Видалити з меню: 7 продуктів, що підвищують ризик артриту

Постійно ниють суглоби, і ти вже сумуєш, що це може посилитися? Артрит – поширене захворювання, але його наступ можна відсунути за допомогою деяких обмежень у харчуванні.

Видалити з меню: 7 продуктів, що підвищують ризик артриту

1 Продукти з насиченими жирами

Насичені, шкідливі жири є у червоному м'ясі, вершковому маслі, сирі. І вони підвищують ризик виникнення запалень у жировій тканині, який небезпечний для серцево-судинної системи та посилює біль у суглобах при артриті.

Також у червоному м'ясі містяться кінцеві продукти глікування. З віком це лише посилює запалення.

2 Продукти з Омега-6 жирними кислотами

Ти напевно чула про Омега-3 кислоти. Вони дуже важливі контролю запалення. А ось Омега-6, навпаки, можуть спровокувати вироблення організмом хімічних речовин, що викликають запалення. Вони містяться в кукурудзяній, соняшниковій, соєвій та рослинній олії, а також у продуктах, що їх містять. Заміни їх на інші – рапсове, лляне та оливкове.

Також омега-6 жирні кислоти присутні у трансжирах.

3 Перероблені харчові продукти

Вони містять дуже багато інгредієнтів, що викликають та підсилюють запалення. Одними з найгірших є трансжири або частково гідрогенізовані олії. Вони викликають системне запалення та сприяють розвитку багатьох серйозних хвороб, від хвороб серця до раку.

Уважно читай усі етикетки, бо навіть крихітний шматочок шкідливий для тебе. Трансжири застосовують для забезпечення стабільності продуктів при зберіганні, додають їх у хліб, випічку, закуски, такі як картопляні чіпси або попкорн, маргарин.

4 Алкоголь

Цікаво, що у невеликих кількостях, якщо в тебе немає артриту, він може навіть захистити тебе від нього.

Але якщо патологія є і ти приймаєш ліки, алкоголь лише погіршить ситуацію, оскільки погано взаємодіє з більшістю протизапальних лікарських препаратів.

5 Цукор

Видалити з меню: 7 продуктів, що підвищують ризик артриту

Через нього організм виділяє цитокіни, що посилюють запалення. У тому числі цукор може спричинити посилення больових відчуттів при артриті. При цьому в продуктах він міститься під величезною кількістю назв (понад 50) і важливо стежити за всіма.

Штучні підсолоджувачі слід використовувати з обережністю. Вони також часто пов'язані з різними захворюваннями та запаленнями.

6 Сіль

Цілком відмовлятися не потрібно, сіль потрібна, але в помірній кількості. Коли її багато, це викликає підвищення тиску, що сприяє інсультам, захворюванням нирок та серцевим нападам. Надлишок солі також знижує рівень кальцію в організмі, що призводить до остеопорозу. Сіль викликає ще й клітинне запалення, від чого болять суглоби.

Як скоротити споживання солі? Відмовитися від вживання переробленої та смаженої їжі, які, як правило, сильно пересолені. Потім перестань додавати в їжу зайву сіль, зменшуй її кількість поступово, додай корисніші замінники. Потрібен час, щоб звикнути, але все твоє тіло стане здоровішим.

7 Очищені зерна

Це звичні нам біле борошно та білий рис. Вони викликають різкий стрибок глюкози у крові, підвищуючи рівень запалення. Також, якщо ти чутлива до глютену, один із симптомів непереносимості – біль у суглобах після вживання невідповідних продуктів. Заміни очищені злаки на цілісні.

Захарченко Кристина
zmorshki.in.ua