На смак і колір товариші знайдуться. Як лікуватися за допомогою кольору?

В овочах, фруктах і рослинах, безсумнівно, присутні деякі важливі хімічні сполуки, які відповідають за колір плоду або стебла. Що ж означають різні кольори в них, і які корисні для здоров'я властивості вони їм надають?

На смак і колір товариші знайдуться. Як лікуватися за допомогою кольору?

Фото: pexels.com. Фотографія носить ілюстративний характер.

білий

Лук, груші, часник, банани, м'якоть кокосів і багато іншого. У білому кольорі немає фарбувальних пігментів, але це зовсім не означає, що білі овочі і фрукти не актуальні. Існує думка, що регулярне вживання саме білих овочів, таких як редис, картопля, цвітна капуста, грибів знижує істотно ризик розвитку інсульту, знижують холестерин, відповідають за нормалізацію кров'яного тиску, загальнозміцнюючий діють на організм.

зелений

У зелених плодів і овочів є поєднання певних пігментів, а крім того, лікопін, лютеїн і бета-каротин. У соковитих зелених кольорах багато фолієвої кислоти, інакше вітаміну В9. Фолієва кислота показана при анеміях, для збереження плоду вагітним жінкам, при захворюваннях печінки. Вона в достатніх кількостях міститься у волоських горіхах, зелених яблуках, буряках, бобах, салатної зелені, яловичої печінки.

На смак і колір товариші знайдуться. Як лікуватися за допомогою кольору?

Фото: pexels.com. Фотографія носить ілюстративний характер.

червоний

Серцево-судинні, онкологічні захворювання сьогодні широко поширені в світі. На сторожі завжди варто лікопін – антиоксидант, який надає овочам і фруктам червоний колір. Чим більше вогненний колір в кавунової м'якоті, помідорі або грейпфруті, тим більше в них міститься червоного ферменту. Особливо його багато в томатах. Помідори просто багаті ім. Антиоксиданти затримують старіння клітин і, внаслідок чого, гальмують розвиток різного роду захворювань, зменшують стресову активність.

Показаний чоловікам для профілактики захворювань простати. Сміливо вводите в раціон червоні овочі і фрукти, і ви сповільніть процес розвитку атеросклерозу, зміцните роботу судин і серця, не розвиватиметься катаракта. Червоні фрукти та овочі допомагають в боротьбі із запаленнями різного генезу і знижують ризик утворення ракових пухлин.

Помаранчевий і жовтий

Що міститься в помаранчевих продуктах пігмент бета-каротин відноситься до групи каротиноїдів. Важливий антиоксидант. Це попередник вітаміну ретинолу, речовини, з якого в організмі з'єднується вітамін А. Ретинол дуже необхідний організму. Він має неймовірну здатність піклуватися про імунітет. Знижує ризик онкологічних захворювань.

ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ:Що таке чітміл?

Міститься в гарбузі, моркві, дині, абрикосі. Іншого жовтого пігменту – лютеїну багато в цитрусових, в персиках. Він застосовується в традиційній медицині для профілактики очних хвороб, дуже популярний в косметології. На його основі робляться різні б'юті-засоби.

синій

Антоціани – речовини, що відносяться до гликозидам, несуть відповідальність за синій колір у овочів і фруктів. По впливу на організм схожі на вітамін P. Мають протинабрякову дію, протипухлинну активність, попереджають захворювання серця і судин, інсультів та інфарктів, зміцнюють стінки капілярів. Їх багато в баклажанах, червоною капусті, чорниці, смородині, темних сортах винограду. Якщо ви їсте багато цих продуктів, то багато в чому будете захищені від гіпертонії, внутрішньочерепного тиску, розвитку катаракти, атеросклерозу, герпесу, лямбліозу, вітіліго.

На смак і колір товариші знайдуться. Як лікуватися за допомогою кольору?

Фото: pexels.com. Фотографія носить ілюстративний характер.

Раніше Zmorshki.in.ua розповідав, про восьми дієвих способах, як зміцнити організм.

Лисовец Наталия
zmorshki.in.ua