Не висип на рану: 10 продуктів, що містять найбільшу кількість прихованої солі

Натрій сам несе організму користь, але тільки в помірних кількостях. Проте, згідно зі статистикою, ми всі вживаємо його більше, адже часто не очікуємо, що він міститься в тому чи іншому продукті. Розкажемо, чому необхідно регулювати надходження прихованої солі та де її шукати.

Не висип на рану: 10 продуктів, що містять найбільшу кількість прихованої солі

Сіль міститься багато в чому, що ми їмо: зрозуміло, від солоних закусок до цілком звичайних на смак продуктів. Причому в деяких її дуже багато людей з ризиками серцевих захворювань (гіпертонії, інфаркту), інсульту краще скоротити їх кількість максимально.

Рекомендована норма вживання солі на день – 4 г (1600 мг натрію), причому в середньому ми з'їдаємо близько 10 г на добу. І багато в чому це саме через продукти із прихованим її вмістом, а їх дуже багато, навіть овочі є джерелом прихованої солі (у деяких випадках).

Яка сіль корисніша: морська чи кухонна

Морська сіль зазвичай подається як «здоровіша» альтернатива. Але основні відмінності між морською та кухонною сіллю полягають у смаку, текстурі та обробці. Морська має сильніший смак.

Але при цьому і морська, і кухонна сіль містять однакову кількість натрію за вагою.

Так що морська не дає жодних переваг для здоров'я в порівнянні зі звичайною.

Може, простіше взагалі не солити їжу?

Не висип на рану: 10 продуктів, що містять найбільшу кількість прихованої солі

Це, звісно, може вирішити проблему надлишку натрію частково. Але більшість — близько 70% — надходить до нашого раціону з продуктами, які, як ми вважаємо, солоними і не є.

Найбільша кількість прихованої солі на 100 грам міститься в:

  • Хлібі: у кожному шматочку може містити до 230 мг натрію (0,5 г солі).
  • Піца: в одній скибочці може містити до 760 мг (1,9 г).
  • М'ясному асорті та в'яленому м'ясі: у двох скибочках ковбаси – близько 600 мг (1,5 г).
  • Консервовані супи: в одній чашці курячого супу з локшиною може міститися до 940 мг (2,35 г).
  • Бутерброди: у хлібі, в'яленому м'ясі, плавленому сирі та приправах легко може міститися понад 1500 мг (3,75 г).

Перевірка етикеток – єдиний спосіб дізнатися, скільки натрію міститься в їжі.

Продукти із прихованою сіллю

1. Копчене, оброблене та в'ялене м'ясо

До списку м'ясних продуктів із високим вмістом солі входять шинка, бекон, солонина, сосиски та ковбаса. Постарайся скоротити їх вживання. До того ж, у них часто міститься багато жиру.

2. Риба

У багатьох морепродуктах (анчоусах, тунці, сардинах) дуже високий вміст солі.

Але риба – важлива частина раціону, тому виключати її не потрібно. Але як можна поліпшити ситуацію:

  • вибирай свіжу чи заморожену рибу, а не консерви;
  • купуй тунця над розсолі, а воді;
  • уникай копченої риби;
  • промийте рибу перед приготуванням.

3. Соуси, заправки для салатів

Не висип на рану: 10 продуктів, що містять найбільшу кількість прихованої солі

Вустерширський, соєвий, томатний, барбекю їх варто остерігатися. Як і готові заправки для салатів. Краще використовуй для заправки страв спеції та трави.

4. Розфасовані та заморожені продукти

Продовжуємо відповідати на питання, які продукти є джерелом прихованої солі, картопля, наприклад, може бути такою, якщо вона заморожена в готовій страві (так що не тільки чіпси небезпечні). Також до списку шкідливих входять будь-які оброблені та готові страви з рису, макаронів, випічки та соуси. При цьому вони можуть бути практично не солоними на смак.

5. Консервований суп

В одній чашці консервованого супу міститься близько 1000 мг натрію – майже половина добової норми, що рекомендується!

Купуй такі супи з написом «без натрію/з низьким вмістом/з пониженим вмістом», а краще готуй суп удома, то ти можеш контролювати всі інгредієнти.

6. Овочевий сік

Продовжуємо розбирати, які продукти є джерелом прихованої солі, овочі до цього списку не входять. Але багато попередньо приготовлені овочеві соки можуть бути насичені не тільки різними вітамінами, мінералами, але також і натрієм. Краще готувати сік із овочів самостійно.

А ось те, які фрукти є джерелом прихованої солі, можна навіть не шукати – у них багато цукру. До речі, у покупних соках теж більше, ніж просто у фруктах та ягодах.

7. Сир

Кількість прихованої солі на 100 г сиру – 1,7 г. Особливо шкідливі плавлені та сирні спреди. Також блакитний сир та фета містять набагато більше, ніж моцарелла та сир.

Уникай плавлених сирів та сирних спредів, а також перевіряй етикетки.

Не висип на рану: 10 продуктів, що містять найбільшу кількість прихованої солі

Високе споживання натрію широко асоціюється з ризиком підвищеного тиску, що, своєю чергою, може збільшити ймовірність інсульту та серцевого нападу.

Також воно пов'язане з остеопорозом, оскільки вважається, що натрій знижує густину кісткової тканини, що, отже, впливає на міцність кісток.

Надлишок солі у кровотоку також може вплинути на нирки, збільшуючи ймовірність розвитку каменів та ниркової недостатності.

Дослідження також показують, що надлишок натрію може перешкоджати виробленню захисного шлункового слизу, що може призвести до розмноження вірулентного штаму бактерій, відомого як Helicobacter pylori, який є частою причиною виразок шлунка.

Небезпека для здоров'я, пов'язана із «солоною дієтою», на цьому не закінчується. Дослідження, опубліковане в журналі Neurobiology of Aging, передбачає, що надлишок солі в раціоні може вплинути на здоров'я мозку в похилому віці, прискорюючи зниження когнітивних здібностей.

Захарченко Кристина
zmorshki.in.ua