Які продукти корисні для серця і судин?

Серцево-судинні недуги – одні з найбільш поширених в 21 столітті, і основною причиною їх розвитку є неправильне харчування. Відповідно, скорегувавши раціон, ви можете істотно знизити ризик виникнення хвороб органів кровообігу. Які продукти корисні для серця – розповідає Zmorshki.in.ua.

Які продукти корисні для серця і судин?

Фото: pixabay.com. Фотографія носить ілюстративний характер.

За часів Радянського Союзу багато продуктів – шоколадні цукерки, ковбасні, кондитерські вироби, копченості, згущене молоко тощо – були в дефіциті. Люди вживали їх дуже рідко, при цьому випадків інфарктів, інсультів було набагато менше, ніж у наш час. Цей факт зайвий раз підтверджує, що важливий тригер розвитку захворювань серцево-судинної системи – якість харчування. Розберемося, що корисно нашому серцю і які продукти потрібні для серця і судин.

Основні принципи дієти для здоров'я серця

Слідкуйте за обсягом порцій

Правильне харчування для серця і судин передбачає не тільки вибір правильних продуктів, але і їх розумне споживання. Адже переїдання незмінно веде до набору ваги і розвитку ожиріння. А ожиріння – головна причина порушення роботи серцевого м'яза і закупорки судин.

Налягайте на овочі та фрукти

Ці продукти – джерело вітамінів і мінеральних речовин, плюс в них мало калорій і багато рослинних харчових волокон. До того ж фахівці з'ясували, що в складі продуктів рослинного походження є цінні речовини, що пригнічують розвиток кардіологічних недуг.

Зрозуміло, мова йде про свіжих або заморожених овочах і фруктах. В овочах під жирними соусами або обсмажених в паніровці, а також в консервованих в сиропі або заморожених з цукром фруктах ніякої користі немає.

Які продукти корисні для серця і судин?

Фото: pixabay.com. Фотографія носить ілюстративний характер.

Мінімізуйте споживання шкідливих жирів

Йдеться про насичених і транс-жири. Вони призводять до підвищення рівня «поганого» холестерину в крові, відкладення його на стінках судин і утворення ліпідних бляшок. А це прямий шлях до розвитку ішемічної хвороби серця, атеросклерозу, інфаркту, інсульту. Намагайтеся якомога рідше вживати фастфуд, вершкове масло, маргарин, майонез та інші шкідливі заправки, жирні креми.

Вибирайте нежирну білкову їжу

Продуктові джерела протеїну – м'ясо, риба, молочка, яйця. Якщо ви дбаєте про здоров'я серцево-судинної системи і вас хвилює питання, які продукти корисні для серця, звертаємо увагу, що білкова їжа повинна бути пісною. Тому незбиране молоко замініть знежиреним, а для котлеток вибирайте не свинячий, а курячий фарш.

Як можна менше натрію

Споживання натрію у великих обсягах призводить до підвищення кров'яного тиску, в результаті чого значно зростає ризик серцевих недуг. Тому обмеження в раціоні солі – важливий пункт дієти для здоров'я серця.

Здорова добова норма споживання натрію для дорослих, які не мають серцево-судинних патологій, – 2300 мг: це приблизно 1 чайна ложка солі. Після 50 років, а також пацієнтам з високим тиском, проблемами з нирками, цукровим діабетом слід знизити норму до 1500 мг натрію в день.

Які продукти корисні для серця і судин?

Фото: pixabay.com. Фотографія носить ілюстративний характер.

Потрібно пам'ятати, що речовина потрапляє в організм не тільки з сіллю, але і в складі консервів, напівфабрикатів, продуктів швидкого приготування, деяких спецій. Тому намагайтеся мінімізувати споживання подібної їжі.

плануйте раціон

Харчування для серця і судин повинно бути різноманітним і збалансованим. Іноді можна побалувати себе і дозволити з'їсти невелику шоколадку або тістечко – шкоди для здоров'я не буде. Плануючи меню, включайте в нього продукти з різних категорій, але основу повинні складати ті, що корисні серцю.

Які продукти корисні для серця – ТОП-5

риба

В ході багаторічних досліджень вчені встановили: вживання риби двічі в тиждень на третину зменшує ймовірність розвитку серцево-судинних захворювань. Особливо корисні для серця жирні сорти риби – скумбрія, лосось, форель, оселедець, сардини. У них містяться поліненасичені жирні омега-3 кислоти, а також риб'ячий жир, нормалізує рівень холестерину в крові.

Овочі, фрукти, ягоди

Як вже було сказано, вони очолюють список корисних продуктів для серця і судин. Вміщені в них клітковина, пектин роблять судини еластичнішими і нормалізують холестерин. Лідери по корисності для серця і судин:

  • серед овочів: томати, кабачки, гарбуз;
  • серед фруктів: банани, абрикоси, яблука, гранати, грейпфрути, авокадо;
  • серед ягід: кавун, диня, смородина, вишня, малина, полуниця, суниця, чорниця.

Які продукти корисні для серця і судин?

Фото: pixabay.com. Фотографія носить ілюстративний характер.

Часник, зелень

Салатні листя, щавель, петрушка, рукола, шпинат, селера покращують еластичність судин, нормалізують циркуляцію крові, розслаблюють гладку мускулатуру. Часник ефективно чистить судини, а сульфід водню і оксид азоту в його складі активізують обмінні процеси в тілі і стабілізують тиск.

Цільнозернові злаки, боби

Йдеться про кашах, хлібі та інших зернових продуктах, що не піддавалися переробці, в яких немає цукру і крохмалю. Це джерела клітковини і інших цінних компонентів, що грають важливу роль в підтримці нормальних показників артеріального тиску. До того ж вони добре виводять «поганий» холестерин і підтримують роботу серця.

Оливкова олія

Фахівці давно звернули увагу: в країнах, де салати прийнято керувати не жирними соусами, а оливковою олією, випадків смерті від інсультів, інфарктів набагато менше. В першу чергу це пов'язано з тим, що в ньому містяться мононенасичені жири, які запобігають утворенню тромбів і прибирають зі стінок судин холестеринові бляшки.

Тепер Ви знаєте, які продукти корисні для серця, а від якої їжі варто відмовитися, і можете використовувати цю інформацію при плануванні здорового раціону.

Важливо стежити не тільки за харчуванням, але й не забувати про здоров'я в цілому: де можна пройти обстеження, підкаже Zmorshki.in.ua.

Лисовец Наталия
zmorshki.in.ua