Тяга до солоденького – не така невинна річ, як може здатися на перший погляд. Насправді, це може бути сигналом, що в організмі стався збій або йому бракує важливих речовин. Розбираємося, чому хочеться солодкого і чим замінити цукор.
Фото: pixabay.com. Фотографія носить ілюстративний характер.
Чому тягне на солодке
Причини, чому хочеться солодкого, можуть бути різні: проблеми з обміном речовин, гормональним фоном, стреси, дефіцит сну і інші. Їх можна об'єднати в дві основні групи – психологічні та фізіологічні. Поговоримо про них докладніше.
психологічні причини
Коли людина їсть солодке, в організмі виробляються гормони задоволення ендорфіни, які до того ж знімають стрес і зменшують болі. Якщо, крім їжі, у людини немає інших джерел радості, у нього може розвинутися харчова залежність.
Фахівці стверджують, що залежність від цукру формується в 8 разів швидше, ніж від нікотину. Щоб не потрапити в «солодкий» капкан, потрібно привчити себе шукати задоволення в інших речах – наприклад, в спорті, творчості, подорожах.
Ще одна психологічна причина тяги до солодкого – нервозність і депресія. Така їжа заспокоює, піднімає настрій. Найчастіше на солодке тягне через банальну нудьги: коли людина нічим не зайнятий, він заповнює час поїданням солодощів.
Багато компенсують солодким брак любові та уваги. Це тимчасово усуває тугу, викликану самотністю, і дає оманливе відчуття умиротворення.
Фото: pixabay.com. Фотографія носить ілюстративний характер.
фізіологічні причини
Серед основних фізіологічних причин, чому хочеться солодкого, можна виділити наступні:
- низький вміст цукру в крові, викликане хворобами, прийомом деяких медикаментів, недоїдання;
- занепад сил, брак енергії;
- порушення гормонального фону, обумовлені клімаксом, передменструальний синдром, іншими станами;
- дієти і викликаний ними дефіцит поживних речовин.
Чому тягне на солодке після їжі
Як правило, звичка завершувати трапезу чимось солоденьким йде корінням в дитинство: багатьох батьки винагороджували цукеркою або печивом за з'їдений суп або кашу. І ми принесли цю традицію в доросле життя.
Однак справа може бути не тільки в дитячій звичкою: в деяких випадках бажання «заїсти» трапезу солодким викликано незбалансованим раціоном, зокрема, якщо в ньому переважають продукти з крохмалем і швидкими вуглеводами. Вони провокує скачки глюкози в крові, а коли цукор різко падає, організм подає сигнали про «вимозі» солодкого.
Також в числі можливих причин тяги до солодкого після трапези – надлишок солоної їжі, нестача рідини, білка, жирів і клітковини.
Фото: pixabay.com. Фотографія носить ілюстративний характер.
Яких речовин не вистачає організму, якщо хочеться солодкого, і чим замінити цукор
Відповідь, чому хочеться солодкого, може критися в дефіциті яких-небудь найважливіших речовин, мікро- і макроелементів. Розповідаємо, яких саме і на які продукти слід налягати, коли потягнуло на солоденьке.
Білок. У складі білкової їжі є амінокислота тирозин, що бере участь у виробництві дофаміну. Вона допомагає організму протистояти стресам, а людині відчувати себе спокійним і задоволеним. Білки в достатній кількості містяться в яйцях, молочку, білому м'ясі, рибі і морепродуктах, горіхах.
Залізо, мідь. Також потрібні для вироблення дофаміну. Ці елементи можна відшукати в продуктах тваринного походження, листової зелені, деяких крупах і бобах – рисі, гречці, сочевиці.
Магній. Необхідний для регуляції інсуліну в організмі. При нестачі магнію в людини відзначаються розлади апетиту і проблеми з серцем. Щоб цього не допустити, налягайте на сухофрукти – вони теж солодкі, але при цьому корисні.
Цинк. Речовина активізує ферменти, що беруть участь у формуванні генетичного матеріалу в організмі, необхідно для підтримання когнітивних функцій головного мозку, має протизапальні властивості. Шукайте цинк в насінні гарбуза і морепродуктах.
Кальцій. Дефіцит цього компонента викликає сильну тягу до солодкого. До того ж при нестачі кальцію волосся стає ламким, починають розшаровуватися нігті і псуватися зуби. Головні джерела кальцію – молочна продукція, яйця.
Фото: pixabay.com. Фотографія носить ілюстративний характер.
Сірка. Входить до складу багатьох амінокислот і інсуліну. Міститься в яєчних жовтках, індичці, часнику, нуте.
Фосфор. Речовина бере участь в обміні білків і вуглеводів в організмі. Фосфору багато в кальмарах, м'ясі, сирі і крупах.
Триптофан. Ця амінокислота необхідна для підтримки хорошого настрою. Заповнити її брак допоможе гіркий шоколад, птиця, яйця.
Хром, ванадій. Ці елементи покращують ефективність інсуліну і пригнічують тягу до солодкого. Джерело ванадію і хрому – редис, гречка, пшениця, перловка, риба, субпродукти.
Аскорбінова кислота. Вітамін С потрібен для нормального засвоєння організмом глюкози і кращого проникнення її в клітини. Плюс аскорбінова кислота задіяна у виробленні гормонів щитовидної залози, бере участь в процесі перетворення триптофану в серотонін. Завдяки цьому у людини буде гарний настрій і без солодкого «допінгу».
Отже, ми розібралися, чому хочеться солодкого і чим його можна замінити. Сподіваємося, ця інформація може вам побороти залежність від цукру і оздоровити свій раціон.
Раніше Zmorshki.in.ua розповідав про 4 натуральних сахарозаменителях.