Знайшли новий негативний вплив замінників цукру

Знайшли новий негативний вплив замінників цукру

Замінники цукру з низькою енергетичною цінністю все частіше застосовують для боротьби з епідемією ожиріння. Але доцільність їхнього застосування опинилася під питанням.

Існують побоювання, що дієтичні солодкі напої можуть збільшувати ризик розвитку раку, втрати зору при діабеті, інсульті та деменції. Докази такої небезпеки залишаються слабкими та непереконливими. Наразі регулятори заявляють про безпеку замінників цукру.

У новому дослідженні вчені експериментально перевірили дію солодких напоїв апетиту. У ньому брали участь 72 особи. Вчені давали їм випити воду – чисту чи підсолоджену сахарозою (цукром) чи сукралозою (замінником цукру).

Через 20 хвилин після цього вони проходили тест, під час якого демонстрували зображення різної їжі і паралельно проводили функціональну магнітно-резонансну томографію (фМРТ). Цей метод виявляє активність мозку, пов’язану із голодом. 

Протягом експерименту учасників кілька разів брали аналізи крові виявлення біомаркерів голоду. Через 2 години учасників дослідження відводили до буфету, де вони могли їсти, скільки хочуть.

Вчені виявили, що у людей, які страждають на ожиріння, вода зі штучним підсолоджувачем збільшувала апетит більше, ніж вода з цукром. У людей із нормальною вагою такого не спостерігалося. Крім того, після води із сукралозою апетит підвищувався у жінок, але не у чоловіків.

Автори дослідження вважають, нові дані можуть пояснити, чому раніше дослідження ефектів дієтичних солодких напоїв давали змішані результати: на результати можуть проводити додаткові чинники. Ймовірно, замінники цукру можуть бути небезпечними для певних груп людей.

Раніше вчені виявили, що штучні підсолоджувачі можуть накопичуватися в кишечнику та стимулювати місцеві бактерії до обміну генами та розвитку стійкості до антибіотиків.

Захарченко Кристина
zmorshki.in.ua