Правда чи вигадка: 5 поширених міфів про цукор

Деякі домисли про шкоду цукру і солодощів для здоров'я занадто перебільшені. Zmorshki.in.ua розбирався, наскільки виправдані найчастіші стереотипи про ці продукти.

Правда чи вигадка: 5 поширених міфів про цукор

Фото: pixabay.com

Міф 1. Зловживання цукром – головна причина розвитку діабету.

Пряма взаємозв'язок між надмірним споживанням солодощів і виникненням цукрового діабету не визначена. Однак захоплюватися солодким годі було: це веде до набору ваги і ожиріння. А вже ці чинники значно підвищують ризик розвитку діабету 2 типу.

Встановлено: у людей, які страждають ожирінням, ймовірність придбай це захворювання збільшена в 80 разів в порівнянні з людьми, що мають нормальну вагу.

Якщо говорити про цукровий діабет 1 типу, то, за словами фахівців, на його розвиток не впливають особливості способу життя пацієнта, в тому числі харчування. І ймовірність захворіти цим типом діабету не залежить від споживання солодощів.

Міф 2. Малюки-ласуни страждають гіперактивністю.

Експерти проаналізували результати понад 20 клінічних досліджень і виявили: маленькі любителі солодощів поводяться так само, як і дітки, байдужі до ласощів.

Таким чином, солодке не впливає на поведінку і когнітивні функції малюків.

Міф 3. Цукор може спровокувати розвиток онкології.

Цей стереотип виник тому, що ракові клітини при розмноженні потребують величезній кількості енергії, основним джерелом якої є глюкоза. Однак, насправді, для поділу і виживання ракових клітин потрібна не тільки глюкоза, але також жири і амінокислоти.

Правда чи вигадка: 5 поширених міфів про цукор

Фото: pixabay.com

Крім того, немає досліджень, які підтверджують, що при відмові від цукру знижується ризик розвитку онкології або підвищуються шанси на одужання у пацієнтів, що мають ракову пухлину.

Але частка правди в цьому твердженні все ж є: як уже було сказано, зловживання солодким веде до ожиріння. А чим більше маса тілі людини, тим вище ризик виникнення злоякісного утворення.

Міф 4. Сахарозаменители набагато корисніше цукру.

Багато хто впевнений, що мед, кленовий сироп – безпечна альтернатива шкідливому цукру. Поспішаємо вам розчарувати: вони надають на організм такий же вплив, як простий білий цукор.

В деякій мірі винятком є агава: вона містить фруктозу, яка не стимулює вироблення інсуліну. Але і у фруктози є негативні властивості. Так, механізм її розщеплення схожий на метаболізм алкоголю в тілі, тому надмірне споживання продуктів, багатих фруктозою, може спровокувати хвороби, характерні для алкоголізму: захворювання печінки, серця, судин.

Крім того, зловживання продуктами, що містять фруктозу, викликає зміни гормонально фону, які призводять до підвищення апетиту, переїдання. Як підсумок – зайва вага і різні проблеми, з ним пов'язані.

Міф 5. Цукор бажано повністю виключити з раціону.

Безумовно, в споживанні цукру, як і будь-який інший продукції, важливо знати міру. Але повністю від нього відмовлятися не слід – просто потрібно вибирати корисні солодощі – наприклад фрукти. Крім глюкози, в них також багато вітамінів, мінералів, клітковини. Крім того, згідно з дослідженнями, регулярне споживання фруктів зменшує ризик розвитку ряду хвороб, включаючи онкологію, і навіть сприяє збільшенню тривалості життя.

Крім того, в продуктах без цукру часто містяться штучні підсолоджувачі, а їх вплив на організм людини поки мало вивчено.

Раніше Zmorshki.in.ua називав «дієтичні» продукти, які можуть нашкодити фігурі.

Лисовец Наталия
zmorshki.in.ua