Згідно зі статистикою, лише 2% жінок, які сиділи на строгій дієті, вдається зберегти бажану вагу, решта знову повніє, набираючи більше, ніж скинули (ефект йо-йо). Як бути?
Вуглеводи ми отримуємо з фруктів, овочів, ягід, злакових, круп, випічки, цукру та солодощів. Прості вуглеводи, що містять тільки цукор і крохмаль, розщеплюються організмом повністю і моментально заряджають батарейки. Однак вони не такі прості, як здається: почуття ситості настає дуже швидко і так само швидко йде.
Складні (ними багаті цільнозернові злакові, крупи, овочі, фрукти та ягоди) містять крохмаль і клітковину, яка не засвоюється, але допомагає продовжити відчуття ситості. Дієтологи радять віддавати перевагу складним вуглеводам і обмежити прості (особливо це стосується магазинної випічки та всіляких солодощів): останні змушують нас з'їдати більше і, відповідно, товстіти.
Втім, навіть добрих (складних) вуглеводів не повинно бути надто багато. Дослідники помітили, що у тих, хто дотримувався низьковуглеводного раціону, був нижчий рівень гормону греліну (гормону голоду) — він у свою чергу уповільнює спалювання калорій і змушує нас з'їдати більше.
До речі, нещодавно ми писали, як схуднути без строго раціону та утримувати бажану вагу.