в склянку лід, залий полуничним молоком, потім залий чаєм.