У чому користь гарбузового насіння для організму: 14 важливих властивостей для здоров'я та краси

У цьому продукті дуже багато вітамінів та корисних речовин, які здатні допомогти у вирішенні проблем практично всіх систем організму: від кісткової до статевої. Також він є засобом депресії. Розкажемо докладно, в чому користь і шкода гарбузового насіння для організму, і як приймати, щоб не нашкодити собі.

У чому користь гарбузового насіння для організму: 14 важливих властивостей для здоров'я та краси

склад

Гарбузове насіння багате на поживні речовини, калорії, жири, білки і клітковину. 100 грам гарбузового насіння містить 574 калорії, 49 грамів жиру, 6, 6 грамів клітковини та 30 грамів білка.

Присутні в них жири – це переважно поліненасичені та мононенасичені, які корисні для здоров'я.

Також у складі є вітаміни В1, В2, В3, В5, В6, В9, С, Е і К. Гарбузове насіння також містить кальцій, залізо, магній, марганець, фосфор, калій, натрій, цинк і т.д.

Чим корисні гарбузове насіння

1. Потужний антиоксидант

Гарбузове насіння має великий антиоксидантний потенціал завдяки вітаміну Е і каротиноїду. Ці антиоксиданти допомагають зменшити запалення, а також захищають організм від пошкоджень, викликаних вільними радикалами.

2. Захист серця

Ті самі антиоксиданти захищають наше серце від захворювань.

Магній, що міститься в гарбузовому насінні, допомагає знизити кров'яний тиск. Також він знижує рівень поганого холестерину (ЛПНЩ) та тригліцеридів.

Клітковина у складі також знижує рівень холестерину, тим самим захищаючи наше серце.

3. Захист від ракових захворювань

Регулярне вживання знижує ризик розвитку раку шлунка, молочної залози та колоректального раку. Це пов'язано з наявністю в насінні потужних антиоксидантів.

Каротиноїди, що містяться у складі, також запобігають раку передміхурової залози.

У чому користь гарбузового насіння для організму: 14 важливих властивостей для здоров'я та краси

4. Лікування діабету

Магній допомагає знизити рівень цукру в крові, що корисно людям із цукровим діабетом. Тому їх рекомендується їсти при цьому захворюванні.

5. Зміцнення імунітету

Гарбузове насіння корисне для нашої імунної системи завдяки вітаміну Е та цинку.

Вітамін Е посилює імунні реакції та захищає від низки інфекційних захворювань. Він також є антиоксидантом і запобігає пошкодженню вільними радикалами здорових клітин нашого організму.

Цинк захищає від запалень, алергії та проникнення патогенних мікроорганізмів, тим самим запобігаючи інфекціям та підвищуючи загальний імунітет.

Гарбузове насіння має антимікробні, протигрибкові та противірусні властивості.

6. Поліпшення якості сну

Амінокислота триптофан, що міститься в насінні, корисна для сну. Він є попередником серотоніну та мелатоніну, які викликають сон і роблять його якіснішим.

7. Схуднення

Очищене гарбузове насіння багате на білки і клітковину. Вони змушують нас почуватися ситими протягом тривалого часу, скорочують споживання їжі і, відповідно, зменшують кількість споживаних калорій. Це допомагає у зниженні ваги.

8. Зміцнення кісток

Магній у складі корисний для зростання та зміцнення кісток. Згідно з дослідженнями, люди з достатньою кількістю магнію в раціоні, як правило, мають більш високу густину мінералів у кістках. Це допомагає уникнути таких ризиків, як переломи кісток та остеопороз. Низький рівень магнію, навпаки, пов'язані з посиленням запалення. Іншим побічним ефектом дефіциту магнію є зниження рівня кальцію у крові. У кожних 100 г гарбузового насіння міститься до 262 мг магнію. Цієї кількості достатньо, щоб покрити 65% щоденної потреби в мінералі.

Продукт дуже допомагає запобігти остеопорозу у жінок у постменопаузі.

9. Зміцнення чоловічого здоров'я

Гарбузове насіння для чоловіків просто необхідне. Їх вживання покращує симптоми доброякісної гіперплазії передміхурової залози (аденоми простати).

Цинк знижує ймовірність розвитку раку передміхурової залози. Існують також дані, що олія насіння гарбуза може допомогти в лікуванні та профілактиці захворювань сечовидільної системи. Однак вони ще потребують подальшого вивчення.

У чому користь гарбузового насіння для організму: 14 важливих властивостей для здоров'я та краси

Гарбузове насіння – це не тільки користь для жінок і чоловіків, але і шкода. Їх вживання в надлишку може спричинити побічні ефекти:

  • біль у животі, метеоризм, здуття живота, запор.
  • збільшення ваги, оскільки насіння калорійне.
  • зниження рівня цукру на крові. Тому їх слід вживати в помірних кількостях діабетикам, які приймають ліки, а також людям, які страждають на гіпоглікемію.

Чи буває алергія

Чи небезпечні насіння гарбуза для організму людини ризиком виникнення алергії? Вважається, що вони не мають високої алергенності, але в поодиноких випадках вона все ж таки може виникнути. Можуть виявлятися такі симптоми, як головний біль, свербіж, висипання, утруднене дихання і т.д.

У чому користь гарбузового насіння для організму: 14 важливих властивостей для здоров'я та краси

1. Чи отруйні насіння?

Самі собою вони не токсичні. Однак неправильне зберігання та поводження потенційно можуть збільшити кількість токсичних речовин, таких як мікотоксини або афлатоксини, метаболіти/побічні продукти грибкових уражень. Сирі гарбузові насіння також більш сприйнятливі до кишкової палички та сальмонели, потенційно викликаючи симптоми захворювань харчового походження, такі як нудота, блювання та діарея. Тому рекомендується вибирати обсмажені чи обсмажувати будинки.

2. Чи важко перетравлюються?

Можливо, трохи повільно через вміст клітковини, але ця клітковина корисна для здоров'я, так що в цьому немає шкоди гарбузового насіння для жінок і чоловіків.

3. Скільки з'їдати гарбузового насіння на день можна і скільки – не можна?

Рекомендують вживати близько 140 г на тиждень. Надмірне вживання може бути шкідливим.

4. Чи можна їсти щодня?

Так можна. Рекомендується з'їдати близько 28-30 г щодня. З урахуванням їхньої універсальності зробити це дуже легко.

5. Чи можна їсти натще?

Так, вживання їх із теплою водою натще може допомогти у детоксикації організму.

Захарченко Кристина
zmorshki.in.ua