Перші вітаміни навесні: ревінь, щавель, шпинат, редис, салат і страви з них

Весна – час вітамінів, але магазинні овочі на смак все ще нагадують вату, і шкоди від них більше, ніж користі. Давайте шукати наші, місцеві вітаміни, доступні багатьом жителям країни.

Перші вітаміни навесні: ревінь, щавель, шпинат, редис, салат і страви з них

Фото: pixabay.com

Хоч у травні ще не дозріли огірки, помідори та солодкий перець, вже є з чого приготувати перші вітамінні страви. Адже під весняним сонечком виросли справжні, не тепличні щавель, шпинат, кріп, петрушка, салати різних видів, зелена цибуля, редька та «північний вітамін» – ревінь.

У цій статті ви дізнаєтеся:

Ревень

У цій рослині використовувати можна все: листя, соковиті черешки та коріння. Кислий смак листям надають органічні кислоти, що містяться в них – яблучна, бурштинова, щавлевооцтова, фумарова.

У листі також багато мінеральних солей, кальцію, калію, магнію, фосфору, крім того, вони багаті на вітаміни С, Р, РР, вітаміни групи В, каротин. У коренях ревеню містяться антраглікозиди та танаглікозиди. Через такий багатий склад корінь і черешки стебел рослини використовують як лікарську сировину при лікуванні хронічних холециститів, дискінезії жовчовивідних шляхів , застосовують як проносний засіб.

Ревень покращує апетит, активізує моторику кишечника та жовчовивідних шляхів. Порошок ревеню використовують для присипання поверхні опіків.

Страви, до складу яких входить ревінь, використовують у дієтичному харчуванні. Найчастіше з нього роблять компоти та киселі , тому що вони прості у приготуванні, корисні та смачні.

Для компоту необхідно взяти черешки ревеню з розрахунку 100 грамів на 1 літр води. Поки вода закипить, черешки слід очистити від верхнього волокнистого шару і нарізати шматочками. Після закипання можна опускати у воду ревінь, додавати цукор до смаку. Проваривши не більше 5 хвилин, залиште компот настоятися. У спекотний день він буде гарний в охолодженому вигляді, чудово вгамує спрагу .

У компот із ревенем можна додати будь-які ягоди, яблуко, лимон, мед, корицю, м'яту. Щоразу виходитиме напій з новим смаком.

Перші вітаміни навесні: ревінь, щавель, шпинат, редис, салат і страви з них

Фото: pixabay.com

Щавель

У листі щавлю присутні щавлева кислота та її солі, мінеральні солі калію, натрію, заліза, фосфору, марганцю, магнію, міді, цинку. Багатий щавель та вітамінами С, РР, В1, В2, К, каротином.

Перше, що спадає на думку при згадці щавлю, звичайно ж, борщ. Однак щавель застосовують і з лікувальною метою. Він має в'яжучу, ранозагоювальну, кровоспинну та антисептичну дію.

Можна розім'яти молоде листя, щоб воно пустило сік, потім накладати його на свіжі і гранулюючі рани у вигляді пов'язки. При ангіні, кровоточивості ясен сухе листя щавлю використовують для полоскання, яке готується з трьох столових ложок листя на 500 мл окропу. Після наполягання протягом 2 годин його проціджують і застосовують по кілька разів на день.

Свіже листя молодого щавлю додають у салати . Особливо добре поєднання щавлю зі шпинатом. Для такого салату беруться по 100 г листя шпинату і щавлю, варене яйце, зелень часнику та кропу. Все це потрібно подрібнити, посолити та заправити олією.

Якщо не поважаєте шпинат у сирому вигляді, обов'язково спробуйте його в тушкованому . Для приготування страви всі перераховані вище компоненти беруться в тих же пропорціях. Щавель та шпинат потрібно подрібнити та протушкувати у невеликій кількості води. Після остигання до них додається рубане варене яйце, кріп, часник та сіль. Заправляється страва олією.

Перші вітаміни навесні: ревінь, щавель, шпинат, редис, салат і страви з них

Фото: pixabay.com

Шпинат

Їжу, що містить шпинат, рекомендується вживати свіжоприготовленою. При зберіганні в теплі у шпинаті утворюються азотисті сполуки, які при всмоктуванні у кровоносну систему виробляють метгемоглобін. А він, у свою чергу, “вимикає” еритроцити, що веде до порушення тканинного дихання.

Але їсти шпинат треба обов'язково. Адже він містить вітаміну С більше, ніж щавель та зелений салат. У шпинаті багато легкозасвоюваного заліза, йоду, яке хлорофіл близький до гемоглобіну крові за своїм хімічним складом. Шпинат навіть містить рідкісний для овочів вітамін D , що робить його незамінною зеленню на столі.

Вітаміни групи В, які добре зміцнюють нервову систему, присутні в шпинаті в такій кількості і в такому складі, який рідко зустрічається в продуктах харчування. Тут цілий букет – В1, В2, В6 та В9 . Встановлено також, що шпинат має протиракову дію на клітини організму.

Щоб стримувати утворення шкідливих азотистих сполук, рекомендується до страв зі шпинату додавати цукор і не зберігати їх довго.

Якщо зовсім не любите шпинат, але хочете його вживати та отримувати корисні елементи, спробуйте приготувати смузі . У ньому змішаються різні уподобання – присутність шпинату навіть не відчується.

Для приготування смузі змішайте в блендері 1 склянку рідкої основи – кефір, кокосовий сік, зелений чай, мінеральну або звичайну воду, 1-2 жмені листя шпинату, 1 банан, 1 яблуко. Можна додати морожені або свіжі ягоди.

Перші вітаміни навесні: ревінь, щавель, шпинат, редис, салат і страви з них

Фото: pixabay.com

Редиска

Яскрава, соковита, хрустка редиска не тільки смачна, але і багата вітамінами С, РР, В1 і В2, каротином, глікозидами. У ньому є вуглеводи, білки та органічні кислоти, клітковина та ефірна олія. З мінеральних солей – солі кальцію, натрію, калію, фосфору, магнію та заліза.

Кашку з редису можна прикладати у вигляді компресу при радикуліті, невралгіях для отримання болезаспокійливого ефекту. А страви з редис рекомендують включати в меню при ожирінні, гіпертонії, атеросклерозі.

Смажений і корисний салат з редьки з сиром. Для приготування знадобиться пачка сиру 180-200 г, 150 г редиски і 20 г будь-якої зелені. Редиска нарізається соломкою , змішується з сиром і присипається рубаною зеленню.

Сир можна замінити кефіром – і тоді вийде холодний, літній суп з редьки . На 150 грамів редиски знадобиться 400 мл кефіру та 40 грамів зелені. Вимиту редис нарізаємо соломкою, заливаємо кефіром і посипаємо рубаним кропом або петрушкою.

Перші вітаміни навесні: ревінь, щавель, шпинат, редис, салат і страви з них

Фото: pixabay.com

Салат

Коли свіжий салат зривається прямо з грядки, на місці зрізу виділяється сік. У ньому міститься лактуцин – нейротропна речовина, яка має болезаспокійливу дію та викликає снодійний ефект. Салат добре регулює водно-сольовий обмін в організмі, завдяки правильному співвідношенню в ньому солей натрію та калію. Великий вміст вітаміну Р сприяє зміцненню стінок судин та виведенню зайвого холестерину .

Високий вміст заліза в салаті сприяє утворенню гемоглобіну та інших дихальних ферментів. Словом, салат є дуже цінним дієтичним та лікувальним продуктом.

Щоб приготувати корисний, весняний салат знадобиться 100 грамів листя салату, 1 огірок, 100 грамів редиски, 1 стебло ревеню та 50 грамів зеленої цибулі. Всі овочі потрібно подрібнити, підсолити і підцукорити до смаку, збризкати соком лимона, перемішати і заправити олією.

Жінки часто запитують: «Що з'їсти, щоб схуднути?» Всі ці страви є легкими, дієтичними, вітамінними, містять клітковину і сприяють набуттю та збереженню стрункості, молодості та краси.

Лисовец Наталия
zmorshki.in.ua