6 найкорисніших горіхів

Горіхи – один з базових продуктів в раціоні тих, хто дотримується здорового способу життя і правильного харчування. Вони смачні, поживні, багаті вітамінами С, РР, А, Е, групи В, а також мінералами і поліненасиченими жирними кислотами.

6 найкорисніших горіхів

Фото: pexels.com. Фотографія носить ілюстративний характер.

Отже, 6 самих   корисних для здоров'я горіхів:

Кедрові. Очолюють список кедрові горіхи. У їх складі є практично всі необхідні людині вітаміни, жирні кислоти і амінокислоти, мікро- і макроелементи. До того ж вони багаті білком. Корисні при захворюваннях шлунка, дванадцятипалої кишки, кишечника, захворюваннях серця, потрібні для зміцнення імунної системи і поліпшення складу крові. У 100 грамах кедрових насіння міститься величезна кількість дефіцитних мікроелементів, вони забезпечують добову норму споживання марганцю, цинку, кобальту і міді.

Мигдаль. Сприяє здоров'ю кісток, опорно-рухового апарату, зміцнює імунітет. Його корисно їсти при грипі або ГРВІ, він полегшує біль в горлі при ангіні. Ще цей сорт горіхів – один з кращих рослинних джерел білка: його в мигдалі міститься практично стільки ж, скільки в пісному м'ясі – близько 30%.

Арахіс. Покращує якість пам'яті, позбавляє від стресу, відмінне джерело енергії, при цьому в продукті майже немає холестерину. Містить поліфеноли, які є природними антиоксидантами. Вони стримують процес старіння клітин, запобігають утворенню злоякісних пухлин, зміцнюють серце і судини.

Грецькі горіхи. Покращують лактацію у годуючих жінок і сексуальний потенціал чоловіків, підвищують настрій, вирівнюють гормональний фон, нормалізують сон. У них у великій кількості присутній незамінна жирна кислота омега-3 – більше її тільки в насінні Чіа і рибі. Речовина знижує ризик розвитку запалень різного типу і серцево-судинних захворювань.

6 найкорисніших горіхів

Фото: pexels.com. Фотографія носить ілюстративний характер.

Кешью. Цей дуже популярний і смачний горіх зміцнює імунітет, нормалізує тиск при гіпертонії, допомагає в лікуванні застуд і бронхітів. хороший помічник в боротьбі з анемією, бере участь в нормалізації обміну речовин.

Фісташки. Прекрасні помічники в омолодження організму, регулюванню апетиту, зниження глікемічного індексу і «поганого»   холестерину. Широко застосовуються в народній медицині, косметології, фармакології та дієтології. Корисні як чоловікам, так і жінкам.

Протипоказання до вживання

Один з головних ризиків для любителів горіхів – різка алергічна реакція, аж до набряку Квінке. Якщо пробуєте якусь різновид в перший раз, з'їжте кілька штук і почекайте 24 години. Крім того, горіхи підступні через високий вміст жирів: їх надмірне споживання призводить до швидкого набору ваги, тому захоплюватися не варто. Оптимальна доза – не більше 20 грамів на добу: цього достатньо, щоб отримати задоволення від смаку і наповнити організм корисними речовинами.

Не можна купувати запліснявілі і засохлі горіхи: їх можна дізнатися по темних плям і гіркого запаху. У таких плодах утворюються небезпечні речовини – афлатоксини, які можуть викликати сильну алергічну реакцію і нанести удар по печінці. При покупці горіхів без шкарлупи дивіться на колір: яскраво-жовтий говорить про те, що вони старі. Ядро будь-якого горіха не повинно бути потемнілим, зморщеним, з плямами.

6 найкорисніших горіхів

Фото: pexels.com. Фотографія носить ілюстративний характер.

Лисовец Наталия
zmorshki.in.ua