Білі та коричневі яйця – в чому різниця і які краще

Білі та коричневі яйця – в чому різниця і які краще

Яйця – один із головних продуктів на столах у багатьох країнах світу. У Японії їдять настільки багато яєць, що в середньому, на одного японця припадає одне яйце на день. Навіть вегетаріанці не гидують яйцями, а охоче додають їх у свій раціон.

Але навколо яєць ходить чимало домислів та легенд. Якийсь час вважалося, що вони підвищують рівень холестерину (що нахабний клеп!). Хтось досі вірить, що сирі яйця корисніші за варені (дуже спірне твердження). Є ще один міф – нібито темні курячі яйця чимось відрізняються від білих.

Чому яйця не одного кольору

Коли мова заходить про колір яєць, потрібно дивитися на породу курки. Світлі курочки дають світлі яйця, рябушки, темненькі та червоні курочки дають яйця темніші. Краще дивитись навіть не на колір пір’я, а на мочки у курок. Які мочки, такі й яйця.

Ти, напевно, помічала, що темний відтінок шкаралупи всередині яйця не зберігається. З внутрішньої сторони яйце біле. Яйцю потрібно близько 22-26 годин всередині репродуктивної системи курки щоб повністю «дозріти» і тільки на останньому етапі верхня частина деяких порід набуває темного відтінку.

Пігмент протопорфірин і створює на поверхні яйця засмаглість. У білих порід несучок організм запрограмований пропускати цей етап і не надавати яйця кольору. Також варто відзначити, що з віком курки несуть усі великі та великі яйця за розміром, а пігменту на них йде стільки ж. Ось і виходить, що у несучок з роками яйця стають світлішими.

У разі блакитних яєць дещо складніше. У давніх предків цього виду курок мабуть зламався ген, і тепер, на ранніх етапах формування яйця пігмент піоціанін відкладається в шкаралупі і «просочує» її повністю.

З внутрішнього боку таке яйце буде таким же блакитним. Є порода курочок, які мають на блакитний пігмент накладається ще й коричневий. У результаті виходить яйце оливково-коричневого кольору. Чим більше темного пігменту, тим «страшнішим» вийде яйце.

У чому різниця білих та коричневих яєць

Незважаючи на наявність у світі різних забарвлень яєць, знайти справді цікаві варіант на кшталт зелених чи блакитних у магазинах складно. Та й яка людина купить такі яйця, якщо багато хто досі впевнений, що коричневі та білі яйця чимось один від одного відрізняються?

Так! Єдина відмінність білих яєць від коричневих полягає лише у кольорі верхнього шару шкаралупи. Але існує думка, що коричневі яйця більше за розміром, асоціюються вони з сільськими, більш натуральними, здаються смачнішими, у них твердіша шкаралупа, а ще чомусь саме такі яйця коштують трішки, але дорожче. А ціна брехати не буде!

  • Натуральність яєць

Тут і зовсім сперечатися нема чого. Маркетинговим ходом наївних городян переконали, що коричневі яйця несуть сільські здорові курочки, а білі – птахофабрики задохлики. Але ти, якщо хоч раз була в селі і бачила зібрані сільські яйця, бачила, що білі яйця можуть нести й сільські курочки.

  • Твердість шкаралупи

Багато хто нарікає, що, мовляв, у магазинних курочок шкаралупа твердіша (що на їхню думку погано!) або навпаки тендітніша (що ще гірше, курочок же не годують до ладу!)… Насправді на кількість у шкаралупі кальцію впливає вік курочки. Чим вона молодша, тим товстіша шкаралупа.

Чим старша курочка, тим менше кальцію. Але також до раціону несушки повинен входити кальцій. На птахофабриках їм дають крейду та інші поживні речовини, збагачені кальцієм. І головне – колір шкаралупи на її твердість не впливає. Впливає лише сама несушка.

Невелика порада! Обов’язково перед приготуванням мій яйця з миючим засобом (таке є для фруктів, наприклад). На шкаралупі можуть залишатися сліди розслідування або іншими шляхами його поверхню можуть зайняти бактерії. А стверджувати, що на саме яйце нічого не потрапить із ймовірністю у 100% ти не можеш.

Білі та коричневі яйця – в чому різниця і які краще

  • Смак яєць

Багатьом, а може бути і тобі здається, що смачніші за яйця, які темніші. Але насправді це самообман (чи не зовсім), який пов’язаний із стратегією продажу. Якщо тобі здається, що щось натуральніше та корисніше, то й смак здається солодшим.

Можливий інший варіант – білі яйця ти купуєш під маркою одного виробника, а темні – у іншого. І тобі через це здається, що темні яйця смачніші. Хоча на смак яєць впливатиме раціон несушки.

Чим різноманітніший раціон у курочки, тим смачнішим і кориснішим буде яйце. Сільські яйця тому і славляться своєю користю, що в корм курям іде все – і потрошки, і зерно, і очищення від овочів.

Існує думка, що у білих яєць жовток світліший і при варінні він дає сірий колір. Насправді, це не так. І щоб у вареного яйця був яскравий жовток, треба правильно варити. і брати для цього лише свіжі яйця.

  • Питання ціни

І все-таки чому нерідко буває так, що та сама категорія яєць за розміром буває різною за ціною через колір? Вже згадувалося вище, що першою причиною цього може бути маркетинговий хід, через який тобі, як покупцю, здається, що темне яйце більш натуральне та корисне і ти готова заплатити за це більше.

Другою і більш простою причиною може бути те, що породи курок, які несуть темні яйця, як правило більше за розміром. І вимагає така курка більше корму, ніж її біла подружка. Ось і хочуть виробники відбити витрати на корм цій породі.

Насправді ніякої об’єктивної різниці між білим, коричневим і навіть блакитним яйцем немає. Вони однаково корисні якщо отримували всі необхідні речовини, їхня шкаралупа однакова міцна якщо у несучок один вік, і вони отримують однакову кількість кальцію. Питання лише у політиці виробника – якщо він хоче підвищити ціну через колір, то він підвищить.

Лисовец Наталия
zmorshki.in.ua