10 продуктів, якими не слід закуповуватися про запас

Багато хто впевнений, що вони мають нескінченний термін придатності. Це величезна помилка.

10 продуктів, якими не слід закуповуватися про запас

Фото: pixabay.com. Фотографія носить ілюстративний характер.

Приправи. Термін зберігання спецій не повинен перевищувати 1 рік, а в ідеалі їх потрібно використовувати за півроку. Якщо приправи зберігаються довше покладеного терміну, вони втрачають аромат, колір, смак і корисні властивості. Тому перці, сухий часник, коріандр, базилік і інші прянощі краще купувати в невеликих пакетиках, а не у величезних банках, і зберігати в герметичних, щільно закритих ємностях.

Бурий рис. За рахунок високого вмісту в цій крупі природних масел вона може зберігатися довго, але аж ніяк не нескінченно. Термін придатності продукту – 1,5 року. Не потрібно купувати рис мішками – для домашнього вжитку цілком достатньо пари упаковок. Зберігайте його в щільно закривається тарі і не забувайте періодично перевіряти, чи не завелися чи там дрібні жучки. До речі, щоб цього не сталося, в ємність з крупою можна покласти зубчик часнику.

Кава. Навіть цільні зерна через кілька місяців перебування в банку втратять смак і запах. Запам'ятовуйте: необсмажені кавові зерна зберігаються не довше року, зерна, які піддавалися термообробці, – 2,5 року. Зберігати обсмажені зерна потрібно в вакуумній ємності, так як вони активно вбирають вологу й сторонні аромати, мелену каву – в щільно закритій тарі подалі від сонячного світла. Відкриту упаковку кави краще тримати в холодильнику.

10 продуктів, якими не слід закуповуватися про запас

Фото: pixabay.com. Фотографія носить ілюстративний характер.

Борошно. Цей продукт притягує вологу і після тривалого зберігання буквально розмокає. Плюс в борошні, як і в крупах, часто заводяться паразити, які легко перебираються в кухонні меблі. Тому не затарюють величезними пакетами борошна – придбайте пару кілограмів і не тримайте в ящиках.

Дріжджі. Для здоров'я прострочені дріжджі небезпеки не представляють, проте вони втрачають свою властивість піднімати тісто, тому, по суті, абсолютно марні. Тому, якщо ви не печете пироги кожен день, не потрібно купувати великі пачки дріжджів.

Горіхи. Довго зберігаються горіхи стають гіркими, покриваються невидимою цвіллю і можуть серйозно нашкодити здоров'ю. Вживання горіхів з грибком загрожує розвитком онкологічних захворювань. Обов'язково дивіться термін придатності цього продукту.

Розпушувач тіста. На відміну від соди, розпушувач при тривалому зберіганні вбирає вологу, втрачає свої властивості і стає відмінною середовищем для розмноження шкідливих мікроорганізмів.

10 продуктів, якими не слід закуповуватися про запас

Фото: pixabay.com. Фотографія носить ілюстративний характер.

Сир. Як і всі продукти молочної групи, сир не призначений для тривалого зберігання. Багато хто віддає перевагу його заморожувати, однак це теж не кращий варіант: після розморожування в ньому можуть активно розмножуватися небезпечні бактерії, так і смакові властивості будуть вже не ті.

Соуси. У розпочатих майонезу, кетчупу та інших соусів термін зберігання істотно скорочується. З кожним днем продукт зростатиме псуватися, а бактерії в ньому будуть стрімко розмножуватися. Тому, якщо ви не заправляєте соусами всі страви поспіль і щодня щось в них не маринуєте, купуйте частіше, але невеликими упаковками.

Рослинна олія. Будь-яке розпочате рослинне масло потрібно намагатися використовувати за місяць. Після закінчення цього терміну оливкова буде придатне тільки для смаження, а решта – тільки в косметичних цілях: наприклад, для масок для волосся. Зберігати цей продукт слід в теплому сонячному місці, виключивши контакт з киснем і різкі перепади температур.

Раніше Zmorshki.in.ua називав 5 варіантів смачних і ситних перекусів.

Лисовец Наталия
zmorshki.in.ua