Полікватерніум 7-10 у шампуні та косметиці для волосся

Полікватерніум 7-10 у шампуні та косметиці для волосся

Полікватерніум (Polyquaternium, PQ) – група полімерів, що використовуються в косметології, як компоненти засобів особистої гігієни та доглядових продуктів для волосся. Про те, як їх багато, можна судити з нумерації чи особистих номерів полікватерніумів: від одиниці до 110.

Всі речовини є полікатіонами, тобто мають значну довжину, мають лінійну або спіральну, розгалужену структуру. Поєднує полікатіонні полімери наявність позитивного заряду в молекулі, рівномірно розподіленому всередині. Саме ця особливість надає їм властивостей, за які вони цінуються в косметології.

Джерела

Полікватерніум 7-10 у шампуні та косметиці для волосся

Фото Scandinavian Biolabs on Unsplash

Полікватерніуми можуть бути рослинного походження, але, звичайно, набагато більше їх у синтетичному варіанті. Це з'єднання амонію, що візуально нагадують один одного: жовтувата, каламутна рідина, розчинна у воді. Деякі представники списку полікватерніумів одержують із твердих тваринних жирів.

Де знайшли застосування

У переважній більшості ці полімери входять до складу шампунів, кондиціонерів, стайлінгових засобів, у тому числі незмивних.

Оскільки волосся несуть на собі негативний заряд, полікватерніуми легко притягуються до нього, утворюючи на поверхні стрижнів спеціальну плівку.

Вона заповнює порожнечі в пошкодженій структурі локонів, при цьому здорове волосся для неї недоступне через великі розміри їх молекул. Плівка на поверхні стрижнів здатна нейтралізувати статичний заряд

Ще одна частина полікватерніумів – представники зволожувачів та сонцезахисних кремів. При цьому їх концентрація у косметичних продуктах лежить у діапазоні від 2 до 10%. Виняток становить полікватерніум № 15, він застосовується у мікродозах: від 0,02 до 0,3%.

Показання та протипоказання

Полікватерніуми – допоміжні речовини, тобто не мають показань до застосування за визначенням. Що ж до протипоказань, то найголовніше – це індивідуальна непереносимість.

Крім того, поліквартеніум 15 виділяє формальдегід, тому вважається особливо токсичним. Він провокує дерматити, які можуть набувати непередбачуваного перебігу, аж до анафілаксії та набряку Квінке з летальним результатом.

Є кілька десятків полікватерніумів, що відрізняються порядковими номерами, які, до речі, не мають жодного стосунку до структури речовин. Це просто черговість їхнього створення. З найпопулярнішими ми зараз познайомимося.

Полікватерніум-1

Це полімер із властивостями кондиціонера, перший синтезований катіонний емульгатор. Його основна роль – розплутувати сплутане волосся. Якщо ж його включають до складу доглядових засобів для піклування про шкіру, то на нього покладають відповідальність за приємні відчуття користувачів при нанесенні кремів або гелів на поверхню дерми.

Крім того, PQ-1 у вигляді з'єднання четвертинного амонію, використовується в краплях очних під назвою Поліквад.

Полікватерніум-6

Речовина також використовується в кондиціонерах для волосся, сприяючи легкому розчісування пасм, роблячи їх гладкішими, слухняними. Кватеріум-6 має властивості антистатика, надаючи локонам об'єм і м'якість.

Полікватерніум 7-10 у шампуні та косметиці для волосся

Косметичні міфи

В косметиці для шкіри полімер служить стабілізатором піни, захищає дерму, зволожує і пом'якшує її. Крім того, замінник силіконів допомагає косметичному засобу рівномірно і без перешкод розподілитися по волоссю та розчиняється у воді.

Полікватерніум-6 відмінно поводиться навіть у невеликих кількостях через високу концентрацію позитивного заряду.

Полікватерніум-7

Речовина – антистатик, який надає волоссю об'єму, при цьому не обтяжує пасма. Полімер перешкоджає поглинанню волоссям вологи, що дає можливість довше зберігати форму. Властивості загалом аналогічні попередньому полікватерніуму № 6, але на відміну від нього мають вдвічі меншу концентрацію, не поступаючись при цьому ефективності.

Полікватерніум-10

Полікатіонні полімери цього порядкового номера володіють кондиціонуючими та антистатичними властивостями, що полегшує розчісування та укладання при їх використанні. Щодо шкіри, то вони пом'якшують її, без відчуття жирності при нанесенні.

Полікватерніум-15

Quaternium-15 – засіб широкого використання, призначений, окрім звичних пом'якшуючих та зволожуючих властивостей, для захисту від бактерій, грибків, дріжджів. Вважається, що в концентрації 0,02-0,3% ця речовина є безпечною для людини.

Полікватерніум-18

Ця речовина, як і полікватерніум-10 та 7, виступає антистатиком та виконує роль кондиціонера у доглядових засобах для волосся. Полікватерніум-10 – катіонний полімер, який покращує розподіл силіконів, що містяться у складі шампунів, на поверхні волосся.

Засіб утворює разом із силіконами захисну плівку – рівну, тонку, практично невідчутну.

Полікватерніум-22

Інновація у догляді за волоссям. В одній молекулі більше катіонів, ніж у лінійних чи аміномодифікованих силіконах. Це означає, що тяжіння до волосся у речовини краще, а захисна плівка міцніша. Іншими словами, цей полімер здатний краще зберегти фарбоване волосся від вимивання фарби.

Крім того, у нього низька теплопровідність, що забезпечує неперевершений захист волосся від термодії під час укладання. До складу догляду полікватерніум-22 вводиться разом з емульгаторами, легко змивається шампунями і не кумулюється в стрижнях.

Полікватерніум-37

Це кондиціонер із несильною фіксацією. Як і всі полікватерніуми, демонструє властивості антисептика через позитивний заряд. Входить до складу кремів і пін для гоління, як загусник.

Полікватерніум-44

Кондиціонуючий катіонний полімер із позитивним зарядом. Створений спеціально для вирішення питання з кондиціонерами, що мають покращені властивості в миючих складах – шампунях, гелях для душу, тіла.

Полікватерніум-51

Велика молекула біосумісного полімеру, що включає кілька структурних компонентів. Ідентична основним речовинам клітинної оболонки – фосфоліпідам. Це означає, що вона чудово зволожує дерму, надаючи їй гладкість та шовковистість. Купує роздратування з інших складових.

Полікватерніум-80

Використовується в косметиці для догляду за волоссям як кондиціонер-антистатик. Особливо доречне його використання при пошкодженому волоссі, оскільки він закриває області травмованої кутикули.

Полікватерніум 7-10 у шампуні та косметиці для волосся

Giphy

Полікватерніум-86

Катіонний загусник для укладання та кондиціонування в гелях для волосся з покращеними властивостями: дозволяє робити укладання в умовах підвищеної вологості. Катіонна природа полікватерніуму-86 у комбінації з реологічними властивостями оптимальна для тонкого волосся.

Має кремову текстуру, забезпечує відмінне очищення локонів та їх розчісування із збереженням фарби у волоссі.

Полікватерніум-87

Один із небагатьох природних полікватерніумів, тому додається на всю органічну. натуральну косметику, доглядові засоби як кондиціонер. Класифікується як суффрактант, покращує розчісування та блиск волосся.

Полікватерніум-91

Щодо нової речовини, яка виконує функції: антистатика, кондиціонера, речовини, що полегшує розчісування волосся.

Полікватерніум-95

Сонцезахисний засіб – слабкий хімічний ультрафіолетовий фільтр. Діє стабілізуюче, забезпечуючи захист кольору фарбованим локонам.

Полікватерніум-110

Абсолютно новий продукт із незвичайною дією. При застосуванні у складі шампуню полімер осідає на волоссі, працюючи як кондиціонер. При подальшій обробці феном потроює отриманий обсяг, забезпечуючи пишну копицю локонів.

Наноситься на вологе волосся, працює як лубрикант: робить пасма гладкими, легко розчісуються. При термообробці вода випаровується, і структура пасмів з лінійної перетворюється на гексагональну, збільшуючись в обсязі.

Поєднання з класичними кондиціонерами та шампунями дає +150% обсягу, а з PQ-7 або PQ-10 – 300%! При цьому підвищується еластичність волосся, воно легше укладається.

Ярценко Ольга
zmorshki.in.ua