Чомусь саме восени більшості людей спадає на думку ідея зміцнювати імунітет, хоча насправді імунна система напружено працює без вихідних і відпусток, починаючи з народження людини. Якщо ти теж взялася за імунітет, біжи до магазину зі списком суперфудів.
1 Квашена капуста
Не плутати з маринованою. Капуста сама по собі корисна, оскільки містить велику кількість макро- та мікроелементів, у тому числі, калій, магній, фосфор, кальцій та залізо та вітамінів. Крім того, завдяки кисломолочним бактеріям, що утворюються в ході ферментації, нормалізується робота кишечника, покращується мікробіом, знижується запалення. А фітонциди перешкоджають розмноженню небезпечних бактерій.
2 Кефір/сироватка/домашній йогурт без барвників
Об'єднаємо ці продукти в одну групу завдяки дії тих самих кисломолочних бактерій, які сприяють поліпшенню травлення і допомагають організму більш активно засвоювати корисні речовини. Науково доведено, що пробіотики, що містяться в кисломолочній продукції, покращують мікрофлору і підвищують імунітет.
3 Ківі
Рекордсмен за кількістю вітаміну С. Завдяки цьому вітаміну виробляються фагоцити – особливі клітини, які знищують мікроорганізми, що проникають у кров. Також вітамін є потужним антиоксидантом та знижує оксидативний стрес.
4 Яловича печінка
Містить не лише багато заліза, а й цинк, який допомагає організму будувати та активувати Т-лімфоцити. Ці клітини, що представляють клітинний імунітет, здатні розпізнавати та знищувати клітини вірусів, що приникли в організм.
5 Редька
Незаслужено забутий овоч, який дуже корисний для зміцнення імунітету. Редька багата на вітаміни і мінерали, має бактерицидний ефект, стимулює роботу імунітету і виведення токсинів з організму, а також допомагає впоратися з вірусами та інфекціями.
6 Часник
Не найулюбленіший продукт, особливо тими, хто щодня спілкується з людьми віч-на-віч. А дарма, адже саме він чудово допоможе у справі захисту від вірусів та бактерій. Часник містить природний антибіотик – аліцин, який пригнічує шкідливі мікроорганізми. Важливо знати, що аліцин починає вироблятися в часнику після механічного пошкодження, тому правильно спочатку подрібнити зубчик і дати йому вилежати 10-15 хвилин, а потім вживати.
7 Корінь імбиру
Пам'ятаєш, як усі полювали на початку пандемії? Дійсно, він містить багато вітаміну С і вітамінів групи В. Вживати його потрібно в сирому, а не в маринованому вигляді, інакше він втрачає більшу частину своїх корисних властивостей. Імбир знищує грибки, віруси та багато патогенних організмів. Відбувається це завдяки речовині, що міститься в ньому, гінгерол. Особливо ефективний імбир проти інфекцій, що розвиваються в ротовій порожнині та в горлі.
8 Зелений чай
Неочевидний друг нашого імунітету. Багато хто звикли вважати його виключно джерелом антиоксидантів. Але, крім того, у зеленому чаї міститься амінокислота Л-теаніну, тісно пов'язана з роботою Т-лімфоцитів. Це ті клітини-захисники, які розпізнають «чужих» серед «своїх».
9 Шипшина
За рахунок високої кількості вітаміну С у своєму складі допомагає справлятися із запальними процесами та є відмінною профілактикою вірусних та бактеріальних інфекцій.
10 Дика жирна морська риба
Джерело жирних кислот Омега-3, які чудово стимулюють вироблення антитіл, допомагаючи Т-лімфоцитам розпізнавати інфіковані клітини. Вони є ключовими структурними компонентами клітинних мембран імунної системи. Завдяки поліненасиченим жирним кислотам відбувається синтез молекул, які допомагають клітинам зв'язуватися між собою, тим самим забезпечуючи опірність організму атакуючим вірусам і бактеріям.