Все, що ви не знали про соняшникову олію

Соняшникова олія є в побуті кожної господині. Використовують його практично кожен день. Як зробити правильний вибір, на що звернути увагу? Вибираємо не тільки смачний, але і корисний продукт.

Все, що ви не знали про соняшникову олію

Фото: pexels.com. Фотографія носить ілюстративний характер.

Користь соняшникової олії

У соняшниковій олії міститься величезна кількість поліненасичених жирних кислот. Так, наприклад, в ньому є лінолева кислота, яка необхідна для поліпшення обмінних процесів всього організму. Її в цьому продукті близько 62%, а це в майже в 4 рази більше, ніж в популярному оливковій.

Це масло також відрізняється багатим складом жирних кислот, зокрема, в ньому є вітамін F, який регулює жировий обмін. У маслі соняшнику присутні вітаміни D, Е, А, К. Продукт благотворно впливає на роботу печінки і травного тракту, піклується про імунну систему, веде боротьбу з передчасним старінням, істотно покращує стан волосся і шкіри.

Яке соняшникову олію вибрати

Особливості даного продукту залежать від способу віджиму. Холодне пресування – найбільш щадний і правильний варіант, в процесі якого зберігаються корисні речовини. При гарячому насіння нагріваються до певних температур для якнайшвидшого отримання з них масла. При такій обробці частина корисних речовин руйнується і втрачається.

Екстракція – метод, при якому насіння обробляються спеціальним розчинником, а потім з них витягується масло. Потім розчинник видаляють на фабриці-виробнику, продукт піддається очищенню і дезодорується. Таким способом одержують рафінована соняшникова олія.

Будь-яка термічна обробка руйнує корисні речовини і елементи, тому для використання в їжу краще вибирати масло холодного віджиму.

Все, що ви не знали про соняшникову олію

Фото: pexels.com. Фотографія носить ілюстративний характер.

Як краще застосовувати

Для заправки салатів і готових страв потрібно вибирати нерафіновану соняшникову олію. Якщо плануєте на ньому смажити або тушкувати, цілком підійде рафінована.

Як не помилитися у виборі

1. Масло в пляшці повинно бути прозорим. Колір може змінюватися від майже безбарвного до темно-жовтого. Невеликий осад допустимо у нерафінованої продукту, у рафінованого його бути не повинно: це ознака фальсифікації або зіпсованого продукту.

2. У нерафінованої олії запах і смак соняшнику яскраво виражені. Рафінована має слабкий запах або може бути зовсім без нього.

3. На етикетці повинні бути нанесені відомості про найменування продукту, ступеня його очищення, відповідність ГОСТу, складі, застосуванні добавок, а також дата виробництва і термін придатності.

4. Не варто брати масло, яке стояло на світлі: швидше за все, в ньому вже почалися процеси окислення і руйнування вітамінів.

5. На етикетці має бути чітко написано, що це саме масло соняшнику, а не «рослинне» – під виглядом цього можуть продавати суміш соняшникової з іншими маслами.

Альтернативи соняшниковій олії

Гірчичне. Воно містить каротин – речовина, що володіє зміцнюючою дією. Крім того, в цьому продукті високі показники вітамінів А, Е, К і Р. Гірчичне масло зберігається приблизно в 4 рази довше соняшникової.

Лляна. За своїми корисними властивостями поступається тільки оливковій, за змістом ненасичених жирних кислот в два рази перевершує риб'ячий жир. Продукт сприяє нормалізації роботи кишечника, корисний при гастриті, є профілактичним засобом захворювань щитовидної залози.

Кукурудзяна. У ньому вдвічі більше вітаміну Е, ніж в соняшниковій. А ця речовина зміцнює імунітет, уповільнює процес старіння. У неочищеного кукурудзяної олії не дуже приємний смак і запах, тому краще використовувати рафінована дезодорована.

Оливкова. По праву вважається найкориснішим. Дієтологи рекомендують це масло тим, у кого є проблеми з травленням і захворювання печінки. Продукт корисний навіть дітям, так як допомагає формувати нервову систему.

Все, що ви не знали про соняшникову олію

Фото: pexels.com. Фотографія носить ілюстративний характер.

Раніше Zmorshki.in.ua розповідав, як вибрати шоколад.

Лисовец Наталия
zmorshki.in.ua