Зима: час зміцнювати імунітет

Настав час холодів, а разом з ними нестача вітамінів, сонячного світла та бажання сховатись ковдрою та вирушити «у сплячку».

Зима: час зміцнювати імунітет

Фото: 7dach.ru

У холодну пору року більшість людей стає сонливими, млявими та безініціативними. Є лише одне бажання – добігти увечері після важкого дня додому та нікуди не виходити.

Редакція Zmorshki.in.ua пропонує взимку зміцнювати імунітет і ставати на лижі. Давайте шукати плюси зими та залишатися позитивними, бадьорими та здоровими.

Ми пропонуємо вашій увазі смачні продукти, які додадуть вам сил і зміцнять імунітет холодної зими.

Квашена капуста

Квашена капуста – криниця вітамінів. Важко уявити стіл російської людини в зимову пору року без тарілочки хрусткої капусти. І правильно робили наші бабусі та дідусі, що квасили капусту. Під час зберігання приготовлена квашена капуста не втрачає своїх вітамінів, а, навпаки, примножує їх. Вітамінів Р і С у квашеній капусті більше, ніж у свіжій. Крім них у ній містяться корисні макро та мікроелементи (залізо, кальцій, магній).

Ягоди

Калина, брусниця та малина – навіть у замороженому вигляді – мають велику кількість корисних речовин (вітаміни, мінеральні солі, глікозиди, дубильні речовини). Ягоди підвищують імунітет та дозволяють підтримувати тонус в організмі. Допомагають боротися з хронічними захворюваннями та використовуються при авітамінозі.

Цитрусові

Зима: час зміцнювати імунітет

фото: zdorovie.com

Декілька цитрусових на день (або сік з цитрусових) здатні позбавити від застуди та інших захворювань, і підняти імунітет. Ось чому багато лікарів радять зимою їсти більше цитрусових. Цитрусові мають вітаміни С, В, А, Д та інші корисні мікроелементи. Все це захищає від вірусної та бактеріальної інфекцій. Окрім цього вони покращують травлення.

Гарбуз

Гарбуз хороший взимку з кількох причин: довго зберігається, має багато корисних властивостей, уповільнює процеси старіння. З гарбуза можна приготувати багато ситних і смачних страв, так що не полінуйтеся включити його до свого раціону.

Сухофрукти

Зима: час зміцнювати імунітет

фото: molomo.ru

Сухофрукти для багатьох часто у зимовий час стають альтернативою свіжим фруктам. Зміцнюють імунітет, мають багато вітамінів, очищають кишківник. Сухофрукти можна їсти в чистому вигляді або додавати їх у компот, каші, випічку та інше.

Риба

Рибу треба їсти будь-якої пори року. Особливо рибу, багату на корисні жирні кислоти (семга, форель, тунець, лосось). І в зимовий час є такі продукти дуже корисно, адже величезна кількість у них корисних речовин дозволяє значно зміцнити імунітет та підтримати організм у суворі холоди. Риба корисна і для дорослих, і для дітей.

Цибуля, часник, хрін

До них можна додати гірчицю, редьку та гострий перець. Фітонциди знаходяться в їхньому складі, якраз він і не дозволяє розмножуватися бактеріям в організмі. Найкраще їх є в сирому вигляді і не піддавати термічній обробці.

Їжте і будьте здорові!

Лисовец Наталия
zmorshki.in.ua