БЖУ та калорійність вершкового масла на 100 грам

БЖУ та калорійність вершкового масла на 100 грам

Вершкове масло – дуже суперечливий продукт. Досі немає єдиної думки щодо того, чого ж від неї більше — користі чи шкоди.

Одні вчені кажуть, що вершкове масло взагалі в жодному разі не можна вживати, інші ж, навпаки, вважають, що невелика кількість олії має обов'язково входити до щоденного раціону дорослої людини. Щоб краще зрозуміти, чому вершкове масло викликає стільки суперечок, давай звернемося до його хімічного складу.

  • традиційне – 82,5%;
  • аматорське – 80%;
  • селянське – 72,5%;
  • бутербродна – 61%;
  • чайне – 50%.

Найпопулярнішими оліями є традиційне та селянське. А також ти напевно знаєш про існування олії топленої. Він має найвищий відсоток вмісту жиру, а саме 99%.

Тільки традиційне масло вважається справжнім вершковим маслом і несе в собі користь. Решту сортів масла прийнято називати спредами.

Топлене масло – це молочний жир, який отримують при нагріванні вершкового масла. Незважаючи на найвищий відсоток жирності користі в такому маслі немає.

Вершкові олії з низьким відсотком жирності, а також різні види олії з усілякими наповнювачами (шоколадна олія тощо) завжди містять у своєму складі будь-які консерванти, ароматизатори та інші хімікати.

Склад білків, жирів та вуглеводів у вершковому маслі та калорійність.

Калорійність масла природно залежить від його жирності. Так олія з жирністю 82,5% має калорійність 748 ккал на 100 г продукту, олія з жирністю 72,5% – 661 ккал, а топлена олія – цілих 892 ккал.

Така висока калорійність цього продукту вже говорить про те, що споживати його потрібно в дуже невеликих кількостях. Добовою нормою для людини вважається 10 г, проте ця кількість сильно залежить від віку та особливостей здоров'я.

БЖУ та калорійність вершкового масла на 100 грам

Користь вершкового масла

Калорійність масла не змінюється при його термічній обробці (наприклад, при обсмажуванні), проте небезпека полягає в тому, що при високій температурі масло починає горіти, що призводить до утворення в ньому канцерогенів.

Саме тому для смаження підходить тільки топлене масло, у якого найвищий відсоток жирності та температура димлення.

Що стосується харчової цінності вершкового масла, то вона теж повністю залежить від відсотка вмісту жиру. Давай розглянемо склад олії на прикладі найбільш популярної традиційної олії жирністю 82,5%.

Отже, у 100 г вершкового масла міститься:

  • 0,5 г білків;
  • 82,5 г жирів;
  • 0,8 г вуглеводів;
  • 15,8 м води.

Організмом людини ці елементи засвоюються як мінімум на 90%.

А тепер давай вивчимо білковий, ліпідний та вуглеводний профіль вершкового масла більш докладно.

Білки

Вершкове масло не багате на білок, але все-таки містить у собі невелику кількість молочного протеїну. Він присутній у вигляді ряду замінних та незамінних амінокислот.

Замінні амінокислоти олії:

  • аланін;
  • гліцин;
  • серин;
  • пролін;
  • тирозин;
  • цистин;
  • аспарагінова кислота;
  • глутамінова кислота.

Незамінні амінокислоти олії:

  • треонін;
  • валін;
  • аргінін;
  • метіонін;
  • триптофан;
  • лізин;
  • лейцин;
  • ізолейцин;
  • гістидин;
  • фенілаланін;
  • цистеїн;
  • тирозин.

Якщо говорити про можливість вживання вершкового масла людьми з непереносимістю лактози, то при цій патології, як правило, проблем із цим продуктом не виникає, оскільки це молочний жир, в якому присутні лише залишки лактози.

Однак якщо ти страждаєш на алергію на білок, вершкове масло не варто включати до свого раціону — навіть незначна кількість білка може викликати алергічну реакцію.

Жири

Жири – це основа вершкового масла та причина його високої калорійності.

БЖУ та калорійність вершкового масла на 100 грам

Жири вершкового масла представлені найширшим спектром жирних кислот (більше 150 видів), з яких особливо цінними є 20 штук, які організм людини сам виробити не може, і вони неодмінно повинні надходити ззовні.

Ліпідний профіль вершкового масла 82,5% – це:

  • насичені жирні кислоти (міристинова, пальмітинова та інші) – 53,6 г;
  • мононенасичені жирні кислоти (пальмітолеїнова, олеїнова та інші) – 26,8 г;
  • поліненасичені жирні кислоти (лінолева, ліноленова) – 2,5 г;
  • холестерин – 190 мг.

Саме така велика кількість холестерину, що входить до складу олії, є основною причиною, через яку від олії рекомендують відмовитися.

Холестерин є тією речовиною, яка винна в утворенні бляшок холестерину на судинних стінках, в результаті чого настає атеросклероз.

Такі кислоти, як ліноленова, лінолева і олеїнова – це всім відомі омега-3, омега-6 та омега-9 відповідно.

Вуглеводи

Вуглеводи у вершковому маслі практично відсутні. Це всього 0,8 г моносахаридів та дисахаридів, якщо йдеться про олію з жирністю 82,5%.

Чим вище відсоток жирності, тим менше у складі олії вуглеводів, тому в олії з жирністю 72,5% – 1,3 г вуглеводів, а у топленої олії їх немає взагалі.

Вітаміни та мінерали

Вітамінно-мінеральний комплекс вершкового масла складається з наступних речовин:

  • вітамін A – 0,59 мг;
  • вітамін B2 – 0,1 мг;
  • вітамін B3 – 7 мкг;
  • вітамін B4 – 18,8 мг;
  • вітамін B5 – 0,05 мг;
  • вітамін E – 1 мг;
  • вітамін D – 1,5 мг;
  • мідь – 2,5 мкг;
  • калій – 15 мг;
  • фосфор – 19 мг;
  • залізо – 200 мкг;
  • магній – 0,4 мг;
  • марганець – 2 мкг;
  • кальцій – 12 мг;
  • цинк – 100 мкг;
  • натрій – 7 мг.

Вершкове масло – це єдиний вид олії, в якому міститься такий потрібний для зору та імунітету вітамін A – це одна з причин включення невеликої кількості олії до свого раціону.

Більшість вітамінів, що містяться в олії, є жиророзчинними, тому через присутність у цьому продукті великої кількості натуральних жирів вітаміни з нього засвоюються повністю.

У деяких сортах олії в невеликих кількостях присутні вітаміни C, B1, B9. А ще вітамінний склад залежить від часу збору молока для виготовлення олії, тому що влітку та взимку корови отримують різне харчування.

«Літнє» вершкове масло містить як мінімум удвічі більше вітаміну D, ніж масло «зимове», а також при виготовленні олії влітку в ньому є природний каротин, який взимку додається при виробництві вже додатково.

Що стосується мінералів, то, незважаючи на їх присутність в олії, їх кількість надто несуттєва, щоб мати будь-який вплив. Людська потреба у цих макро- та мікроелементах набагато вища.

То що ж у результаті? Вершкове масло корисне чи шкідливе?

Грунтуючись на всьому вищесказаному, більша частина вчених на сьогоднішній день дотримується наступної думки – якщо у людини немає проблем з холестерином та серцево-судинною системою в цілому, то олія не завдасть жодної шкоди організму.

Тому перш ніж включати вершкове масло у свій раціон, переконайся у відсутності в собі протипоказань. А також не забувай про рекомендовану добову норму. Перевищення норми небезпечне навіть цілком здорової людини.

Лисовец Наталия
zmorshki.in.ua