Навіщо витрачати гроші на дорогі ліки, коли на ділянці росте стільки болезаспокійливих, ранозагоювальних, жарознижувальних та жовчогінних, скільки не всякий фармацевтичний завод випускає!
Кіпці
Хтось висаджує календулу на клумбі, а хтось між грядками, щоб шкідники картоплю-морквину не зіпсували. Адже нігтики здатні зберегти не лише врожай, а й наше здоров'я! Недарма ж у всіх фармакопеях до назви додається епітет «лікарські».
У квітках, які до самої зими прикрашають сади яскравими зірочками – від блідо-жовтих до яскраво-жовтогарячих, міститься цілюща ефірна олія, барвник календулін, каротиноїди – біохімічні попередники вітаміну А (в помаранчевих пелюстках). З, фітонциди, сапоніни, органічні кислоти.
Ще в давнину з календули готували настої для полоскання горла при застуді та ангіні, з її допомогою заліковували рани та забиття, позбавлялися гнійних процесів, фурункульозу, висипу на шкірі, лишаю, тромбофлебіту та набряків. Активна протизапальна та антисептична дія нігтиків, їх здатність заспокоювати біль та знімати роздратування цінуються і в наші дні. Щоб приготувати настій, треба залити 1 ст. столову ложку квіток склянкою окропу, дай настоятися 30-40 хвилин, процідити.
Порада. Дрібно нарізані квітки календули можна додавати до салатів і киплячого бульйону при варінні супу. А можна приготувати спеціальну добавку: потримай квіткові кошики в тіні, що продувається вітром, досуши в помірно гарячій духовці, помісти їх в бавовняний мішок і зітрі в порошок, просей і висип у скляну банку. Клади його в тісто, заправляй супи.
Амарант
Зерном, надісланим Богом, називали амарант ацтеки. Протягом 8 тисяч років він був і основною зерновою культурою індіанців Південної Америки та Мексики, і головними їхніми ліками від усіх недуг. Амарант дуже невибагливий, чудово росте навіть у посушливу погоду, гарно цвіте і дає за літо кілька врожаїв насіння з одного стебла, а він може досягати триметрової висоти! Щоправда, молоді пагони амаранту заглушають бур'яни, тому подбайте про прополювання.
У їжу йдуть свіжі, тушковані, варені та смажені молоді пагони з листям. З них можна готувати салати, закуски, гарніри, а насіння використовувати як добавку до каш, хліба та кондитерських виробів: така випічка набуває приємного горіхового смаку і довго не черствіє.
Завдяки високому вмісту рутину (вітаміну Р) амарант зміцнює стінки судин, а комплекс жирних кислот – арахідонову та ліноленову захищає від атеросклерозу. Особливо цінується амарант своїм повноцінним білком (у листі деяких видів його до 58%, а в насінні – 20%). За амінокислотним складом він близький до тварини, а за засвоюваністю перевершує кукурудзяний і навіть соєвий.
Порада. Якщо дотримуєшся посту або сидиш на вегетаріанській дієті, зверни увагу на амарант! 200 г його листя не тільки покриває добову потребу організму в білку на 10%, а й підвищує засвоєння білка, що міститься в інших продуктах. З листя та молодих пагонів, які, до речі, як і квітки календули, можна засолити на зиму, готують салати, супи, борщі, пюре. Хороший також тушкований амарант з пасерованою цибулею та яйцем.
Браки (вони ж фіалка триколірна) знайдуться в кожному саду. Не тільки нам з вами вони подобаються: фіалка була улюбленою квіткою Шекспіра та Шеллі, Гете та Тургенєва. Цей символ вірності та любові, скромності та невинності служив емблемою Стародавнім Афінам, а в Генуї карбувався на монетах. Золота фіалка – головний приз поетичного змагання, яке щорічно відбувалося в середні віки в Тулузі.
Природа справді обдарувала скромну квіточку незліченним багатством: у ній є ефірна олія, флавоноїди, алкалоїди, сапоніни, вітамін С, каротиноїди, дубильні речовини. Завдяки такому ось цілющому коктейлю фіалка має широкий діапазон лікувальної дії – знімає запалення, очищає шкіру, має сечогінний і потогінний ефект, підвищує імунітет, допомагає при артриті, подагрі та ревматизмі.
Порада. При шкірних проблемах (різного роду висипання, роздратування, кропив'янка, дерматит) можна приймати фіалкові ванни (300-700 г трави на відро). Жаль перекладати стільки кольорів? Тоді просто обмивай уражені ділянки шкіри концентрованим настоєм фіалки (2 ст. ложки на склянку окропу).