Їжа, яка лікує: 3 протизапальні рецепти

Запалення в організмі є причиною багатьох захворювань, у тому числі серцево-судинних та онкологічних. Тому важливо ввести до свого раціону споживання протизапальних продуктів, які допоможуть виправити ситуацію, незалежно від її причини.

Їжа, яка лікує: 3 протизапальні рецепти

Фото:

Доведено, що грамотна збалансована дієта знижує ризик багатьох захворювань та допомагає повернути енергію. У книзі «Їжа, яка лікує» ви знайдете корисні лайфхаки та інформацію про властивості продуктів від дієтолога-нутриціолога Лулу Кук та шеф-кухаря Дороті Калімеріс. Публікуємо 3 авторські рецепти, які допоможуть вам нейтралізувати запальні процеси в організмі, повернути сили та здоров'я.

Бананово-вівсяні мафіни

Маффіни на сніданок – це не тільки зручна і проста страва, але і відмінний спосіб використовувати банани, що перезріли. Солодощі цьому рецепту надають банани, тому в ньому немає додаткового цукру. Якщо вам подобаються солодші мафіни, ви можете додати 1/2 склянки нарізаних фініків без кісточки або 1/3 склянки сирого меду або кленового сиропу. Порада: заморозьте половину мафінів наступного тижня.

Інгредієнти на 12 мафінів:

  • 1/2 склянки вівсяного борошна (без глютену, якщо необхідно)
  • 1 склянка вівсянки швидкого приготування (без глютену, якщо необхідно)
  • 1 ст. л. розпушувача
  • 1/2 ч. л. харчової соди
  • 1/2 ч. л. солі
  • 3 великі банани, розім'яті в пюре
  • 2 великі яйця, злегка збитих
  • 1/3 склянки оливкової олії першого холодного віджиму (або мигдальної олії)

Приготування:

  1. Попередньо розігрійте духовку до 190 °. Розкладіть паперові вкладки у форму для кексів.
  2. У середній мисці змішайте вівсяне борошно, вівсянку, розпушувач, харчову соду та сіль.
  3. Додайте розім'яті банани, яйця та олію, добре перемішайте. Тісто вийде густим.
  4. Поступово викладіть тісто в підготовлені паперові вкладки.
  5. Випікайте 20-25 хвилин, при легкому натисканні готовий мафін швидко відновлює свою форму. Подавайте теплими або остиглими до кімнатної температури.

Альтернативні інгредієнти. Щоб перетворити цей рецепт
на веганську, замініть яйця двома столовими ложками меленого лляного насіння, змішаного з трьома столовими ложками води.

Харчова цінність на 1 порцію: Калорії: 170; Жири: 9 г; Вуглеводи: 21 г; Цукор: 4 г; Клітковина: 2 г; Білки: 4 г

Стегна індички з грибами

Ця страва є сумішшю індички та грибів, приготовлену на бульйоні та вині. Якщо ви не дотримуєтеся якихось суворих обмежень у дієті, спробуйте подавати страву з одним з видів широкої локшини та щедрою порцією тертого пармезану.

Інгредієнти на 4 порції:

  • 1 ст. л. оливкової олії першого холодного віджиму
  • 2 стегна індички
  • 2 склянки нарізаних печериць
  • 1 велика цибулина, нарізана скибочками
  • 1 нарізаний зубчик часнику
  • 1 гілочка розмарину
  • 1 ч. л. солі
  • 1/4 ч. л. меленого чорного перцю
  • 2 склянки курячого бульйону
  • 1/2 склянки сухого червоного вина

Приготування:

  1. Влийте оливкову олію в чашу повільноварки (мультиварка в режимі гасіння теж підійде). Додайте стегна індички, гриби, цибулю, часник, гілочку розмарину, сіль та перець. Влийте курячий бульйон та вино. Накрийте кришкою та готуйте при високому тиску 4 години.
  2. Заберіть гілочку розмарину. Шумівкою перемістіть стегна індички на тарілку і залиште остигати на кілька хвилин, щоб з м'ясом було простіше працювати.
  3. Відокремте м'ясо від кісток, перемішайте з грибами і подавайте на стіл.

Харчова цінність на 1 порцію: Калорії: 280; Жири: 9г; Вуглеводи: 3 г; Цукор: 1 г; Клітковина: 1 г; Білки: 43 г

Карамелізовані груші у йогурті

Ці солодкуваті груші з присмаком кориці просто чудові, якщо подавати їх на подушці з йогурту, посипавши горіхами. Спробуйте разом із оладками або вафлями з горіхами замість сиропу.

Інгредієнти на 4 порції:

  • 1 ст. л. кокосової олії
  • 4 груші, розрізані на чотири частини, попередньо очищені від шкірки та серцевини
  • 2 ст. л. Меду
  • 1 ч. л. меленої кориці
  • 1/8 ч. л. морської солі
  • 2 склянки йогурту без добавок
  • 1/4 склянки рубаних обсмажених горіхів пекан (за бажанням)

Приготування:

  1. Нагрійте олію у великій сковороді на середньому вогні.
  2. Додайте груші, мед, корицю та сіль, накрийте кришкою та обсмажуйте, періодично помішуючи, поки фрукти не стануть м'якими, 4–5 хвилин.
  3. Зніміть кришку і дайте соусу ще пару хвилин покипіти, щоб він став густішим.
  4. Викладіть йогурт у чотири десертні тарілки. Зверху викладіть теплі груші, посипте горіхами пекан (за бажанням) та подавайте на стіл.

Харчова (поживна) цінність на 1 порцію (з горіхами пекан): Калорії: 290; Жири: 11 г; Вуглеводи: 41 г; Цукор: 30 г; Клітковина: 6 г; Білки: 12.

Більше рецептів ви знайдете у книзі “Їжа, яка лікує”.

Їжа, яка лікує: 3 протизапальні рецепти

Лисовец Наталия
zmorshki.in.ua