5 відомих спецій, які можуть завдати шкоди здоров’ю

Без спецій важко уявити приготування більшості страв. Як приправи можуть нашкодити, — розповість Лія Гавашелі, фахівець із здорового харчування, пластичний хірург.

 

1 Лавровий лист

Не висип мені сіль на рану: 5 відомих спецій, які можуть завдати шкоди здоров'ю Тут і далі: Freepik.com

Лавровий листок ми додаємо, як правило, в бульйони, коли варимо супи або готуємо пельмені. Надає рідким стравам неповторного аромату, має антисептичні та протизапальні властивості, посилює апетит. Але протипоказаний людям з гастритом, виразковою хворобою, панкреатитом, холециститом та іншими захворюваннями шлунково-кишкового тракту. Не рекомендується лавровий лист тим, хто страждає на серцеві патології та захворювання нирок.

2 Кориця

Не висип мені сіль на рану: 5 відомих спецій, які можуть завдати шкоди здоров'ю

Корицю також можна віднести до популярних спецій — її додають у напої (чай, каву) і домашню випічку. Є люди, які додають корицю навіть у супи та решту страв. Піднімає імунітет, допомагає відновлюватися після стресу, відноситься до афродизіаків та антиоксидантів. При цьому надмірне вживання кориці може знижувати цукор у крові, сприяти підвищенню рівня артеріального тиску, викликати алергічні реакції. Не рекомендується кориця вагітним жінкам та дітям до 4-х років.

3 Кмин

Не висип мені сіль на рану: 5 відомих спецій, які можуть завдати шкоди здоров'ю Тут і далі: ShutterStock/Fotodom.ru

Одна з найвідоміших східних приправ, що має дуже корисні властивості і містить у своєму складі не тільки вітаміни, але дубильні речовини, ефірні олії, клітковину, навіть спирт. Кмин відомий тим, що допомагає знімати спазми, стан тривожності, покращує мозкову діяльність (тому його рекомендується вживати для профілактики хвороби Альцгеймера). У непомірних кількостях кмин може спричиняти алергію, нудоту, блювання, загострення гастриту та/або виразкову хворобу шлунка. Знижує артеріальний тиск і може спричинити кишкову непрохідність.

4 Гвоздика

Не висип мені сіль на рану: 5 відомих спецій, які можуть завдати шкоди здоров'ю

У складі цієї приправи можна знайти вітаміни групи В, бета-каротин, клітковину, ефірні олії, вітамін С, магній, фосфор та калій. Гвоздика має протизапальні та антисептичні властивості. У давнину її використовували як противірусний та протигрибковий засіб. Вона знімає спазми, сприяє підвищенню імунітету, благотворно впливає на шлунково-кишковий тракт. Але незважаючи на всі корисні властивості цієї спеції, її не варто вживати при загостренні захворювань шлунково-кишкового тракту, при алергії, оскільки вона може її посилити, при підвищеному тиску та в період вагітності.

5 Ваніль

Не висип мені сіль на рану: 5 відомих спецій, які можуть завдати шкоди здоров'ю

Смак ванілі знайомий більшості з нас з раннього дитинства, адже це не лише смак свіжої випічки, а й деяких сирних виробів — глазурованих сирків, які люблять практично всі. Часто використовується господинями при приготуванні домашніх страв, щоб надати цей характерний, солодкуватий, приємний смак та аромат. І, напевно, кожен, хто пробував випічку з додаванням ванілі, відчував після вживання приплив сил та покращення настрою.

Ваніль дійсно сприяє виробленню гормону радості та задоволення. Вона покращує як емоційний стан, а й у цілому роботу нервової системи, надаючи заспокійливу дію. Ваніль – це природний транквілізатор. Вона благотворно впливає на роботу серцево-судинної системи, суглобів, стан ротової порожнини, а також нігтів, волосся та шкіри. Обмежте вживання ванілі, якщо у вас болить голова, оскільки вона може стати причиною мігрені. Її не варто вживати, якщо є алергія. Ваніль протипоказана при системних захворюваннях крові та в період лактації.

Захарченко Кристина
zmorshki.in.ua