Назавжди позбавить прищів: дієта, завдяки якій ви забудете про проблеми зі шкірою – просто спробуйте

Назавжди позбавить прищів: дієта, завдяки якій ви забудете про проблеми зі шкірою - просто спробуйте

Чи знаєте ви, що акне зовсім не хвороба підлітків, адже її поширеність сягає 40% серед жінок віком від 25 до 55 років. Ця проблема може бути маркером різних хвороб, але дуже часто запалення на шкірі виникають через харчування.

Стан шкіри – це відображення внутрішніх проблем організму. Наприклад, сухість шкіри говорить про дефіцит білка та вітамінів А та Е. Про інсулінорезистентність, про порушення мікробіома та гормональні порушення сигналізує акне, але найчастіше до проблем з інсуліном та кишковою мікрофлорою наводить неправильне харчування. Якщо походи до лікарів не вирішують вашої проблеми, а з гормонами у вас все гаразд, настав час переглянути своє меню

По-перше, в основі дієти проти акне лежить виняток продуктів-запальників:

  • рафіновані олії – всі рослинні олії при нагріванні окислюються і викликають запалення;
  • промислові трансжири – маргарин, рослинний і гідрогенізований жир, спред, вся промислова випічка (сухарі, печиво, вафлі, торти, тістечка), майонез, попкорн, крекери, чіпси, напівфабрикати);
  • продукти глікації – смаження у фритюрі, смаження з утворенням скоринок;
  • глютеновмісні продукти – пшениця, жито, ячмінь, полба, кус-кус, булгур, манка, овес, всі промислові напівфабрикати в паніровці та з додаванням борошна, макарони;
  • молоко та молочні продукти, кисломолочні продукти, сир, йогурти, сир, креми, соуси, молочна сироватка, сухе молоко та всі продукти, де воно міститься;
  • дріжджі – пиво, хлібобулочні дріжджові вироби та випічка;
  • цукор, мед, а також продукти з додаванням фруктових сиропів;
  • кава, алкоголь.

На такій дієті також рекомендується мінімізувати високофруктозні фрукти та ягоди: яблука, банани, хурму, виноград, грушу, черешню, вишню, гранат.

Дієта протизапальна та надає відновний ефект на організм. Щоб процес був ефективним, дотримуйтесь стратегії із трьох етапів:

  1. етап – налагодження харчування з усуненням прозапальних продуктів (такого режиму харчування потрібно дотримуватися тривалого періоду, принаймні до усунення видимої проблеми);
  2. етап – нормалізація роботи шлунково-кишкового тракту (впроваджується з другого тижня ілюмінаційного протоколу харчування). На цьому етапі необхідно відновити кислотність шлунка та нормалізувати роботу жовчного міхура. Крім того, потрібно надати ферментативну допомогу підшлунковій залозі та профілактувати запори за допомогою препаратів. Для призначення медикаментозної терапії зверніться за допомогою до фахівця;
  3. етап – відновлення кишкового мікробіома за допомогою препаратів, які призначає лікар.

Найчастіше достатньо пройти перший етап дієти, а два налагодяться самостійно завдяки здоровому харчуванню.

Що можна їсти на дієті проти акне?

Не думайте, що на дієті проти акне вам доведеться харчуватися водою та шматочком моркви. Антизапальна дієта включає великий список продуктів, які стануть інгредієнтами для багатьох смачних страв.

Список дозволених продуктів при лікуванні акне включає наступні:

  • безглютенові крупи – кукурудза, рис, амарант, гречка, кіноа, пшоно, рисова паста, гречана локшина (дивитися склад, щоб не було пшениці). Крупи замочувати на 8–12 годин для нейтралізації фітинової кислоти, що порушує процеси засвоєння поживних речовин;
  • овочі сирі та термічно оброблені – буряк, морква, гарбуз, пастернак, корінь селери, батат редис, бруква, ріпа, редька, цибуля, часник, оливки;
  • зелені листові овочі та салати – рукола, шпинат, кармезі, айсберг, ромен, корн, батавія, латук, цикорій, фризе, ендівій тощо;
  • яловичина;
  • кролик, курка, індичка, качка;
  • риби холодних морів, морепродукти, рибна ікра. Бажано виключити тунця та тріску через високий вміст ртуті;
  • яйця курячі, гусячі або перепелині;
  • квашені овочі – капуста, огірки та будь-які інші ферментовані продукти;
  • олії – оливкова, авокадо, лляна, рисова, олія гхі. Важливо – не більше 2 столових ложок на день;
  • рослинне молоко та йогурти, а також вершки (кокосові, мигдальні, рисові);
  • трав’яні відвари та напій з цикорію;
  • цитрусові фрукти і багато ягоди – лохина, полуниця, малина, смородина, чорниця, обліпиха, журавлина, бруква, брусниця;
  • горіхи та насіння – необхідно замочувати на 8-12 годин для нейтралізації фітинової кислоти;
  • спеції — чорний перець та куркума.

Намагайтеся мінімізувати стресові ситуації, нормалізуйте сон. Будьте здорові і розквітайте навіть похмурою та холодною восени!

Захарченко Кристина
zmorshki.in.ua