Butyl Alcohol у косметиці та шкода від його застосування

Butyl Alcohol у косметиці та шкода від його застосування

Бутиловий спирт (Butyl Alcohol або бутилат) – це найпростіший насичений або ароматичний аліфатський ароматичний спирт, який, в основному, використовується в косметиці як розчинник і емульгатор, проявляючи властивості антисептика і ароматизатора, підвищуючи міцність розчинів заодно.

Отже: бутиловий спирт – концентрована, безбарвна рідина, що розчиняє смоли та воски. Вона є джерелом отримання запашних компонентів: бутилацетату, бутилсаліцилату, в шампунях гарантує міцність складу, в лаках для нігтів працює розчинником.

Як отримують бутиловий спирт

Основним промисловим способом отримання бутанолу вважається оксосинтез з пропілену у присутності нікель-кобальтових каталізаторів. Можна отримати бутиловий спирт з ацетальдегіду через ацетальдоль і кротоновий альдегід гідролізом на мідних або інших аналогічних каталізаторах.

Є кілька ізоформ бутанолу:

  • ізобутиловий спирт – компонент сивушних олій;
  • втор-бутиловий спирт – побічний продукт крекінгу нафтопродуктів;
  • трет-бутанол – продукт взаємодії сірчаної кислоти із ізобутеном.

У косметиці використовують трет-бутиловий спирт, який є проміжним продуктом виробництва ізобутену з нафти високого ступеня очищення. Отриману сировину застосовують для створення алкілуючих агентів, трет-бутилгідропероксиду, штучного мускусу. По суті це розчинник, антисептик, денатурат для етанолу-сирцю.

Функції

Бутиловий спирт є універсальним інгредієнтом, здатним у складі косметичних засобів виконувати низку функцій:

  • розчинника – розріджувача суміші або гідрофобних інгредієнтів: восків, олій, смол;
  • емульгатора – солюбілізатора, що з'єднує дві речовини, що відштовхують одна одну;
  • антисептика;
  • балансувальника рН – буферний розчин;

Butyl Alcohol у косметиці та шкода від його застосування

Корисний та шкідливий спирт у косметиці

  • стабілізатора – попереджуючого розшарування та опади;
  • консерванту – блокує бактеріальне розмноження та продовжує термін придатності продукту;
  • підсилювача поглинання – покращує транспортування інгредієнтів в епідерміс та у глибокі шари шкіри;
  • фіксатора запахів – є компонентом ароматів.

Для чого додають у косметику

Виробники косметики люблять цей тип спирту з кількох причин:

  • він допомагає решті компонентів, що не розчиняються у воді, добре змішатися один з одним до гомогенності;
  • у тональних кремах, що очищають косметичні засоби спирт гарантує короткостроковий ефект звуження пір за рахунок одномоментного стягування дерми (це до того, що тут про позитивні якості продукту бабуся надвоє сказала);
  • бутилат активує і полегшує поглинання шкірою складових косметичних засобів, покращує її поглинання: він руйнує роговий шар дерми, що природно полегшує проникнення таких речовин, як ретинол, вітамін С. Але і тут звучить начебто круто, але насправді – палиця з двома кінцями . Прості спирти руйнують природну мантію дерми, мікробіом шкіри, що робить її вразливішою до зовнішнього негативу;
  • Бутиловий спирт демонструє властивості антисептика, тому заслужив репутацію відмінного консерванту в косметиці. Це та сама функція, яку можна вважати найбільш цінною для спиртів у косметиці нині: на їх основі роблю гелі-санітайзери, рекомендовані ВООЗ.

Шкода від застосування бутилового спирту

Токсичність бутилового спирту не така велика, як могло б здатися на перший погляд. Але! Серед простих спиртів – найвища. Коефіцієнт патогенності у Butyl Alcohol дорівнює 4. При вживанні бутанолу внутрішньо ефект аналогічний етанолу.

Ти, напевно, знаєш, що бутиловий спирт завжди присутній у невеликих кількостях у будь-якому алкогольному напої. Недобросовісні виробники іноді заміняю частину етанолу бутанолом, який одержують із технічних рідин. Ось тобі й сурогат!

Насиченість повітря Butyl Alcohol досягає 0,01% і ніяк не впливає на людину, але вже 0,02% провокує запалення рогової оболонки очей. Крім того:

  • при вдиханні парів бутанолу вище за гранично допустиму концентрацію з'являється подразнення не тільки слизової очей, але і дихальних шляхів, виникають головні болі, запаморочення, симптоми енцефалопатії;
  • частий чи тривалий контакт бутилового спирту зі шкірою провокує сухість дерми, знежирює з розвитком дерматиту. Крім того, порушується природна кислотна оболонка дерми, що збільшує ризик появи мімічних зморшок;
  • проковтування Butyl Alcohol з несподіваним закиданням у бронхо-легеневу систему може стати причиною бронхопневмонії, легеневого набряку;
  • головною небезпекою контакту бутилового спирту зі шкірою стає руйнування її природного захисту, що утримує внутрішньодермальну вологу, захищає дерму від стресу та бактерій, ультрафіолету та фонової радіації. Спирт робить шкіру беззахисною перед проблемами довкілля, алергією. До групи ризику потрапляють лікарі, які використовують миючі засоби на спиртовій основі для знезараження рук;
  • бутілат, прибираючи ліпіди з дерми, погіршує стан акне. Але з іншого боку, саме бутилат включають до складу косметичних продуктів проти акне через його бактерицидні та матуючі властивості. Але тимчасові покращення, які дає спирт, не варті наступних проблем. Butyl Alcohol не вирішує проблему кардинально, а ось сухість шкіри провокує та стимулює ще більший синтез себуму (шкірного сала), що посилює стан шкіри з акне;
  • нарешті, треба розуміти, що спирт сам по собі здатний спровокувати алергію, тому його гранично допустима концентрація в доглядових засобах для шкіри – 1%.

Що стосується волосся, то принцип дії Butyl Alcohol аналогічний: прості ароматичні спирти, до яких відноситься бутилат, на відміну від жирних, що застосовуються без особливих побоювань, призводять до сухості та ламкості пасм.

Однак є виняток – це термозахисні спреї. Якщо ти сушиш локони феном, спирт у складі термозахисту допоможе прискорити процес, скоротивши час дії гарячого повітря на пасмі.

Якщо ти працюєш із гарячими щипцями, Butyl Alcohol швиденько випаровується з поверхонь стрижнів і забирає з собою частину тепла. Але, як і при використанні доглядових засобів для шкіри, тут потрібно орієнтуватися на загальний стан локонів.

Ярценко Ольга
zmorshki.in.ua