Чим корисний зелений чай?

Жителі Сходу давно знають про користь зеленого чаю. Напій стає все більш популярним і у європейців, які оцінили його смак, переваги та лікувальні ефекти. Чим корисний зелений чай?

Чим корисний зелений чай?

Фото: pixabay.com

Кілька років тому вчені запитали про користь зеленого чаю. Результатом стало масштабне дослідження, в ході якого вивчили інформацію про 40 тисяч японців віком від 40 років. З'ясувалося, що пристрасть до зеленого чаю істотно впливає на стан здоров'я. Любителі зеленого чаю рідше страждають від інсультів та серцево-судинних захворювань. Різниця з контрольною групою становила понад 20% для жінок та понад 10% для чоловіків.

Зелений чай є одним із засобів традиційної східної медицини. Сучасні вчені підтверджують лікувальні ефекти напою та вказують, що він уповільнює старіння, покращує роботу мозку, благотворно впливає на вагу тіла, зменшує ризик розвитку цілого ряду хвороб, у тому числі – діабету та раку.

Вплив на мозок

Напій має більш м'яку стимулюючу дію в порівнянні з кавою і чорним чаєм. При цьому він впливає на рівень нейромедіаторів у головному мозку, що забезпечує покращення концентрації та підвищення результативності мислення.

Чашка ароматного чаю допоможе підвищити рівень гормону задоволення дофаміну і знизити концентрацію аденозину, який чинить гальмівну дію на нервову систему. Присутність у напої L-теаніну забезпечує активізацію ГАМК, що сприяє розслабленню.

Відсутність збудження, нервозності, серцебиття та інших негативних ефектів, характерних для напоїв з більш високим вмістом кофеїну, допомагає зрозуміти, чим корисний зелений чай, і робить його кращим напоєм для правильного настроювання на плідний робочий день або цікавий вихідний.

Дія на серце та судини

Основною проблемою більшості «сердечників» середнього та старшого віку є високий рівень холестерину, що сприяє утворенню атеросклеротичних бляшок. У зеленому чаї міститься багато антиоксидантів, які запобігають окисленню холестерину та його відкладення на стінках судин. Регулярне вживання цього напою можна розглядати як профілактику атеросклерозу та ішемічної хвороби серця.

Захист від онкологічних захворювань

Механізм впливу зеленого чаю на ракові клітини поки що точно не з'ясований. Однак встановлено, що поліфеноли, які містяться в цьому напою, зменшують ризик виникнення онкології, пригнічуючи атипові клітини.

За даними окремих досліджень, ймовірність раку молочної залози знижується на 20-30%, рак товстого кишечника – на 40%. Відзначено користь зеленого чаю у профілактиці раку шлунка, легень, простати, шкіри, інших органів та тканин.

Разом з тим, статистичної інформації поки що недостатньо, щоб говорити про його значущість у запобіганні злоякісним пухлинам. І, зрозуміло, чай не можна розглядати як засіб для лікування новоутворень. Він не прибирає рак, що вже з'явився, він тільки запобігає розвитку клітин, з яких у майбутньому може вирости пухлина.

Схуднення

Зелений чай стимулює метаболічні процеси, сприяє активнішому розщепленню жирів для отримання енергії. Напій допомагає підвищити ефективність інших заходів приблизно на 10%. Від звичайного вживання, особливо з солодощами і цукром, толку не буде. Результат забезпечується тренуваннями та продуманим режимом харчування, а чай грає підтримуючу роль.

Захист від діабету

Компоненти чаю підвищують чутливість клітин до інсуліну та стабілізують рівень глюкози у крові. Наведені ефекти зменшують ризик виникнення діабету 2 типу. За даними експерименту, у якому взяли участь майже 300 тисяч осіб, ймовірність розвитку захворювання при регулярному прийомі напою знижується на 18%.

Нормалізація тиску

У зеленого чаю є дивовижна властивість, якою не може похвалитися ні кава, ні чорний чай. На відміну від зазначених напоїв, які мають переважно гіпертензивну дію, він однаково добре діє на гіпотоніків та гіпертоніків, підвищуючи тиск у перших та знижуючи у других.

Боротьба із хвороботворними мікроорганізмами

Лікарі кажуть, що зелений чай корисний під час простудних захворювань, оскільки він допомагає організму боротися з бактеріями та вірусами. Ще одним антибактеріальним ефектом є усунення неприємного запаху з рота. Компоненти напою пригнічують розмноження мікробів у ротовій порожнині, тим самим зменшують утворення зубного нальоту та знижують ризик розвитку карієсу.

Вплив на деменцію та хворобу Паркінсона

За даними експериментів, витяжка зеленого чаю допомагає в лікуванні старечого недоумства та різних варіантів паркінсонізму. Правда, цей ефект не вдалося застосувати на практиці – для досягнення результату були потрібні занадто високі дози.

Тим не менш, з урахуванням даного дослідження, можна припустити, що певний вплив зелений чай надає навіть у звичайних дозах, просто менш виражений.

Дослідники повідомили, що катехіни, що входять до складу напою, захищають нервові клітини від пошкодження та покращують когнітивні функції, насамперед – пам'ять. Результати вже опубліковані в науковому журналі, але сама теорія поки що остаточно не підтверджена.

Чи є шкода

У помірних дозах напій корисний для більшості людей. Є низка протипоказань, у яких вживати зелений чай варто з обережністю. У людей з підвищеною чутливістю до кофеїну можливі безсоння, тахікардія та підвищена нервозність. Існують обмеження для вагітних, гіпертоніків, пацієнтів із тривожними розладами, хворобами печінки, шлунка та нирок.

Висновок

Можна довго перераховувати, чим корисний зелений чай. Поряд із зазначеними вище ефектами, він має м'яку сечогінну дію. У традиційній східній медицині використовується для нормалізації температури тіла, лікування ран та захворювань мозку. Але крім того, що цей напій корисний, він ще й приємний. Заваріть філіжанку ароматного чаю – і спробуйте самі.

Лисовец Наталия
zmorshki.in.ua